Vi kan i teorin bli 150 år gamla – men där verkar gränsen gå
Även om man kunde leva hela livet utan att drabbas av sjukdomar eller olyckor så skulle det finnas en gräns för hur länge vi kan leva (på naturlig väg). Det har forskare hittills varit överens om.
Däremot har det rått lite delade meningar om hur länge vi egentligen skulle kunna leva.
En människa kan leva mellan 120 och 150 år
I en ny studie, publicerad i Nature communications, uppskattar forskarna att gränsen går någonstans mellan 120 och 150 år. Det har bland annat Illustrerad vetenskap och Prevention rapporterat om.
Huvudanledningen till det är att kroppen efter en viss tid verkar förlora sin förmåga till återhämtning och att läka vid sjukdomar och skador. Även mindre kroppsliga utmaningar blir då omöjliga.
Låt oss säga att när man är yngre så återhämtar man sig från en förkylning eller en skada till hundra procent medan när man blir lite äldre bara till 95 procent. Denna siffra verkar sjunka med åldern tills att det helt enkelt inte går att återhämta sig längre.
Studerade blodprover och markörer för återhämtning
Forskarna studerade blodprover från mer än 500 000 personer från USA, Storbritannien och Ryssland. Dessa följdes upp under några månader.
Det är möjligt att beräkna hur stor motståndskraft en person har mot sjukdomar och skador, samt hur lång tid kroppen behöver för att återhämta sig.
Det gjorde forskarna genom att titta på proportionerna mellan två typer av vita blodkroppar och variationen i storlek hos röda blodkroppar.
Är den första som blir 150 år född?
Många forskare har under lång tid trott att den första människan som kommer att bli 150 år redan är född. Men det är en fråga som det råder delade meningar om.
Den äldsta människan som hittills levt blev 122 år gammal och dog 1997. Ingen har alltså lyckats bli äldre än så på över 20 år.
Samtidigt så ökar den genomsnittliga livslängden och vi får allt bättre behandlingsmetoder mot olika sjukdomar och tillstånd. Givetvis finns det också människor som jobbar på att överlista döden. Så vem vet?
Källa: Illustrerad Vetenenskap, Prevention
Foto: TT