Ont i armen efter vaccin? Felplacerad vaccinspruta kan ge axelsmärta
– Vi har inte sett så här många anmälningar om fenomenet tidigare, säger Pelle Gustafson, chefläkare, till MåBra.
SIRVA, shoulder injury related to vaccine administration, betyder ungefär axel- eller skulderskada till följd av vaccinhantering.
Varje år får regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, in ett tiotal anmälningar. Men de senaste två åren har de fått in ett femtiotal, och sedan förra veckan flera hundra anmälningar om vad som kan vara SIRVA. Något som Sveriges Radio var först att rapportera om.
Med tanke på att närmare 25 miljoner doser covid-19-vaccin getts kan fler ha drabbats.
– Det har hänt att det kommit in ett ökat antal anmälningar förut, men så här många har vi inte sett tidigare. Fenomenet har förekommit, men inte i den här skalan. Rimligen är det också lite vanligare nu än vad våra siffror avspeglar, säger Pelle Gustafson, chefläkare vid LÖF, till MåBra.
Se också: 4 övningar för dina överarmar
Det här är SIRVA – axelproblem efter vaccination
En vaccinationsspruta ska ges i muskeln och troligtvis beror det medicinska fenomenet SIRVA på att den i stället getts för högt upp och hamnat i eller för nära en slemsäck.
Den drabbade kan inom 48 timmar då uppleva ordentligt smärta och svårigheter att använda armen som inte går över. Det kan upplevas som en så kallad frusen skuldra.
Inte unikt för covid-19-vaccin
SIRVA är ingenting som är unikt för just covid-19-vaccin utan har tidigare förekommit bland annat efter influensavaccination. Det är inte heller någonting som beror på innehållet i vaccinet i sig utan på själva vaccinationstekniken.
Forskare tror att reaktionen är ett immunologiskt svar på vaccin som hamnat utanför muskeln. Det verkar nämligen inte drabba personer som saknar antikroppar mot det aktuella smittämnet. Till exempel då man får ett vaccin för första gången.
I de flesta fall blir axeln bra när den immunologiska reaktionen lägger sig. Det kan ta allt ifrån några dagar till flera månader.
Kan gå att få ersättning – här är kriterierna
Om man tror att man har drabbats och uppfyller ett visst antal kriterier tycker Pelle Gustafson att man ska anmäla skadan till LÖF för att eventuellt kunna få ersättning.
– För att det ska handla om SIRVA ska det först och främst hänga samman med vaccination och besvären ska debutera inom 48 timmar, annars kan det bero på någonting annat. Det måste också ha lett till en ekonomisk förlust för egen del och du måste ha sökt någon form av vård för skadan så att den finns dokumenterad någonstans, säger han.
Anmälningarna är under granskning
Nu pågår arbetet på LÖF med att hantera de anmälningar som kommit in och som kan bero på SIRVA.
– Vi har fått in ett stort antal anmälningar och vi kommer att behöva ägna några månader till att granska dem. Det kan vara både anmälningar som kan ersättas och anmälningar som inte kan ersättas. Det kommer att ta tid att se hur många av anmälningarna som faktiskt är SIRVA och hur många som inte är det, säger Pelle Gustafson.
SIRVA går att förebygga – placera handen i midjan
SIRVA går att förebygga via vaccinationstekniken. För att sprutan inte ska sättas för högt upp i axeln underlättar det om patienten sätter sin hand på höftbenskanten, i midjan.
Det är också fördelaktigt att både patient och den som ger vaccinet sitter ned. Om patienten sitter ned och vaccinatören står upp ökar risken för felplacering.
– Korrekt vaccinationsteknik ingår i relevanta vård-utbildningar. Men det har också varit en unik situation nu i och med covid-19. Det är omkring 25 miljoner vaccindoser som getts och det tickar ju på hela tiden. När så många doser ges på så kort tid är det klart att det kommer att inträffa, det vore märkligt annars, säger Pelle Gustafson.
Källa: Läkartidningen, Sveriges Radio
Foto: TT