Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Kan värk i händerna i kyla vara tecken på artros? Doktorn svarar

21 dec, 2020
kvinna blåser i sina händer för att värma dem
Läsaren Linda får värk i fingerlederna vid kallt väder och undrar om det kan vara artros. Så här svarar MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
2020: Då ska du vaccinera digBrand logo
2020: Då ska du vaccinera dig

Fråga: Jag har under en tid haft värk i fingerleder och ibland i handleder, särskilt känns det av nu när det är kallt ute. Då blir jag stel och orörlig i händerna. Hur vet jag om jag ”bara” har ont i lederna eller om det är artros? Finns det någon medicin som hjälper?

Linda

”Håll lederna rörliga, det motverkar stelhet”

Svar: Artros är den vanligaste sjukdomen i våra leder. Den beror på att brosket som normalt sett fungerar som en stötdämpare och som gör att leden fungerar mjukt och smidigt, blir mer skört och gradvis tunnare.

Ibland kan man få problem efter en infektion i kroppen. Men sitter det i en tid och kommer och går lite beroende på ansträngning eller väderlek, handlar det förmodligen om artros.

Ibland kan leden som börjat svikta bli lite varm och svullen, men det brukar gå över. När det gör som ondast gör man bäst i att vila leden och ta smärtlindrande läkemedel som innehåller paracetamol, det vill säga Panodil eller Alvedon med flera.

Annons

Fingerlederna kan med tiden blir lite knotiga, men det har vi dessvärre ingen förebyggande eller botande behandling mot. Det viktigaste är att hålla leden rörlig, det gör att den dels får näring, dels motverkar det den stelhet som annars smyger sig på. Att använda leklera eller en mjuk stressboll är ett bra sätt att gymnastisera fingrarna med ett lagom motstånd.

En del använder naturmedel som glukosamin eller strandnyponpulver och upplever att de får mindre symtom från sina leder. Det finns dock inte studier som visar tydligt på effekt, vilket gör att vi inte skriver ut medlen i sjukvården. Handlederna mår förstås också bra av gymnastik, och vill man ha tips om bra hjälpmedel för händerna eller vill få en bedömning hur handen fungerar, kan man vända sig till en arbetsterapeut. Dit behöver man ingen remiss, men läkarens skriver ibland en sådan om hen behöver ha återkoppling på behandlingen.

Annons

Man kan alltså till viss del träna för att slippa stelheten och möjligen hitta andra sätt, eller helt undvika, att göra saker som man vet kan överanstränga händer och fingrar. Det är ganska sällan man opererar händerna på grund av artros, men tummens basled kan ibland komma att bytas ut med en protes, om den är svårt drabbad.

/ Gunilla Hasselgren

Smarta råd vid artros

  • Artros kan drabba alla leder i kroppen. De flesta känner dock till den som drabbar de större lederna i höft och knä.
  • Eftersom artros värker och hugger vill de flesta instinktivt vila lederna genom att inte röra dem, men det gör oftast artrosen sämre. Brosket som är sjukt behöver näring som det får genom att leden används. Näringen i ledvätskan sugs nämligen in i brosket om det får tryckas ihop och avlastas om vartannat. Därför är det viktigt att hålla leden rörlig och belasta den lagom.
  • Sjukgymnaster håller regelbundet i kurser om hur man ska sköta sina leder, så kallade artrosskolor.
  • Cykling, simning och stavgång är rekommenderat vid höft- och knäartros.
  • Om man väger för mycket för sin längd kan man ta hjälp eller försöka att gå ner i vikt själv, eftersom de större lederna får en minskad belastning då.
  • Artros kan stabilisera sig med åren, och bli lugnare. Alla behöver dessbättre inte byta ut sina leder. Gymnastik med rörlighetsträning är den bästa medicinen, men man kan behöva smärtlindring i perioder för att orka att hålla igång lederna.

Foto: TT

Läs mer:

Tidiga tecken på artos – här är symtomen att vara uppmärksam på

Därför är det extra viktigt för kvinnor över 50 att träna

Ont i fotlederna? Här tipsar doktorn om vad det kan bero på

Annons