BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Professorn: För- och nackdelar med LCHF – det här bör du känna till

21 dec, 2020
AvVivvi Alström
lchf
Att dra ner på kolhydraterna kan vara ett sätt att tappa kilon. Men det kan också påverka hälsan – positivt och negativt. Livsstilsprofessorn förklarar hur det hänger ihop!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Många är nyfikna på dieter där man drar ner rejält på kolhydraterna. Det gäller inte bara LCHF utan även den mer extrema varianten keto. Där tar man mer eller mindre bort alla kolhydrater. Men hur påverkar det hälsan på lång och kort sikt?

Vi har pratat med livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius om vad man vad forskningen visar.

mai-lis hellenius
Mai-Lis Hellenius är professor i hjärthälsa. Foto:

Det här är LCHF och keto

  • LCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater men en hög andel fett. Man äter främst kött, fisk, fågel, ägg, ovanjordsgrönsaker och feta mejeriprodukter som smör, ost och grädde. Kolhydrater som pasta, potatis och andra grönsaker som växer under jord, bröd och ris ska undvikas.
  • Keto är en mycket strikt variant av LCHF som syftar till att man ska hamna i ketos, ett tillstånd då kroppen använder kroppsfett som bränsle istället för kolhydrater. Riktlinjen är att kosten ska bestå av 15 till 25 gram protein, 70 procent fett och maximalt 10 gram kolhydrater (men ju mindre mängd kolhydrater, desto bättre).

Att äta en kost baserad på LCHF har både för- och nackdelar.

Det kan vara effektivt för viktnedgång, men det kan också påverka hälsan negativt.

– Allt handlar om hur man väljer att tillämpa LCHF, säger Mai-Lis Hellenius, professor på institutionen för Medicin på Karolinska Institutet.

Annons

LCHF finns i många olika varianter

LCHF finns idag i många varianter och i olika strikta former: det finns till exempel skillnader i vilken typ av fetter man förespråkar, hur mycket kolhydrater som tillåts, och om man får äta grönsaker som vuxit under jord eller inte.

– De varianter där man ska äta mer kött och animaliska produkter, men dra ner på rotfrukter, är inte bra. Men det finns varianter av LCHF där man väljer att äta mycket nötter, bönor och vegetabiliska fetter istället för kött och smör. De är bättre.

Sedan måste man också titta på hur man äter innan man byter till LCHF.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– För vissa kan det vara bra, för andra dåligt, säger Mai-Lis Hellenius. För en person som äter väldigt mycket snabba kolhydrater som kakor, godis och juice kan det vara hälsosamt att byta till nötter, bönor och andra vegetabilier istället.

Annons

Men om man redan äter ganska nyttigt kan ett byte till en form av LCHF där man ökar intaget av smör, ost och kött istället skada hälsan.

En LCHF med mycket animaliska livsmedel innehåller nämligen en hel del av de mättade fetter som kopplas till sjuklighet i hjärta och kärl.

Mättat fett kan orsaka akuta blodproppar

– Det mättade fettet som finns i kött, smör och feta mejeriprodukter skadar hälsan både på lång och kort sikt. Man vet att det driver en långsam åderförfettning. Men det kan också utlösa en akut blodpropp, säger Mai-Lis Hellenius.

Forskningen om den typ av LCHF där man ökar intaget av animaliska livsmedel är ingen rolig läsning, menar hon:

– Där vet man att det ger både en ökad sjuklighet och en ökad dödlighet. Vissa av studierna visar till och med att LCHF på sikt kan ge en kraftig överdödlighet. Det ökar också risken för tarmcancer.

Men en variant på LCHF där kött, smör och feta mejerier till stor del är utbytta mot fisk, ”gröna”, vegetabiliska fetter och yoghurt behöver inte vara dålig för hälsan.

Annons

– Vi vet idag att olika mejeriprodukter påverkar hälsan på olika sätt. Yoghurt är fermenterat och rikt på protein. Det innehåller bra fetter.

Den forskning som gjorts på LCHF visar att det kan ha fördelar också: det sänker blodsockret och det underlättar en viktnedgång.

– Idag sitter vi stilla en stor del av dagen och det gör oss känsligare för kolhydrater. Där kan en lågkolhydratkost fungera, om man vill gå ner i vikt. Samtidigt tål vi mer kolhydrater om vi är mer fysiskt aktiva. Och det är bättre att bli mer aktiv än att undvika bra kolhydrater.

Så här kan du äta istället

Matpyramid
Pyramiden visar det mest hälsosamma matmönstret, enligt forskning.

Mai-Lis Hellenius är ingen vän av dieter utan förespråkar ett matmönster som bygger på dagens moderna matpyramid. Den har stöd av omfattande forskning. Basen är kolhydrater som grönsaker, bönor, rotfrukter, fullkorn, nötter och frukt. Rött kött toppar pyramiden och är det vi ska äta minst av, vid sidan av godis.

Annons

LCHF i dess striktare former är matpyramiden – fast vänd upp och ner. Den går alltså på tvärs mot den samlade forskningen.

”Låt grönsaker vara basen och proteinet ett tillbehör”

Mai-Lis Hellenius menar att det går att hitta vägar till viktnedgång som är både njutbara och hållbara i längden.

– Det handlar om att göra kloka val, till exempel att tänka tvärtom när det gäller grönsaker. Idag tänker vi på den som ett tillbehör till protein. Istället borde grönsaker vara basen och proteinet ett tillbehör.

I vissa regioner kan man även få hjälp med en allmän hälsokontroll och skräddarsydda kostråd.

– Kolla vad som gäller i din region. Behöver man gå ner i vikt av hälsoskäl tycker jag att man ska ta hjälp av hälso- och sjukvården för att få råd och stöd.

Foto: TT, Ulf Sirborn

Läs mer:

Experterna: Så blir du av med det farliga bukfettet – stor guide

Ny studie: LCHF eller fettsnålt spelar ingen roll

Experternas bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

Annons