Lider du av kronisk migrän? Den här nya behandlingen gör många fria
Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som blir värre när man anstränger sig fysiskt eller rör på huvudet. Ofta varar huvudvärken i ett halvt till ett dygn.
Det är också vanligt att samtidigt må illa och att bli ljud- och ljuskänslig. Även om det oftast är ofarligt så är det ju nog så jobbigt att drabbas.
Har man så pass återkommande migrän att man under minst tre månaders tid upplevt huvudvärk minst hälften av månadens dagar brukar man säga att man har kronisk migrän.
Medicin mot migrän
Från början försöker man att behandla migrän utan läkemedel. Då kan man till exempel få hjälp med stresshantering, avslappning, motionsvanor, sömnvanor och att undvika utlösande faktorer.
Men om det inte hjälper finns det en uppsjö med olika läkemedel och metoder man kan ta till för att dels förebygga, dels lindra attacken när den väl uppstått.
Se också – HSP och migrän kan hänga ihop.
Blev av med kronisk migrän
Om man gått igenom de flesta behandlingsmetoder utan framgång finns det en ganska ny metod som visat sig ha väldigt bra effekt för många.
För Expressen berättar en kvinna som lider av kronisk migrän hur hon i princip blev fri från den efter att ha fått läkemedlet Aimovig rekommenderat av sin neurolog.
Redan en dag efter första dosen kände hon effekt och efter tre doser var migränen nästan helt borta.
– När migränen, mer eller mindre, försvann var det som att livet kom tillbaka, säger hon till tidningen.
Erbjuds när annan behandling inte hjälpt
Aimovig är en spruta som tas en gång i månaden för att förebygga migrän. Läkemedlet godkändes på den svenska läkemedelsmarknaden 2018 och täcks av högkostnadsskyddet om man får det utskrivet av läkare.
Hemligheten med behandlingsmetoden är att den riktar in sig på och hämmar signalämnet CGRP i hjärnans känselnerver. Vid en migränattack frigörs nämligen detta ämne i hjärnan.
En fjärdedel tillfrisknar helt
Det finns fler läkemedel som gör samma sak men på lite olika sätt, som Ajovy och Emgality. Denna grupp av läkemedel erbjuds i dag till personer med kronisk migrän, ofta när annan behandling inte hjälpt.
– Vad gäller dessa läkemedel har en fjärdedel av de drabbade tillfrisknat helt och hållet och 50 procent har både fått färre anfall och lindrigare symtom. För resterande fjärdedel har den inte hjälpt alls – och dem måste man försöka hjälpa på annat sätt, säger Lars Edvinsson, professor i medicin och överläkare samt en av pionjärerna bakom läkemedlen, till Expressen.
Källa: Expressen, 1177 Vårdguiden, Praktisk Medicin
Foto: TT