Svullna lymfkörtlar i armhålan eller ljumsken – 5 orsaker
Om man någon gång haft svullna lymfkörtlar så vet man att det kan skapa en del oro. De kan bli ganska stora, kännas ömma och bero på en mängd olika tillstånd. Men det behöver verkligen inte alltid göras en stor sak av.
Oftast är det faktiskt ett gott tecken. De här svullna lymfkörtlarna i till exempel nacken, ljumsken eller armhålan visar faktiskt att ditt immunförsvar kämpar för att hålla din kropp frisk.
Lymfkörtlar är en del av kroppens immunförsvar
Lymfkörtlarna är en del av lymfsystemet, vilket är en viktig del av kroppens immunförsvar. Stanley Rockson, professor och direktör vid Stanford Center for Lymphatic and Venois Disorders förklarar för sajten Prevention:
– Lymfkörtlarna representerar immunförsvarets huvudkontor. Det är där som all aktivitet relaterat till att antikroppar bildas och att celler mobiliserar för att bekämpa en infektion sker.
Varför blir lymfkörtlarna svullna?
Genom lymfsystemet flödar lymfvätska ut i kroppen som bland annat är fullt av immunceller. På vägen passerar vätskan lymfkörtlarna som i sin tur innehåller fler immunceller. Lymfkörtlarna sitter från knäna och hela vägen upp till bakom öronen.
Medan lymfvätskan rör på sig så skannar immuncellerna av omgivningen efter inkräktare, till exempel virus eller bakterier. Om dessa återfinns börjar lymfkörtlarna att öka antalet immunceller och fungerar som ett filter som renar lymfvätskan från de skadliga ämnena.
Knöl eller ont i armhålan – vanligt tecken på svullna lymfkörtlar
Det är den ökade produktionen av immunceller, som till exempel antikroppar, som gör att lymfkörtlarna ibland blir större. Dessa behövs för att bekämpa inkräktarna i kroppen.
När de är oskadliggjorda återgår lymfkörtlarna till sin vanliga storlek. Svullna lymfkörtlar är en vanlig orsak till att man känner en knöl eller har ont i armhålan till exempel.
Svullna lymfkörtlar i ljumsken
Ofta svullnar de lymfkörtlar som ligger närmast den del av kroppen som drabbats av en infektion av något slag. Till exempel kan en urinvägsinfektion medföra svullna lymfkörtlar i ljumsken och en öroninfektion svullna lymfkörtlar vid käken.
Men egentligen kan de svullna upp varsomhelst på kroppen oavsett orsak. Om de inte är svullna brukar lymfkörtlarna ha storleken av en ärta eller ett riskorn, de har lite olika form beroende på var de sitter.
Hur känns svullna lymfkörtlar?
I vanliga fall kan man inte se lymfkörtlarna. Men när de är svullna kan man ibland se eller känna dem. Det kan kännas som en bula eller knöl i storleken av allt i från en ärta till ett plommon. De kan också kännas antingen mjuka eller fasta. Många gånger känns de avlånga och ömma.
Ofta sitter körtlarna samlade i grupper, till exempel vid käkarna, ljumskarna, i nacken och armhålorna. Men de kan också finnas utspridda en och en i kroppen.
5 orsaker till svullna lymfkörtlar
Men vad kan orsakerna bakom svullna lymfkörtlar vara mer konkret och hur vet man om det som lymfkörtlarna reagerat på är allvarligt eller milt? Här får du svaret.
Om ingen av de här orsakerna verkar ligga bakom det du tror är svullna lymfkörtlar så kan det vara så att det du känner är någonting annat. Kolla av med en läkare.
1. Du har nyligen fått ett vaccin
Alla vaccin drar i gång kroppens immunförsvar, det är det som gör att de kan bli effektiva. Eftersom lymfsystemet är en del av immunförsvaret reagerar det på det främmande ämnet som tagit sig in via sprutan.
Antikropparna som kroppen producerar för att råda bot på inkräktaren bildas i hög grad i lymfkörtlarna, vilket kan få dem att bli större. Vid vaccinationer är det allra vanligast att svullna lymfkörtlar dyker upp i armhålan eller nacken, alltså nära injektionen.
De svullna lymfkörtlarna brukar ge med sig efter omkring en vecka.
2. Du har fått en vanlig infektion
Många vanliga infektioner kan orsaka svullna lymfkörtlar. Det kan handla om till exempel:
- Övre luftvägsinfektioner
- Halsfluss
- Öroninfektioner
- Tandinfektioner
- Hudinfektioner
- Körtelfeber
- Ögoninflammation
Men förutom svullna lymfkörtlar brukar man ju då också uppleva till exempel smärta och irritation i den påverkade kroppsdelen eller förkylningsliknande symtom.
Många virusinfektioner, som en vanlig förkylning, försvinner oftast av sig självt och därmed gör också de svullna lymfkörtlarna det. Men om symtomen är väldigt jobbiga är det bäst att prata med en läkare. Bakteriella infektioner kan behöva antibiotika för att läka ut.
3. Du har drabbats av en mindre vanlig infektion
En del mer ovanliga infektioner kan också orsaka svullna lymfkörtlar. Det kan handla om till exempel:
- Tuberkulos
- Toxoplasma
- HIV
- Syfilis
Om dina lymfkörtlar är svullna på fler än två olika ställen på kroppen, säg till exempel armhålan, ljumsken och käklinjen samtidigt kan det tyda på ett större problem. I det fallet bör du besöka en läkare som kan ta tester.
4. Du har en autoimmun sjukdom
Vid autoimmuna sjukdomar har kroppens immunförsvar av oklar anledning börjat se den egna kroppen som en fiende och går till attack som om den vore virus eller bakterier.
Det finns fler än 80 autoimmuna sjukdomar. Några exempel är:
Det överaktiva immunförsvaret kan få lymfkörtlarna att svälla. Om du känner att det är någonting som inte står rätt till i kroppen bör du be om att få bli undersökt av läkare.
5. Svullna lymfkörtlar kan vara tecken på cancer
Även om det är väldigt ovanligt så kan svullna lymfkörtlar vara ett tecken på cancer. Man räknar med att omkring 1 procent av alla med svullna lymfkörtlar har cancer, enligt Stanley Rockson.
– Om det beror på cancer så fångar lymfkörtlarna in cancerceller i ett försök att hindra dem från att spridas i kroppen. Immunförsvaret svarar på cancer som en inkräktare, men trots att lymfkörtlarna kan hålla tillbaka cancer ett tag, så kan de inte göra sig av med den, säger han,
Alla typer av cancer kan leda till svullna lymfkörtlar, men cancer kan också uppstå i själva lymfkörtlarna.
Då ska du söka vård för svullna lymfkörtlar
Om de svullna lymfkörtlarna inte försvunnit på två till fyra veckor föreslår Stanley Rockson att man bokar en läkartid.
Man bör även göra det om lymfkörtlarna blir mer smärtsamma med tiden, är väldigt ömma vid beröring, fortsätter att öka i storlek eller återfinns tillsammans med andra symtom som nattliga svettningar, rodnad i omkringliggande hud eller oförklarlig viktnedgång.
Enligt 1177 Vårdguiden bör man också bli undersökt av läkare om lymfkörtlarna är större än två centimeter och/eller är hårda eller orörliga.
Källa: Prevention, 1177 Vårdguiden
Foto: TT