Fysioterapeuten: Därför behöver kroppen inflammationer
Inflammation låter för de flesta som något negativt, och som något man i högsta grad vill undvika att få. Detta är en vanlig missuppfattning menar fysioterapeuten och hälsoskribenten Jacob Gudiol.
– Inflammation är livsviktigt. Det är en del av kroppens immunförsvar och skulle din kropp sakna förmågan att starta en inflammatorisk process så hade du troligen avlidit ganska fort från någon enkel infektion eller liknande, förklarar han.
Därför är inflammation bra för kroppen
Gudiol förklarar att för att kunna förstå detta rätt behöver man skilja på en vanlig inflammation och en låggradig eller kronisk inflammation.
– Likt mycket annat i kroppen är inflammation någonting som du varken vill ha för lite eller för mycket av. För lite och ditt immunförsvar kommer att fungera sämre. För mycket och det finns risk att immunförsvaret skadar delar av kroppen som den egentligen inte bör.
Det är alltså en del av kroppens naturliga funktioner, som finns för att skydda sig från bakterie- och virusinkräktare. Och det är i den här bemärkelsen som inflammation är något bra. Problemet är när kroppen blir kroniskt inflammerad.
Vad är kronisk inflammation – symtom
En kronisk eller låggradig inflammation är en tyst attack mot kroppens funktioner, som till en början kan vara svår att upptäcka. I det långa loppet har denna visat sig öka risken för en hel del sjukdomar på sikt. Exempelvis har man kunnat se en korrelation med allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimers.
Personer med låggradig inflammation rapporterar också oftare ”vardagskrämpor” likt huvudvärk, ledvärk, nedsatt humör, trötthet, magbesvär osv.
– Många av de här symtomen kan givetvis uppstå utan att det behöver vara så att man är kroniskt inflammerad och de flesta upplever dem då och då. De med låggradig inflammation upplever dem bara lite oftare, i genomsnitt. Hur stor roll den låggradiga inflammationen faktiskt spelar och hur mycket som bara är en korrelation där en mer allmänt sämre livsstil orsakar båda sakerna är också oklart, förklarar Gudiol.
Antiinflammatorisk mat – funkar det?
Så vad kan man göra om man känner att kroppen inte är i bra skick? Har man större besvär rekommenderar Gudiol att man söker man upp sjukvården.
– Annars är det alltid bra att äta mindre skitmat och mer vettig mat, och röra på sig. Då kommer hälsan förbättras och risken att bli sjuk minskas.
Däremot ställer sig Gudiol skeptisk till just termen antiinflammatorisk kost, då det inte finns någon universal definition för vilka livsmedel detta avser.
– Det finns studier där man tittat på det här och då hittar forskargruppen ofta på sin definition. Det finns alltså olika studier som tittar på olika saker trots att de alla kallar kosten för antiinflammatorisk, säger han och fortsätter:
– Det är en enda stor röra. För att addera till förvirringen så finns det idag egentligen ingen forskning som verkligen har visat att ett visst sätt att äta ger mindre inflammation än ett annat sätt att äta om båda dieterna som ges är ”nyttiga” enligt de kostråd som ändå finns från officiella håll idag.
Då kan man få förbättrade inflammationsvärden
Han menar att om du får någon att äta mindre av godis, kakor, bakelser, färdigmat, snacks och så vidare, och mer av linser, fullkorn, bönor, grönsaker, frukt med mera så kan du däremot vanligen se en förbättring i inflammationsvärdena, men då ska de ha varit dåliga sen tidigare.
– I det stora hela ska det dock sägas att det som typiskt brukar kallas för antiinflammatorisk kost i dietböcker är bra mat. Om vi hade fått gemene man att gå från det som de i genomsnitt äter idag till att äta den typen av kost så hade garanterat folkhälsan förbättras enormt mycket. Han fortsätter:
– Samtidigt tror jag det påståendet är sant för i princip alla dietböcker som finns där ute. Och jag tror också att det hade varit sant bara vi fått människor att äta betydligt mindre skitmat, avslutar Gudiol.