Här är symtomen på postcovid – så kan du lindra
Vi reder ut vilka symtom som kan tyda på det och hur man kan lindra dem.
Postcovid är ett tillstånd där man har kvar symtom efter att ha genomgått en covid-19 infektion. Tidigare benämndes det som långtidscovid eller bara som långvariga symtom efter covid-19.
Det är inte bara personer som har varit allvarligt sjuka i covid-19 som drabbas. Män, överviktiga och äldre är i majoritet när det gäller akut covid-19, medan yngre kvinnor utan bakomliggande sjukdomar är överrepresenterade när det gäller postcovid, rapporterar SVT.
Men varför en del drabbas och andra inte vet man ännu inte. De allra flesta får lätta övergående besvär medan några kommer att kräva vård under lång tid.
Så många har postcovid
25 000 svenskar har fått diagnosen postcovid sedan den infördes i oktober 2020, visar en kartläggning som SVT gjort. Det är dock möjligt att fler lider i det tysta och inte har sökt vård för sina besvär.
Men det finns också en risk att en del kan ha fått diagnosen utan att egentligen ha den, då det inte alltid gått att säkerställa att man varit sjuk i coronaviruset från början. Då kan symtomen egentligen tyda på någonting annat.
Symtom på postcovid
De vanligaste symtomen på postcovid är hjärntrötthet och kognitiv nedsättning, följt av smärta och nedsatt lungfunktion.
Läkare har i en del fall kunnat se faktiska förändringar på hjärta och lungor via röntgen av postcovidpatienter. Även minskad funktion i njurar och syresättning har visats i tester.
Men variationen av symtom är stor och de kan också variera från dag till dag hos de som drabbats. Här är några av de vanligaste symtomen som rapporterats hittills:
- Extrem och ihållande trötthet i kroppen och huvudet
- Lukt- och smakbortfall, eller att smaker upplevs annorlunda
- Sväljsvårigheter och försämrad aptit
- Andningssvårigheter och andfåddhet
- Hjärndimma, minnes- och koncentrationssvårigheter
- Ångest och depression
- Hög puls och yrsel
- Feber och sjukdomskänsla
- Värk i muskler och leder
- Huvudvärk
- Mag- och tarmbesvär
- Domningar och andra neurologiska besvär
- Sömnstörningar eller sömnproblem
Nedan följer en fördjupning och tips på vad du kan göra för att lindra några av besvären.
Extrem och ihållande trötthet i kropp och huvud
Det är vanligt att vara trött, orkeslös och svag efter en period av sjukdom. För att få tillbaka orken behöver man näring, vila och träning. Ta det i din takt och växla mellan att vila och lättare fysisk aktivitet.
Det kan vara en bra idé att ta hjälp av en fysioterapeut för att få in lite lättare styrke- och konditionsövningar. Berätta gärna också för omgivningen så att de kan stötta dig i din trötthet och ha förståelse för att du inte orkar lika mycket.
Lukt- och smakbortfall kan komma efter infektionen
En del tappar lukt och smak helt när de drabbas av covid-19, en del förlorar litegrann medan andra inte märker någon skillnad. Men det verkar också som att man kan tappa lukt och smak, eller att de förändras, även en tid efter infektionen.
Oftast kommer sinnena tillbaka, men det kan ta lång tid. Under tiden kan man prova att hjälpa kroppen på traven genom luktträning. Gå och lukta på saker flera gånger om dagen och försök att känna någonting. Det kan vara till exempel kaffe, olika kryddor eller parfym.
Sväljsvårigheter och försämrad aptit
En del med postcovid har rapporterat sväljsvårigheter och/eller försämrad aptit. Det kan göra ont eller kännas som att man har en klump i halsen. Det kan bero på coronaviruset, men också på behandlingen om man till exempel låg i respirator.
För att det ska bli lättare att svälja kan du till exempel prova att sitta upp när du äter, böja ner hakan när du sväljer, tugga maten väl och att svälja tuggan med mat innan du dricker.
Andningssvårigheter och andfåddhet
Det är vanligt att andningen fortsätter att vara påverkad även efter att man haft covid-19. Det kan yttra sig genom att man lättare blir andfådd, fortfarande hostar eller har svårt att få luften att räcka till när man pratar. En del upplever även ett tryck över bröstet eller bröstsmärta.
För att underlätta andningen kan du till exempel prova att regelbundet ta lagom djupa lugna andetag när du ligger, sitter och står. Förhoppningsvis blir det lite lättare när du fokuserar på andningen i perioder.
Undvik också att ligga ner under längre perioder när du är vaken då det pressar ihop lungorna och gör det svårare att andas. Du kan också ta kontakt med en fysioterapeut för att få övningar och tekniker som underlättar andningen.
Hjärndimma, minnes- och koncentrationssvårigheter
Det kan ta längre tid än vanligt att planera, bestämma sig, lösa problem eller att bli klar med en uppgift. Svårigheter att minnas eller att koncentrera sig kan dyka upp en tid efter att man har haft covid-19. Det kan också kännas som att du är dimmig i huvudet.
Det kan bero på att kroppen är uttröttad efter infektionen eller att man haft låg syrehalt i blodet under sjukdomen. Försök att acceptera situationen som den är och att få en balans mellan aktivitet och vila. Det kan underlätta att göra minneslistor.
Psykiska besvär som ångest och depression
Många upplever psykiska besvär som kan bero på själva sjukdomen, att man är trött och svag eller att man behövt isolera sig. Har man fått intensivvård kan det ha känts utmattande och skrämmande.
Eftersom forskningen ännu inte har alla svar kan det kännas oerhört jobbigt att vara sjuk även i postcovid utan att riktigt veta vad det är eller hur det kommer utveckla sig.
Man kan behöva bearbeta sina upplevelser och känslor. I övrigt kan man må bättre av att hålla på sina vardagsrutiner och röra på sig.
Yrsel och hög puls
En del vittnar om att pulsen skenar och upplever yrsel. Enligt en studie drabbas några av postcovid-pots, ett tillstånd som innebär att man får kraftig pulsökning och då kan uppleva yrsel, svimningar och illamående. Man misstänker att det beror på en autoimmun reaktion.
I nuläget består behandlingen av symtomlindring med till exempel hjärtrytmreglerande läkemedel och övningar med fysioterapeuter, enligt KI.
Källa: 1177 Vårdguiden, Doktor.se, SVT, Karolinska institutet
Foto: TT