Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Vaccinering mot apkoppor inleds – 1 500 doser har anlänt Sverige

26 jul, 2022
Sverige har nu tagit emot 1 500 doser smittkoppsvaccin som även ska skydda mot apkoppor, meddelar Folkhälsomyndigheten. Fokus är att vaccinera personer som exponerats för viruset.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sverige har nu tilldelats en begränsad mängd vaccindoser som kan användas mot apkoppor. Folkhälsomyndigheten meddelar att de först och främst kommer att ges till personer som exponerats för viruset.

Men de pekar också på att vaccinering inte är tillräckligt för att bryta smittspridningen och att övriga smittskyddsåtgärder därför är fortsatt viktiga.

Vaccin mot smittkoppor ska skydda mot apkoppor – Jynneos

Det vaccin som nu är aktuellt mot apkoppor heter Jynneos och är egentligen ämnat för smittkoppor. Men då sjukdomarna liknar varandra räknar man med att det till viss del kommer att skydda mot apkoppor också.

Eftersom vaccinet inte använts brett mot apkoppor tidigare är det dock inte klarlagt hur effektivt det egentligen är. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, har utifrån de fåtal studier som gjorts bedömt att skyddseffekten borde vara omkring 80 till 85 procent.

VIDEO: Allt du behöver veta om symtom och vaccin för apkoppor

Apkoppor klassas som allmänfarlig – allt du behöver veta om symptom och vaccinBrand logo
Apkoppor klassas som allmänfarlig – allt du behöver veta om symptom och vaccin

Apkoppsvaccinet hindrar inte smittspridning av sig självt

Vaccinet har fördelats utifrån befolkningsmängd inom EU-länderna av beredskapsmyndigheten Hera, då det råder brist på det. Därför ges det i första hand till exponerade individer. Syftet med vaccinationerna är att skydda personer med hög risk att utveckla sjukdom och att minska smittspridningen.

Annons

– Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smitta inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Viktigaste skyddet är att inte umgås om man misstänker smitta

Ungefär 40 procent av de svenska fallen beräknas ha blivit smittade inom landet. Hittills har överföringen av viruset skett via nära hudkontakt vid sexuella kontakter.

– Det viktigaste för att skydda sig själv och andra är att undvika sexuella kontakter och andra nära kontakter om det finns symtom som kan vara apkoppor. Tror man att man kan ha blivit infekterad eller utsatt för risk ska man kontakta sjukvården för bedömning och eventuell smittspårning, säger Sören Andersson.

Vaccinering kan inledas i veckan

Enligt Aftonbladet kan vaccinationerna komma att inledas redan under veckan. Det är först och främst Stockholm, Göteborg och Malmö som fått doser. Men det kan även distribureras till andra orter.

Annons

Eftersom sjukdomen klassas som allmänfarlig och smittspårningspliktig behöver man heller inte kontakta vården själv, de kommer att kontakta aktuella personer.

Nytt vaccin mot apkoppor godkänt – Imvanex

Nu har också ytterligare ett vaccin godkänts av EU-kommissionen för användning mot apkoppor. Det handlar om det danska bioteknikföretaget Bavarian Nordic som fått klartecken att använda ett vaccin som heter Imvanex. Men det är oklart om och när det skulle kunna bli aktuellt i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet

Foto: TT

Annons