10 orsaker till att det kan vara svårt att få ner högt blodtryck
Allt eftersom vi blir äldre ökar risken för att få hypertoni, högt blodtryck. Något som är väldigt vanligt. Cirka 10–25 procent av Sveriges vuxna befolkning har det.
Det kan vara svårt att räkna på hur exakt många som egentligen har det eftersom man tror att en tredjedel inte vet om att de går omkring med högt blodtryck.
Se även: 5 sätt att sänka blodtryck utan mediciner
Men det är viktigt att kolla sitt blodtryck emellanåt för att se så det inte ligger för högt. Den som har hypertoni har nämligen en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar eller komplikationer senare i livet. Ju äldre man blir desto mer regelbundet bör man kolla upp vad blodtrycket ligger på.
Det ökar risken för högt blodtryck, hypertoni
Är man överviktig, har diabetes eller röker ökar risken för att drabbas av högt blodtryck. Man har sett att personer som gör livsstilsförändringar som att röra på sig mer, dra ner på salt och alkohol, stressar mindre eller slutar röka kan få bättre blodtrycksvärden naturligt.
Men i vissa fall kan det vara svårt att få ner blodtrycket, trots att man till och med äter blodtrycksmedicin. Då kan det handla om att man lider av en sjukdom som i sig höjer trycket eller att en osund livsstil gör att medicinen inte fungerar fullt ut.
Vanligaste orsakerna till svårbehandlat blodtryck
Här är de vanligaste orsakerna till svårbehandlat blodtryck:
- För hög saltkonsumtion
- Viktuppgång
- Sömnapné
- Kronisk smärta
- Åderförkalkning
- Biverkan av läkemedel
- Panikångest
- Höga halter av hormonet aldosteron (primär aldosteronism)
- Njurproblem
- För hög konsumtion av lakrits
Det här är hypertoni, högt blodtryck
Ett normalt blodtryck ligger under 140 mmHg / 90 mmHg. Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet pumpas ut från hjärtat. Trycket är som högst när hjärtat drar ihop och tömmer sig (det systoliska trycket) och som lägst när det vilar mellan sammandragningarna (det diastoliska trycket).
Källor: Harvard Heart Letter, Hjärt-Lungfonden, Internetmedicin