Nej, du får inte större bröst av coronavaccin – såhär ligger det till
De senaste månaderna har man kunnat skönja flertalet videoklipp där personer påstår att de fått större bröst efter att ha vaccinerat sig mot coronaviruset. Ryktet sprids även flitigt i ord i sociala medier.
Men hur ligger det till egentligen – är det sant att coronavaccin kan ge större bröst?
Se också – myter och fakta om vaccin, experten reder ut.
Brösten blir inte större av Pfizer eller Moderna-vaccinet
Ryktet gäller främst vaccinet från Pfizer, men det har även spekulerats kring det från Moderna i och med att vaccinerna bygger på samma mRNA-teknik.
Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara på det här sättet och enligt både Läkemedelsverket och forskare stämmer ryktet inte.
Läkemedelsverket har heller inte fått in några rapporter om fall av förstorade bröst efter coronavaccination.
– Det är ingenting som jag hört någonting om och ingenting jag sett någon form av vetenskapligt belägg för att det stämmer, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, Nyheter24.
Däremot kan det upplevas som att brösten blivit större.
Brösten kan upplevas större av coronavaccin
Det finns en helt logisk förklaring till att en del faktiskt tror att deras bröst växt sig större. I likhet med andra vaccin är det nämligen så att lymfkörtlarna kan svullna upp och bli ömma.
– Det är bara tillfälligt och går över efter några dagar, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till SVT Nyheter.
Oftast är det de lymfkörtlar som sitter i närheten av den plats där man fått vaccinet som svullnar upp, om de alls gör det. De som sitter under armhålan kan till exempel ge sken av att brösten blivit större om de svullnar.
Därför svullnar lymfkörtlarna av vaccin mot covid-19
När vi har vaccinet i vår kropp så börjar immunförsvaret att bilda antikroppar mot coronaviruset. De här antikropparna bildas i hög grad i lymfkörtlarna, vilket kan få dem att bli större.
Så kan det även bli när vi har andra sjukdomar eller får andra vaccin, som till exempel det årliga mot influensa.
Se också – vaccinerna är effektiva mot deltavarianten – men inte så länge.
Foto: TT