Thérèse opererade bort livmodern, äggstockarna och brösten
När Thérèse pappa för 14 år sedan gick bort i coloncancer uppmärksammades hon och övriga släktingar på den oroväckande statistiken: I princip alla kvinnliga släktingar på pappans sida hade gått bort i äggstocks- eller bröstcancer. Och det var en lång lista; Thérèses gammelfarmor och farmor, båda farmorns tvillingsystrar och flera av deras döttrar.
Efterlevande kvinnor erbjöds att göra gentester. Det ville hon.
– Jag är så otroligt, oroligt tacksam över att tillhöra en generation som har chansen att göra något åt det här. Jag känner en enorm lättnad och tillförsikt, säger Thérèse och berättar att även hennes farmor visste att hon bar på den genetiska förändringen och ville operera bort sina äggstockar. Men på den tiden tyckte man att operationen innebar onödiga risker, så läkarna avrådde henne och tyckte det räckte med regelbundna kontroller. Det gjorde det inte.
Video: Det här är täta bröst
Risken att drabbas var 80 procent
Testsvaren visade att Thérèse var bärare av genmutationen BRCA2. Risken att även hon skulle drabbas var cirka 80 procent. Hon tvekade inte en sekund – rubbet skulle bort, det var en fullständig självklarhet.
Först tog man bort äggstockarna och livmodern. Operationen skickade henne rakt in i klimakteriet över en natt, vilket gav besvär som hon fortfarande lever med. Två år senare var det dags för brösten. Den första operationen gick förhållande smidigt, efter två dagar var hon redo att åka hem. Bröstoperationen däremot beskriver hon som ett litet helvete.
– Det gjorde verkligen vidrigt ont efter. Att operera bort brösten var också en sorg i sig. Jag saknar verkligen mina gamla, härliga, mjuka bröst. De nya är både sneda och hårda som tennisbollar.
Att operera om dem av estetiska skäl är dock inte aktuellt för Thérèse.
– Jag vill inte belasta vården i onödan. Det spelar inte så stor roll, det är som det är. Jag är bara så tacksam över att ha fått den här möjligheten!
Så tacksam för vården
Thérèse är noga med att just betona hur tacksam hon är för vården hon fått under vägen.
– Jag har fått helt fantastisk vård. Sjukvården får så mycket kritik. Visst finns det fall där det inte går som på räls, men jag vill gärna lyfta fram de bra delarna och ge en stor eloge till sjukvården för allt de gör.
Vet inte om dottern bär på samma genmutation
Thérèse har själv tre barn, varav en 14-årig dotter och det finns en sannolikhet att även hon är bärare av mutationen. Än tycker Thérèse dock att det är för tidigt att testa henne: man måste kunna hantera svaret och veta hur man ställer sig till vad det eventuellt innebär; huruvida hon i så fall vill göra samma operation och om hon själv vill kunna skaffa barn.
Oavsett är det en lyx att kunna ha möjligheten att kunna agera preventivt och Thérèse, som under åren själv kommit att arbeta för Cancerfonden spår att det förhoppningsvis snart kommer finnas mediciner som helt förändrar utgångsläget för de som bär på de här mutationerna.
Thérèse Eriksson Thiis
Bor: Stockholm
Ålder: 47
Gör: Jobbar med Corporate relations
Foto: Lars Jansson, Anna Simonsson