Så arbetar länder för att fler ska vaccinera sig mot covid-19
Obligatorisk vaccinering vid besök på konsert eller fotbollsmatch, register över vaccinvägrare och särskilda pass för de som tagit coronavaccinet. I framtiden kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv om du inte är vaccinerad mot covid-19. Världens politiker och företag jobbar nämligen hårt för att få alla världens medborgare att ta det nya coronavaccinet, det skriver Svenska Dagbladet.
Spanien vill införa register på vaccinvägrare
I Spanien är det frivilligt att vaccinera sig mot covid-19. Men om du väljer att inte ta vaccinet finns en risk att du hamnar i ett särskilt register, som sedan delas med andra EU-länder. Landet har nämligen planer på att införa en lista med alla som tackat nej till erbjudandet om att vaccinera sig.
– Vad vi ska göra är att sätta upp ett register som vi kan dela med andra EU-länder, säger Spaniens hälsominister Salvador Illa i tv-kanalen La Sexta.
I intervjun säger han att vaccination ska ses som en solidaritetsgärning gentemot nära och kära, och en medborgarplikt.
– Vi ser alla att det bästa sättet att besegra viruset är att alla vaccineras, ju fler desto bättre, säger ministern.
Enligt Salvador Illa kommer den planerade listan upprättas i enlighet med alla lagar om datasäkerhet och personlig integritet. Den kommer därmed inte att bli offentlig för allmänheten.
Vaccinpass kan bli aktuellt i Franrike
Men även fler länder i Europa arbetar hårt för att fler ska ta coronavaccinet. På många platser i världen är antivaccinrörelsen stor och många är tveksamma till ett helt nytt vaccin. I Sverige ligger fortfarande svininfluensan och dess biverkningar färskt i mångas minne, en händelse som ofta tas upp i debatten kring huruvida man är villig eller inte att ta det nya vaccinet mot covid-19.
I Frankrike hoppas man att fler ska ta vaccinet genom planera för ett så kallat vaccinpass. Ett dokument som kan bevisa att man har vaccinerat sig mot corona. Passet diskuteras fortfarande men är i så fall tänkt att gälla vid besök på restauranger, barer, biografer och museum, eller för att kunna resa med allmänna transportmedel, så som tunnelbana och buss.
Men franska jurister har redan nu flaggat för att det kan bli svårt rättsligt att neka personer tillträde till exempelvis fotbollsmatcher och mässor. Detta eftersom vaccinet inte obligatorisk att ta.
Även i Storbritannien och Schweiz diskuterar man att införa ett vaccinkrav för att kunna besöka stora evenemang, så som fotbollsmatcher och festivaler.
Källa: Svenska Dagbladet Foto: TT
Läs mer:
Gun-Britt, 91, först i Sverige att få vaccin mot covid-19
Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet
Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"