Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Biten av huggorm? Då ska du göra det här!

07 jul, 2022
En kvinna som går barbent i skogen och en huggorm
Varje år söker ungefär 200-300 personer vård för huggormsbett i Sverige. Och det är oftast på sommaren som det sker. Det här ska du göra om du blir biten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommaren är här och med den kommer ormarna som är mest aktiva under denna period. I Sverige har vi tre sorters ormar: huggorm, snok och hasselsnok. Av dem är det bara huggormen som är giftig.

Huggormen finns i hela Sverige och trivs under sommaren i våtare marker som exempelvis vid stränder. De är bra simmare och kan ringla fram längs vattenytan.

Huggormen biter när den försöker försvara sig och kan göra det om du av misstag skulle råka trampa på den eller stöta till den med handen. Den ringlar inte fram till människor för att anfalla.

Se också: Så skyddar du dig mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Huggorm eller snok – så ser du skillnad

Du kan känna igen huggormen genom sicksackbandet som går längs med ryggen. Hanarna är vanligtvis grå och med ett svart sicksackband på ryggen. Honorna är ofta bruna eller gulaktiga med ett mörkare sicksackband. En del huggormar är helt svarta och liknar snokar, men snoken har nästan alltid en gul fläck på kinden.

Annons

Symtom efter huggormsbett

Om du blir biten av en huggorm kan det leda till olika reaktioner. Ungefär hälften av de som blir bitna får inga symtom, och det beror på att ormen torrbiter och inte alltid sprutar in gift. Själva bettet gör oftast ont och visar sig som två prickar bredvid varandra på huden och det kan bli en blåaktig svullnad runtom.

Andra som blir bitna kan bli mycket sjuka och svullnaden kan sprida sig till hela den bitna kroppsdelen. En del drabbas av kräkningar, diarréer eller andningsbesvär, även om det är ovanligt. Det är mängden gift som påverkar hur starkt du reagerar. Gravida, barn och äldre är de som är särskilt känsliga.

Det här ska du göra om du blir biten av huggorm

  • Åk alltid in till sjukhus! En person som blivit biten ska genast åka in till sjukhus för observation och åk inte ensam även om du känner dig opåverkad.
  • Om du känner dig sjuk och påverkad med illamående, kräkningar, magsmärtor, yrsel, svullna läppar, kallsvettning eller andningssvårigheter ska du ringa 112.
  • Innan du kommer till sjukhuset: Var lugn och stilla och rör dig inte mer än nödvändigt eftersom giftet sprids fortare vid ansträngning. Håll gärna den bitna kroppsdelen högt.
  • Ta av åtsittande saker som exempelvis ringar eftersom området runt bettet kan svullna upp.
  • Rör inte bettstället utan lämna det ifred. Om du försöker suga ut giftet eller värma/kyla bettområdet så kan du förvärra förloppet.

Källa: 1177 Vårdguiden,TV4 Nyhetsmorgon, skansen.se

Foto:TT

Annons