Bukfettet som ökar risken för cancer - här är varningssignalerna
Idag är inte för mycket alkohol längre den vanligaste orsaken till fettlever. Istället är handlar det om att vi väger allt mer och rör på oss mindre. Läkare talar om en tyst epidemi förknippad med flera hälsorisker. Bland annat ökar fettlever risken för cancer med 27 procent, visar ny svensk forskning.
Fettlever innebär att för mycket fett lagras i levern. Den medicinska definitionen på fettlever är att mer än 5 procent av en människas lever består av fett.
Så känner du igen fettlever
- Bukfetma är starkt kopplat till fettlever, liksom högt blodsocker och högt blodtryck.
- Fettlever känns inte, man får alltså inte ont i övre magen.
- En del kan dock känna av ett tryck till höger i övre buken eftersom levern växer till sig när det samlas fett i den.
- Trötthet kan ibland vara enda tecknet på fettlever.
- I senare stadier av sjukdomen kan magen bli svullen och man kan också få en förstorad mjälte.
Ungefär 15 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha fettlever. Bland överviktiga är fettlever betydligt vanligare, uppemot 70 procent tros vara drabbade.
De här cancerformerna ökar vid NAFLD-fettlever
Och det handlar alltså inte om samma typ av fettlever som man får om man dricker för mycket alkohol. Den här formen av fettlever kallas istället NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease. Eller på svenska: Icke alkoholorsakad fettleversjukdom. NAFLD hänger oftast ihop med övervikt och fetma.
Forskarna i den svenska studien har tittat just på personer med NAFLD.
Studien omfattade 8 892 svenska patienter med icke alkoholorsakad fettlever. Man såg att de hade en 17-faldigt ökad risk för levercancer. Men det fanns också en viss ökad risk för malignt melanom, cancer i bukspottkörteln, njurarna och urinblåsan.
Här är det bästa sättet att minska bukfett
Den enda behandlingen som finns idag är viktnedgång. Ofta räcker det att gå ner tio procent av sin kroppsvikt för att minska fetthalten i levern.
När det gäller kosten kan det hjälpa att drar ner rejält på kolhydrater, visar en studie gjord vid Göteborgs universitet. I studien tittade man på överviktiga personer som fick äta samma mängd kalorier som tidigare, men man drog ner på kalorierna från kolhydrater. Efter två veckor på kolhydratfattig kost hade fettet i levern minskat med 44 procent.
Foto: TT