Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Experten: Så vet du om din hosta beror på mykoplasma

25 okt, 2024
Kvinna som hostar och mykoplasma
Shutterstock/TT
Just nu pågår ett av de största utbrotten av mykoplasma på många år. Hur orolig ska man vara och kan man skydda sig mot att smittas?
MåBra har pratat med statsepidemiologen Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du nyligen har dragit på dig en seglivad torrhosta är sannolikheten stor att du har smittats av bakterien mykoplasma.

– Det verkar vara väldigt många fall av mykoplasma ute i samhället och det är också ovanligt många som behöver sjukhusvård. Vi ser den här typen av toppar var fjärde, femte år, men det utbrott vi har nu är större än en vanlig topp, säger Magnus Gisslén, också är infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

Långvarig hosta – ett symtom på mykoplasma

Det som skiljer mykoplasma från vanlig influensa och förkylning är att den främst orsakar en långvarig torrhosta.

– Det är inte ovanligt med långdragen hosta, den kan pågå i flera veckor. I övrigt påminner symtomen om de vid vanliga luftvägsinfektioner så det kan vara svårt att veta vad det är man har smittats av, säger Magnus Gisslén.

Det här är mykoplasma

  • Bakterien heter mykoplasma pneumoniae.
  • Den överförs som luftburen droppsmitta.
  • Inkubationstiden är två till tre veckor.
  • Heshet, feber och torrhosta är vanliga symtom.
  • Smittan är vanligast inom åldersgruppen 20–30 år.
  • Ungefär en av tio som smittats får lunginflammation. Det är ovanligt att lunginflammationen blir så svår att den behöver behandling, oftast läker den ut av sig själv.
Annons

Och kanske spelar det inte heller någon roll vad man smittats av. Mykoplasma är sällan farligt och risken att bli svårt sjuk är liten. Ungefär var tionde som smittas utvecklar dock en lunginflammation.

– Men i regel behöver den inte behandlas, lindriga lunginflammationer läker oftast ut av sig själv. Kraftigare lunginflammationer behöver behandlas med antibiotika.

LÄS OCKSÅ: Är långvarig hosta farligt? Läkaren svarar

Barn och unga smittas oftare av mykoplasma

Magnus Gisslén berättar att han under sina år som läkare aldrig har varit med om att någon har dött i mykoplasma.

– Alla kan bli smittade men mykoplasma är vanligast hos äldre barn, ungdomar och unga vuxna upp till 30 år. Små barn blir sällan svårt sjuka och många smittade får så lindriga symtom att man knappt känner sig sjuka, säger han.

Varför just barn och unga vuxna drabbas så hårt av mykoplasma vet man inte säkert. En trolig förklaring är att de utsätts mer för smitta, till exempel för att man har mer närkontakt med andra".

Så ställs diagnosen

Diagnosen mykoplasma ställs i första hand med ett så kallat PCR-prov. Provet tas med en bomullspinne från bakre svalgväggen.

Antikroppar mot mykoplasma kan också synas i blodprov från den sjuke, men då först efter några veckors sjukdom.

Annons

Mykoplasma: Då bör du stanna hemma

De lindriga symtomen gör också att man inte håller sig hemma – och smittan sprids mer. Men även om alla smittade höll sig hemma skulle det vara svårt att skydda sig mot mykoplasma. Det är en luftburen droppsmitta som sprids lätt inomhus.

– Det finns egentligen inget effektivt sätt att skydda sig. Att vara noga med handhygienen kan möjligen ha viss effekt liksom att hålla sig undan från personer som är sjuka. Anledningen till att så många är sjuka nu är sannolikt att vi under de första pandemiåren hade väldigt få fall av mykoplasma. När bakterien inte cirkulerade som vanligt i samhället, försämrades immuniteten mot sjukdomen, vilket gör att fler nu är mottagliga och blir sjuka.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som har feber och är allmänpåverkad ska stanna hemma. Du ska söka vård om du får hög feber, smärtor i bröstkorg och rygg eller svårt att andas.

LÄS OCKSÅ: Långvarig hosta kan bero på lunginflammation

Annons