Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Bästa och sämsta maten för din sköldkörtel

29 dec, 2016
Rätt mat för sköldkörteln.
Stress och gener kan styra över hur din sköldkörtel mår – men det kan även din kost. Här är bästa och sämsta maten för dig som vill tänka lite extra på sköldkörteln.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Sköldkörteln må vara liten och många vet nog inte ens var den sitter (längst nere vid halsen). Och när den funkar som den ska är det få som någonsin tänker på den – men när den börjar strula märks det direkt.

Sköldkörteln kan vara överaktiv, och producerar då för mycket sköldkörtelhormon. Det kan leda till viktnedgång, nervositet och oro, svettningar och ojämn hjärtrytm.

Men den kan också vara underaktiv och då producera för lite av hormonet, vilket kan leda till viktuppgång, trötthet och slöhet samt depression.

Stress, autoimmuna sjukdomar och dina gener kan påverka sköldkörteln. Men det kan även vad du äter.

Här är några exempel på livsmedel som är sämst, okej, bra och bäst för dig med sköldkörtelproblem.

Annons

Se också tidiga tecken på att du har problem med sköldkörteln.

Bästa maten för dig med sköldkörtelproblem

Bäst: Alger

Ett viktigt ämne för att sköldkörteln ska fungera är jod. Det finns inte i många livsmedel, men som tur är är vårt vanliga bordssalt berikat med jod! Om du däremot dragit ner på saltet, kanske på grund av hjärtproblem eller högt blodtryck, kan du behöva en annan lösning.

Många typer av alger och sjögräs innehåller höga halter jod. Men att börja äta sushi varje dag för det är en dålig idé, eftersom för mycket jod har lika dålig effekt som för lite på sköldkörteln. En sjögrässallad i veckan blir lagom!

Bäst: Yoghurt

Yoghurt och andra mejeriprodukter är också rika på jod, bland annat för att mjölkdjuren får jodtillskott i maten. Däremot är det inte samma mängder som i algerna, så du kan med gott samvete äta yoghurt varje dag om du vill – du kan få i dig upp till 50 procent av ditt dagliga intag där.

Annons

Bäst: Paranötter

Ett annat ämne som är bra för sköldkörteln är selen. Och selen finns det gott om i bland annat paranötter! Studier har visat att kvinnor som äter mer selen löper mindre risk att drabbas av sköldkörtelsjukdomar som kan ge långvarig skada på sköldkörteln.

Bara en nöt innehåller 96 milligram, vilket är nästan hälften av ditt dagliga selenbehov. Men se upp – maxgränsen är 400 milligram per dag, mer än så kan ge dig dålig andedräkt, håravfall, missfärgade naglar och till och med hjärtklappning.

Vårdens frustration: "Inte därför jag har blivit läkare"

Bäst: Ägg

Ägg innehåller så mycket som 16 procent av joden du behöver och 20 procent av selenet. Riktig supermat med andra ord! Se till at äta hela ägget, mycket av näringsämnena finns i gulan.

Bra mat för dig med sköldkörtelproblem

Bra: Mjölk

Vårt intag av mejeriprodukter har minskat stadigt på senare år. En stor anledning är att vi dricker allt mindre mjölk. Det r synd eftersom en sto del av vårt intag av jod kommer just från mejeriprodukter. Ett glas mjölk ger ungefär en tredjedel av vårt dagliga behov.

Annons

En bra idé är att välja mjölk med tillsatt D-vitamin, eftersom studier har visat att personer med en underskriv sköldkörtel ofta har D-vitaminbrist också.

Bra: Kött och kyckling

Ett annat viktigt sköldkörtelämne är zink. För lite zink kan få körteln att producera för lite hormon och därmed leda till hypotyreos. MEN: hypotyreos kan också ge dig zinkbrist, eftersom sköldkörtelhormonet hjälper kroppen att absorbera zinket. Och för lite zink kan ge dig problem som alopeci, allvarligt håravfall.

Zinkbrist är ganska ovanligt, men ett sätt att motverka zinkbrist är att äta kött eller kyckling.

Bra: Fisk

Eftersom jod finns i saltvatten och i jord är fisk en bra källa för näringsämnet. Studier har visat at människor som bor avsides eller uppe i berg och har svårt att få tag på exempelvis fisk har större risk att drabbas av struma, en sköldkörtelsjukdom, än andra människor.

85 gram torsk innehåller cirka två tredjedelar av ditt dagliga jodbehov. Tonfisk på burk är också ett bra alternativ.

Annons

Bra: Skaldjur

Precis som med fisk kommer skaldjur oftast från jodrika vatten och är därför ett bra val om du vill tänka på din sköldkörtel.

Så lite som 4-5 räkor innehåller mer än 20 procent av ditt rekommenderade dagliga intag. Förutom jod innehåller dessutom skaldjur mycket zink!

Bra: Bär

Även antioxidanter är bra för sköldkörteln, då personer med hypotyreos visat sig har högre halter av skadliga fria radikaler, enligt en turkisk studs från 2008. Antioxidanter oskadliggör radikalerna.

Smultron, björnbär, gojibär och tranbär är några av de mest antioxidantrika bären.

Maten som är sådär att äta vid sköldkörtelproblem

Okej: Kål

Blomkål, vitkål, broccoli och pak choi är exempel på korsblommiga grönsaker som ett tag ansågs kunna ha negativ effekt på sköldkörteln på grund av att de innehåller ett ämne som vissa säger kan störa produktionen av sköldkörtelhormon.

Däremot krävs en väldigt stor mängd kål för att det ska vara skadligt, och i normal dos är kål bara nyttigt för dig.

Annons

Okej: Soja

Sojaprodukter i kombination med sköldkörtelproblem är ett kontroversiellt ämne. Vissa anser att soja kan störa sköldkörteln för den som dessutom lider av jodbrist. Studier från 2011 har visat att exempelvis veganer ibland lider av jodbrist, antagligen för att de varken äter kött eller mejeriprodukter. Men de flesta anser ändå att sojaprodukter inte är något problem så länge du inte redan har en sköldkörtelsjukdom.

Och samma gäller här som med allt annat: Ät med måtta.

Sämst mat för dig med sköldkörtelproblem

Sämst: Gluten (om du är intolerant)

Människor som har glutenintolerans löper också större risk för sköldkörtelproblem, enligt en studie från 2007. Att äta en glutenfri kost kan då skydda sköldkörteln.

Är du däremot inte intolerant kan det istället få dig att missa andra viktiga sköldkörtelämnen, som jod. Därför ska du endast utesluta gluten om du verkligen är intolerant.

Sämst: Halvfabrikat och snabbmat

Processerad mat och halvfabrikat, liksom färdig mat eller restaurangmat innehåller alldeles för ofta för mycket salt. Bra, kanske du tänker för då får man ju i sig jod. Men få livsmedelsindustrier och storkök etc. måste använda joniserat salt och gör sällan det, även om Livsmedelsverket uppmanar till det. Istället riskerar du att få i dig för mycket natrium, vilket kan ställa till det för ditt hjärta.

Källa: Health, Testfakta

Foto: IBL

Läs mer:

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?

Har du fel på sköldkörteln? Se symptomlistan!

Vill du läsa mer om medicin och hälsa? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons