Hälsoprofilen: Enkla träningsknepet som ger resultat – oavsett ålder
Jacob Gudiol är fysioterapeut, författare och skribent med inriktning på träning, kost och näringslära. Genom sin blogg, podd och sociala medier för han diskussioner kring hälsa – något som gett honom en trogen följarkrets.
MåBra har pratat med honom om vilka träningsråd han rekommenderar alla att följa.
Hälsorådet alla mår bra av att anamma
Det finns idag oändligt med information om hur man ska äta och träna för att må bra. Men om det är något som Gudiol menar på många missar, så är det betydelsen av att verkligen utmana och ta ut sig själv när man väl tränar.
Detta menar han gäller oavsett om man är ute efter att gå ner i vikt, få bättre kondition, bygga muskler eller allmänt bara känna sig friskare.
– Med träning är det oftast så att allting är bra eller bättre än inget. Jag tycker därför ofta att det är svårt att säga att någonting är helt felaktigt. Men en sak som jag tycker att många missar är betydelsen av att verkligen anstränga sig när man väl gör någonting, säger Jacob Gudiol.
Utmana dig själv i din träning för bästa resultat
Han menar att om du styrketränar så kommer du få bättre resultat om du tar en så pass tung vikt att du efter 10 utförda repetitioner hade klarat max 2–3 repetitioner till.
Tränar du med tvärtom en lättare vikt där du orkar väldigt många repetitioner, så får du inte ut maximalt av din träning.
– Och samma princip gäller faktiskt vid konditionsträning. Att gå över från att exempelvis springa 5 kilometer på ungefär samma tid varje gång till att då och då springa intervaller på 1 kilometer i klart högre hastighet, med kanske 3–4 minuters vila mellan varje kilometer, kommer att ge klart bättre resultat i form av bättre kondition.
Våga lyft tungt två gånger i veckan – oavsett ålder
Rekommendationen för vuxna, vad det gäller fysisk aktivitet, är att utföra muskelstärkande träning två gånger i veckan. Så länge man är arbetsför och inte har skador så mår kroppen alltid bra av att ta ut sig rejält, menar Gudiol.
– I det stora hela finns det egentligen ingenting som skiljer de råd man ger till en man på 25 år och en kvinna på 60 år. Principerna kring träning och nutrition är de samma för alla.
Efter du fyllt 65 – viktigt att addera balansträning
Däremot finns råd som är särskilt riktade till dem som närmar sig pensionsålder, som gäller utöver styrketräningen.
– Kring träningen så rekommenderas extra balansträning för de i pensionsålder. Här skulle jag dock vilja lägga till att det här med sämre balans och sämre fysisk prestationsförmåga över lag så klart inte är någonting som bara uppstår från ingenting när man fyller 65 år. I stället är det vanligen en långsam process där kroppen successivt blir något sämre och tappar förmågor om du inte tränar den.