Lista: Kosttillskottens negativa baksidor
Hjärtsjukdom, sämre syn och ökad risk för cancer. Exemplen på tillskottens negativa hälsoeffekter är lika skrämmande som oönskade.
Tar du lite extra vitaminer och mineraler i tablettform? Det är inte alltid de påstådda hälsoeffekterna ger fullt påslag. I de flesta ger en allsidig kost oss de näringsämnen vi behöver.
Men det kan finnas individuella omständigheter som gör att tillskott är motiverat. Till exempel vid sjukdom, medicinering eller graviditet.
Men visste du att det finns omvända förhållanden, där ett tillskott helt enkelt kan ge negativa hälsoeffekter? Här är en liten varningslista:
Betakaroten
Denna antioxidant finns naturligt i morötter, sötpotatis och paprika. I kroppen omvandlas betakaroten till A-vitamin, som är nödvändigt för en bra syn och ett fungerande immunförsvar.
Men för rökare är tillskott inte att rekommendera. Enligt en studie från 2004 visade att risken för lungcancer ökade bland rökare som tog tillskott av betakaroten.
Kalcium
Kvinnor över 70 och personer med risk för njursten bör undvika kalcium-tillskott. En studie från 2010 påvisade ett samband mellan hjärtsjukdom och tillskott av kalcium bland kvinnor som passerat klimakteriet.
A- och E-vitamin
För stora tillskott av antioxidanterna vitamin A och E i tablettform kan risken för cancer och hjärtsjukdom. Det visar ensammanslagning av 67 studier inom området.
För mycket A-vitamin kan dessutom öka risken för benskörhet.
C-vitamin
I förkylningstider tar vi gärna lite extra av C-vitaminet, men faktum är att forskarna är kluvna när det gäller dess påstådda positiva inverkan på snuvan. En svensk studie visar också att en daglig dos över 500 milligram ger ökad risk för grå starr.
Zink
Zink ingår ofta i hår- och hudvårdande preparat. Men forskning visar att doser kring 100 milligram under lång tid ger ökad risk för prostatacancer.
Järntillskott
En stor amerikansk studie som presenterades tidigare i år väckte stor debatt. Där framkom nämligen att kvinnor som tog järntillskott också hade kortare livslängd än de deltagare som inte åt några tillskott alls.
Studien presenterade ingen förklaring vad sambandet kunde bero på, det kan till exempel inte uteslutas att kvinnorna åt tillskott på grund av en existerande sjukdom.
Antioxidanter
Du får inte samma resultat när du äter kosttillskott med antioxidanter som när du äter frukten eller grönsaken de förekommer naturligt i. Detta rapporterade Livsmedelsverket tidigare i höst, efter att ha tagit del av flertalet studier i ämnet.
Källor: Livsmedelsverket, health.com, DN
AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock