Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Jennys plötsliga migrän var första tecknet på klimakteriet

19 okt, 2024
author Kristina Axelsson Lager
Kristina Axelsson Lager
En kvinna som håller händerna på huvudet och Jenny Fagerlund.
Den kom plötsligt, den bultande huvudvärken som författaren Jenny Fagerlund inte alls kände igen. Efter en månad kom den tillbaka. Sedan återigen, regelbundet en eller två gånger i månaden. Jenny började anteckna sina anfall och drog efter en tid slutsatsen att hon drabbats av hormonell migrän.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

En av de första gångerna som Jenny Fagerlund, 44, kände av huvudvärken var för cirka två år sedan.

– Jag åt lunch med en kompis och fick så fruktansvärt ont i huvudet att jag var tvungen att gå hem. Tidigare har jag bara känt av huvudvärk vid förkylningar och influensa – men det här var något helt annat. Vanliga värktabletter fungerade inte alls, berättar hon.

Hon berättar att det första som slog henne när huvudvärken kom var: ”Åh nej, inte hortons”, en fruktansvärt smärtsam huvudvärk som hennes mamma haft stora problem med. Numera benämns den klusterhuvudvärk.

Jenny Fagerlund

Kajsa Göransson

Ålder: 44 år.
Familj: Man och fyra barn, 7, 12, 14 och 16 år. Två hundar.
Bor: Stockholm.
Gör: Författare, håller skrivkurser, föreläser.
Aktuell med: Sin nionde roman i feelgoodgenren, En hemlighet för mycket.

– Jag började tro alla möjliga saker. Kom värken när jag var på solsemester förklarade jag det med att jag var uttorkad. Jag fick också för mig att det var något fel på mitt öga och gick till ögonläkaren. Och så det där med hortons, men det slog jag ur tankarna ganska snabbt, min värk var inte alls lika intensiv som mammas. Till slut var det en vän till mig som tyckte att jag skulle skriva upp när attackerna kom.

Annons

Drabbats av hormonell migrän

Jenny följde vännens råd och såg att det var kring ägglossning och mens som huvudvärken kom, sedan satt den kvar i två till tre dagar. Jenny läste på och visst verkade det som att hon hade drabbats av hormonell migrän, den typen man kan få i samband med mens, men även i samband med klimakteriet. Hon köpte receptfria migräntabletter på apoteket som faktiskt hjälpte – värken försvann inte helt men smärttopparna kapades.

– Jag gick till läkaren och fick konstaterat att jag inte var i klimakteriet. Däremot fick jag förklarat för mig att vissa klimakteriesymtom, som migrän, kan komma långt tidigare. Den migrän jag har är hormonell.

– Även om klimakteriet har blivit lite i ropet och att det skrivs många böcker i ämnet tycker jag ändå att vi pratar rätt lite om det. Jag hade till exempel ingen aning om att migrän kan vara ett första tecken på att man är på väg in i förklimakteriet. Jag tycker att det är väldigt synd att det ska vara så, att det fortfarande är lite skamligt att prata om.

Annons

Hur hanterar du migränattackerna?

– Jag har migrän utan aura vilket ändå är väldigt skönt. Om jag tar mina tabletter så klarar jag av att jobba. Jag tränar i normala fall ganska mycket, men det är helt omöjligt när migränen slår till. Annars jobbar jag på som vanligt, jag har ännu inte behövt ställa in någon föreläsning. Men jag har alltid, vart jag än ska, mina migräntabletter i väskan. Jag känner inte heller att migränen påverkat familjen speciellt mycket. Det är sällan jag gått undan på grund av huvudvärken. Däremot har ett av barnen sagt: ”Men mamma, du har ju alltid huvudvärk”.

Botox mot migrän

  • På 90-talet i USA upptäcktes att kvinnor som fick botox mot rynkor även blev bättre i sin huvudvärk.
  • Främst de med fler än 15 huvudvärksdagar i månaden får botox ordinerat. Endast neurologer får skriva ut, alltså inte läkare på vårdcentral.
  • Botox är muskelavslappnande. En hypotes är även att det ­hämmar smärtsignaler. Det ­spekuleras också kring om det kan hämma CGRP, likt de nya CGRP-hämmande medicinerna.
  • Cirka 75 procent blir hjälpta: Några blir helt av med sina ­migränsymtom, men det vanligaste är att attackerna blir lindrigare och kommer mer sällan.
  • Biverkningar är ovanligt. Men den vanligaste är ptos, att ­ögonlocken hänger. Då har en muskel i pannan blivit för avslappnad. Det är ofarligt och går alltid tillbaka.
  • PREEMPT-schema kallas de 31 punkter runt huvud och axlar där man injicerar botox för att lindra migrän.
  • Källa: Monicha Norén, sjuksköterska och klinikchef på Migränkliniken i Värnamo.

Annons