Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Badöron? Så undviker och lindrar du vanliga sommarplågan

27 jul, 2022
Kvinna som håller sig för öronen på stranden.
På sommaren då många av oss i princip bor och lever i badvattnet är det högsäsong för badöron. Men en del får det även i duschen. Här får du några tips att ha till hands när plågan är ett faktum, men också knep för att förebygga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del människor drabbas aldrig någonsin av badöron, medan andra får det av att i princip bara ta en dusch. Det kan drabba både vuxna och barn närsomhelst. Den gemensamma faktorn är vatten i örat.

Många av oss, kanske framför allt våra barn, bor praktiskt tagit i vattnet under sommaren. Det kan leda till att badöron blir ett jobbigt och återkommande inslag just den här årstiden.

Se också: Duscha eller bada, vad är bäst?

Duscha eller bada – vad är bäst?Brand logo
Duscha eller bada – vad är bäst?

Vad är badöron?

Badöron kallas även för simmaröron i folkmun. På lite mer läkarspråk kan det heta hörselgångseksem, hörselgångsinflammation eller hörselgångsinfektion, beroende på orsaken till besvären. Det kan klia, svida, flagna och göra ont. Örat kan också svullna så att hörseln blir sämre och det kan rinna vätska ur örat.

Annons

Badöra börjar ofta med att man får hörselgångseksem, som ibland kan utvecklas till en inflammation. Inflammationen kan göra ont och det kan rinna vätska ur örat. Men ibland kan hörselgångseksemet i stället leda till en infektion om det är bakterier inblandat. Då kan man också få väldigt ont och även feber.

När det är varmt ute kan värmevallningarna upplevas som extra besvärliga

Därför drabbas man av simmaröra

Huden i öronen är känslig och gillar inte att vara blöt för länge, framför allt inte med smutsigt vatten från pooler och sjöar. Då kan hudbarriären spricka av fukten och eventuella bakterier tränga in.

I de allra flesta fall går både eksem, inflammation och infektion i hörselgången över av sig självt. Men det kan vara bra att upprätta en vårdkontakt om du eller ditt barn haft besvär i mer än två dagar.

1177 Vårdguiden rekommenderar också att man tar kontakt med vårdcentralen om du eller ditt barn hör sämre, det rinner vätska ur örat eller vid feber.

Det finns flera hälsofördelar med solljuset

Så kan du lindra besvär av badöron

Om du eller ditt barn har besvär till följd av badöron så kan man prova att använda sig av alsolsprit eller receptfri öronsprej mot hörselgångsbesvär. I så fall behandlar man med det några gånger om dagen för att lindra klåda och värk.

Annons

Det dödar bakterier och kan på så sätt behandla problemet. Men det är bara lämpligt om man inte har några skador eller sjukdomar i örat.

Har man ont i öronen kan man också prova följande tips:

  • Håll huvudet högt och bulla upp med kuddar vid sänggående. Det minskar eventuell svullnad och kan på så sätt lindra smärtan. Barn under ett år kan man testa att ha i bärsele, knät eller en babysitter i stället för liggandes.
  • Smärtstillande läkemedel kan lindra vid jobbiga besvär av värken. Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol och barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen.
  • Tryckutjämning kan kännas bra. Som vuxen kan du prova att tryckutjämna lite försiktigt genom att hålla för näsan och med stängd mun försöka att blåsa ut luft genom näsan. För att hjälpa små barn att tryckutjämna kan man låta dem suga på något, en napp eller att dricka ur en nappflaska.
  • Det är inte lämpligt att bada om man har ont i örat. Det kan förvärra besvären. Använd fetvadd om du eller ditt barn verkligen vill eller måste bada.

Så kan ni förebygga badöron

Det första och viktigaste rådet för att förebygga problem i öronen är att undvika vatten i öronen, oavsett anledning.

Öronen rengör sig själva med hjälp av öronvax och behöver aldrig komma i kontakt med vatten om det inte är en del av en medicinsk behandling.

Utöver det kan man göra de här sakerna för att förebygga:

  • Rensa inte öronen med tops. Öronvaxet är där av en anledning och topsen riskerar även att skada den ömtåliga huden.
  • Stoppa fetvadd i öronen de tillfällen ni ska bada eller duscha om du eller ditt barn får problem ofta. Det har vattenavstötande effekt och gör så att vatten inte kommer in i öronen.
  • Smörj in öronen med hjälp av receptfria öronoljor från apoteket om de känns torra och irriterade av den anledningen.
  • Undvik att doppa huvudet när ni är iväg och badar och tala om för ditt barn att det är bra att låta bli för att undvika ont i öronen.
  • Torka öronen med en handduk efter bad och dusch. För en noggrannare torkning kan man använda hårtorken även för öronen.

Artikelinspiration: Expressen Hälsoliv

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons