Så känner du igen Rosacea: "Viktigt att behandla tidigt"
– Det är viktigt att få behandling tidigt, så att sjukdomen inte förvärras, säger hudterapeuten Anna Petrovic.
Plötsligt uppstår en rodnad, nästan som ett fjärilsmönster över kinderna. Vad är det som händer? Kan det vara resultatet av veckans sömnbrist, eller stress?
Nej vänta, vifta inte bort det som någon form av stressymtom, vuxenakne eller soleksem. För det kan vara något att titta närmare på. Hudsjukdomen rosacea uppstår plötsligt och vanliga symtom är finnar, knottror, rodnader och ytliga blodkärl. Du kan också få irriterade och röda ögon, men det är mindre vanligt.
Rosacea uppträder mestadels på det enda stället som alltid är exponerat för världen: ansiktet. Det gör också att många som drabbas påverkas psykiskt och upplever det som socialt jobbigt. Även depression och dåligt självförtroende är vanligt bland de drabbade.
Finns flera orsaker bakom rosacea
Rosacea är något så ovanligt som en vanlig sjukdom, som få känner till. Ungefär 100 000 svenskar har fått en diagnos, men mångdubbelt fler beräknas ha rosacea. Och om rosacea inte behandlas, kan besvären bli värre.
Anna Petrovic är auktoriserad hudterapeut på Akademikliniken och verksam på Skin Center Stureplan i Stockholm. Hon behandlar dagligen kunder med besvär av rosacea.
Varför får man rosacea?
– Kunskapen om rosacea är relativt låg och det är inte helt känt varför en del får det. Orsaken är en inflammation som troligtvis uppkommer till följd av förändringar i blodkärlen. Det finns även en ärftlig komponent och ett flertal yttre faktorer har också stor inverkan. Till exempel stress, koffein, läkemedel, alkohol, starkt kryddad mat samt viss kosmetika. Men även vind och sol, därför är det viktigt att alltid ha bra solskydd i ansiktet.
Tidiga tecken på Rosacea
I regel drabbas främst vuxna över 30 år. Det är vanligare bland personer med ljus hudtyp och bland rödlätta ännu vanligare, varför det på Irland ibland refereras till som ”keltiska sjukan”.
Vad är de tidiga tecknen?
– I början kan patienten få en diffus rodnad i ansiktet som med tiden kan utvecklas till en mängd små röda och ytliga blodkärl, som ger rosiga kinder och röd näsa. Det kan också bli finnar och knottror. Ibland utvecklas detta även till inflammatoriska utslag, oftast på näsa och kinder.
Om rosacea
- Beror på en inflammation i huden.
- Är delvis ärftligt.
- Rosacea smittar inte.
- De flesta som drabbas är över 30 år.
- Det är något vanligare hos kvinnor men även män drabbas.
Kontakta en vårdcentral om du tror att du har rosacea. Kontakta en ögonmottagning om du tror att du har rosacea i ögonen.
Viktigt med en diagnos och tidig behandling
Det finns också något som heter pre-rosacea, påpekar hon.
– Då är det oftast ungdomar som söker hjälp hos hudläkare för att de misstänker att det är akne, men i stället visar det sig att det är rosacea.
Är det viktigt att behandla tidigt?
– Absolut. Rosacea kan eskalera och bli värre om du inte behandlar tidigt. Det kan också gå i skov, därför krävs en långsiktig behandlingsplan som omfattar både rätt hudvård och extra insatser som laserbehandling och vid behov receptbelagda läkemedel. Det är dock oerhört viktigt att först få en diagnos, så att du vet att det är rosacea du har.
Hon får medhåll av sin kollega, hudläkaren Theodore Samourkasidis:
– Det finns ingen botande behandling men forskning har lett till ökad förståelse för sjukdomen. Vi vet nu att vid rosacea triggas bland annat immunsystemet. De läkemedel som finns att tillgå i dag är förutom tablettbehandling även ett flertal läkemedel som smörjs på problemområdet, som azelainsyra, metronidazol, ivermektin och brimonidin. Även laser och ljusbaserade terapiformer har visat god effekt i flertal studier.
Behandlingen anpassas efter symtom
Paletten av behandlingsmetoder är med andra ord bred, och det gör utsikterna för behandling av rosacea goda:
– Numera indelas rosacea efter symtom och det är väldigt viktigt att individualisera behandlingen, säger Theodore.
De fyra symtomgrupperna är:
- Rodnad och hetta i huden, synliga blodkärl.
- Knottror, finnar, bölder, brinnande känsla i huden.
- Rhinophyma, som innebär en tillväxt av näsan som då blir röd och knottrig.
- Rosacea i ögonen som ger irritationer och väldigt torra, röda och rinnande ögon.
– Punkt 1 och 2 kan behandlas med hjälp av IPL och Kleresca, säger Anna Petrovic.
Metoder vid ytliga och brustna blodkärl
IPL är en förkortning för Intensivt Pulserande Ljus och är en behandlingsmetod som bryter ned och avlägsnar de ytliga kärlen. Metoden innebär i korthet att en kraftig ljuspuls i kombination med en radiofrekvens värmer upp hemoglobinet i blodet, varpå blodkärlets väggar bryts ner.
Kleresca är en ny behandlingsmetod i Sverige och används bland annat på Skin center i Stockholm. Den bygger på en ljusteknik, fotobiomodulering (PBM), som använder fluorescerande ljus i kombination med en slags gelé, vilket stimulerar hudens egna förnyelseprocesser och ökar bildning av kollagen i huden.
– Det aktiverar hudens egna reparationssystem. Huden blir mer jämn i tonen och de kärlbristningar som är kvar kan vi behandla med hjälp av IPL och Nd:Yag-laser, förklarar Anna.
Nd:Yag-laser används traditionellt mot kärlbristningar. Lasern skapar ett intensivt ljus och värmen som uppstår gör att blodet koagulerar. Det leder till att kärlväggarna drar ihop sig.
Återfuktande produkter är fördelaktigt
Däremot, poängterar Anna och Theodore, så behöver de patienter som drabbas av symtomen i punkt 3 och 4 konsultera och behandlas av hudläkare eller ögonläkare.
Vad ska jag själv undvika och vad ska jag försöka göra regelbundet för att lindra mina symtom?
– Först och främst ska du få en diagnos av hudläkare som vid behov kan ge dig rätt läkemedel för att lindra besvären. Rosacea-symtomen och besvären kan vara väldigt olika från person till person, men det vanligaste är att använda lugnande och återfuktande produkter, säger Anna.
– Våra injektionssjuksköterskor kan till exempel göra en behandling med antiage-metoden Profhilo för att öka fukthalten i huden och med IPL kan vi reducera kärl och även minska inflammationer i huden som brukar vara ett problem vid rosacea.
Flera nyheter på väg till Sverige
Dessutom tycks ett helt batteri av nya behandlingsmetoder vara på väg in. Theodore Samourkasidis berättar om flera symtomdämpande och lindrande nyheter som är på gång i USA, och som vi kan komma att se här framöver.
– Det finns ett behov av nya behandlingsalternativ och flera är faktiskt i pipelinen, som ”minocycline foam” (en kräm) som redan finns i USA och är effektiv mot svår akne och inflammationer, liksom så kallad Epsolay-kräm.
Epsolay har bland annat av det amerikanska National Rosacea Society beskrivits som en banbrytande behandling genom att vara den första och enda mikroinkapslade lokalbehandlingen med bensoylperoxid som har visat sig snabbt lindra knölar och fläckar av rosacea. Theodore fortsätter:
– Det kommer också till exempel ”omiganan gel” som är en antimikrobiell peptid som dämpar symtomen, och en ny, hämmande injektion kallad ”secukinumab injektion”, eller IL-17 hämmare, samt en lokal hudbehandling med läkemedlen brimonidine och ivermectin i kombination.
Snabbguide till Rosacea
Misstänker du att du är drabbad, eller är du orolig för att rosacea funnits länge inom familjen? Här har vi samlat de senaste rönen och matnyttig fakta om hudsjukdomen.
Vi går igenom vilka symtom den har, vad som kan förvärra dem, hur du själv kan lindra besvären och vilka behandlingsmetoder som finns i dag.
Symtom
- Oftast besvär på näsan eller kinderna, men ibland även på hakan eller pannan.
- Det sticker eller känns varmt i huden.
- Huden är röd. Det syns tydligast på ljus hud.
- Du har vidgade ytliga blodkärl. De ser ut som tunna röda streck i ansiktet.
- Du får små knottror, eller upphöjda utslag som kan innehålla vätska.
- Rosacea kan också ge ögonbesvär, som irriterade eller röda ögon. En del har endast besvär i ögonen.
- Hos en del personer kan näsan bli förstorad. Huden på näsan är då svullen och ojämn.
Detta förvärrar
Lär känna dina ”triggers”. Dessa kan vara:
Så kan du själv lindra besvären
- Tvätta ansiktet med milda, oparfymerade rengöringsprodukter. Undvik starka tvålar, peelingprodukter och ansiktsvatten med alkohol.
- Använd oparfymerad, mjukgörande kräm i ansiktet. Den bör inte vara för fet. Använd inte oljor i ansiktet.
- Prova en vårdande kräm för känslig hy. Vissa produkter verkar lugnande på huden och kan lindra rodnaden. Fråga gärna en hudterapeut eller hudläkare vad som kan vara lämpligt för din hud.
- Använd solskydd med faktor 30 till 50 när du ska vara ute i solen.
- Använd inte kortisonkräm, det kan förvärra besvären.
Behandlingsmetoder
- Läkemedel som du smörjer på huden, både receptfria och receptbelagda. Det finns ett receptfritt läkemedel som innehåller metronidazol, som kräm och gel. Läkemedel med ivermektin eller azelinsyra är receptbelagda. Rodnad kan behandlas med en gel som innehåller brimonidin. Då dras kärlen tillfälligt ihop, ungefär i ett dygn.
- Antibiotika i form av tabletter och kapslar kan ibland behöva komplettera behandlingen.
- Rosacea i ögonen behandlas också med antibiotika.
- Akneläkemedel med isotretinoin kan användas vid stora besvär.
- Ytliga blodkärl kan behandlas med laser eller IPL, som betyder Intensivt Pulserande Ljus. Behandlingen görs på privata kliniker och du får själv stå för kostnaden.
Källa: 1177 Vårdguiden, Akademikliniken, Internetmedicin, Netdoktor, Meds, Act on red/Galderma
Foto: Shutterstock/TT