Läkaren: Även spridd bröstcancer kan botas idag
Idag botas cirka 85 procent av de kvinnor som får bröstcancer. Och kvinnor med spridd cancer kan i dag få läkemedel som gör att de lever betydligt längre än tidigare.
– Det har hänt jättemycket inom bröstcancervården – och jag skulle säga att det som hänt är sensationellt. Idag kan de flesta drabbade, oavsett vilken typ av bröstcancer de har, få en effektiv behandling, säger Henrik Lindman, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Verktygslådan innehåller inte bara fler och effektivare verktyg, de är många gånger snällare också.
– Fokus ligger till stor del på behandlingar som skadar mindre och ger färre biverkningar men med en bibehållen nytta. Kvinnorna kommer att ha ett långt liv efter sjukdomen och då vill vi inte att de får livslånga biverkningar.
Detta är tydligast när det gäller kirurgi och strålning och skillnaden är enorm om man tittar 30 år bakåt i tiden.
– När det gäller kirurgi går man mot mindre och mindre ingrepp. Det görs fler bröstbevarande operationer och det rent kosmetiska resultatet är betydligt bättre.
Precisionsbehandlingar används mer
Henrik Lindman berättar också att man tack vare tekniska framsteg numera kan minimera strålbehandlingen.
– Vi har blivit mycket bättre på precisionsbehandlingar och behöver inte behandla lika stort område idag. Vi vet att strålning är farligt om det hamnar på fel ställe, men riskerna har minskat mycket, säger han.
Störst är kanske framstegen när det gäller nya läkemedel mot bröstcancer: Medicinerna har gjort att det botas fler.
– Utan de mediciner vi använder i dag så skulle mångdubbelt fler bröstcancerpatienter dö av sin sjukdom, säger Henrik Lindman.
Den vanligaste typen av bröstcancer, luminal bröstcancer, står för runt 70 procent av alla bröstcancerfall. Där har så kallade CDK 4/6-hämmare ändrat spelplanen rejält.
– De har samma effekt som cellgifter, utan att vara cellgifter. De är mildare och används tillsammans med hormonbehandling. Kombinationen har varit revolutionerande, man kan behandlas i åratal med dem och de allra flesta blir mycket bättre, säger Henrik Lindman.
Olika typer av cancer
- Luminal bröstcancer är vanligast och står för cirka 70 procent av all bröstcancer. Kallas även hormonkänslig bröstcancer.HER2-positiv står för knappt 15 procent.
- HER2-positiv bröstcancer är en typ av bröstcancer där cancercellerna delar sig oftare och tumören växer snabbare.
- Trippelnegativ cancer står för cirka 10 procent. Trippelnegativ bröstcancer är ofta mer aggressiv och har inte lika många behandlingsalternativ som de andra bröstcancerformerna.
Färre tappar håret
Att man kombinerar flera olika läkemedel på det här sättet gör också att biverkningarna har blivit snällare.
– Förut var det vanligt att man tappade håret och kräktes. Idag är det färre som tappar håret eftersom man blandar upp behandlingarna på det här sättet. Nu handlar det mer om biverkningar som diarré och hudbesvär. Vissa känner ingenting alls.
Även för bröstcancern med sämst prognos, trippelnegativ bröstcancer, har det gjorts framsteg. Där har bland annat immunterapin slagit igenom.Men det riktigt stora genombrottet har kommit när det gäller så kallad HER 2 positiv bröstcancer.
– Det senaste är att kombinera antikropparna med cellgifter i samma molekyl.
Medicinen kallas för antikroppskonjugat och det fungerar ofta på patienter där inget annat fungerar.
– Dessutom står det massor av nya mediciner runt hörnet, som i många fall varit framgångsrika i studier. Vi provar också de nya läkemedlen på fler former av bröstcancer. Ett exempel är att ge konjugatbehandling som förebyggande medicin och det kommer att leda till att vi botar fler. Där har försöken på de svåraste formerna av bröstcancer precis börjat, säger Henrik Lindman.
AI bedömer mammografibilder
Samtidigt finns det en risk att införa nya behandlingar allt för snabbt:
– Alla vill ju att nya behandlingar ska införas så snabbt det går även som förebyggande behandling efter operation. Men faran med det är att det inte finns så många långtidsuppföljningar och att det kan komma sånt som ställer till det med tiden, säger Henrik Lindman.
Förr sågs de patienter som drabbats av spridd bröstcancer ofta som icke botbara.
– Nästan alla med spridd cancer ser direkt sin egen gravsten, men så är det inte längre. Medianöverlevnaden är fem år vilket betyder att hälften av dem lever längre än fem år.Vissa botas till och med helt:
– Jag har många patienter med spridd cancer som sannolikt blivit botade, även om det rör sig om en minoritet. Biter behandlingen väl kan cancern försvinna.
Även screening tar stora kliv framåt, bland annat med nya tekniker som AI. Och AI vinner mark snabbt eftersom det råder brist på röntgenläkare som kan bedöma mammografibilder.
– Det här kommer att vända upp och ner på screeningen och i slutändan leda till att vi hittar fler bröstcancrar och gör färre misstag.
Därför ökar sjukdomen
Trots alla framsteg fortsätter bröstcancer att öka i Sverige, cirka 9 000 nya fall per år upptäcks.
– Ökningen beror till största delen på vårt västerländska leverne, då framförallt på att kvinnor skaffar det första barnet senare. Det verkar vara den starkaste riskfaktorn, säger Henrik Lindman.
Andra orsaker kan vara brist på motion, och att vi lever längre.
– Men vi äter också mer fett, vilket även det har kopplats till bröstcancer.