Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Ny studie: Vanlig diabetesmedicin effektiv mot fetma

16 feb, 2021
kvinna tar en tablett
Ett läkemedel mot diabetes verkar också vara effektivt mot övervikt och fetma, visar en ny studie. Det minskar dessutom risken för hjärtsjukdom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Ett vanligt läkemedel mot typ 2-diabetes har visat sig överraskande effektivt mot fetma. En ny studie visar att testpersonerna tappade i genomsnitt 15 kilo på ett drygt år – och en tredjedel av dem tappade 20 procent av sin vikt under testperioden. Resultatet är bättre än med de läkemedel mot fetma som används idag.

Semaglutid effektivt mot både fetma och hjärtsjukdom

Studien är gjord på 2000 friska icke-diabetiker i 16 länder. De hade alla ett BMI över 30 och klassades som överviktiga eller feta. I studien fick testpersonerna ta diabetesläkemedlet semaglutid en gång i veckan som en spruta. De fick dessutom kost- och motionsråd.

De personer som fick semaglutid gick ned i genomsnitt 15,3 kg. De i kontrollgruppen som fick placebo hade genomsnittlig viktnedgång med 2,6 kg. Risken för hjärt-kärlsjukdom minskade också mer bland dem som fick läkemedlet.

Medicinen härmar mättnadshormonet GLP-1

Semaglutid finns i Sverige som diabetesläkemedel under namnen Rybelsus och Ozempic. Det finns både som tablett och spruta. Substansen påminner om ett kroppseget hormon, GLP-1, som släpps ut i kroppen när vi har ätit oss mätta. Personer med övervikt har ofta en brist på GLP 1.

Förenklat kan man säga att läkemedlet härmar GLP-1 och dämpar aptiten, gör att maten bryts ner långsammare – och på så sätt får oss att äta mindre.

De vanligaste biverkningarna av substansen var övergående illamående och diarré. En annan nackdel är att hungerkänslorna kommer tillbaka när man slutar ta medicinen.

Företaget bakom läkemedlet har nu ansökt om godkännande av semaglutid för behandling av fetma, skriver Läkemedelsvärlden. Idag skrivs det enbart ut vid typ 2-diabetes.

Foto: TT

Annons