Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Bäst i test: Vårdande smink som stärker din hud

01 jul, 2024
Låt sminket bli en förlängning av din hudvårdsrutin! MåBra har testat närmare 50 hybridprodukter och här är våra utvalda favoriter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Budgetvänliga beauty-hacks med Margareta GrääsBrand logo
Budgetvänliga beauty-hacks med Margareta Grääs

Det fanns en tid då smink täppte till porerna, torkade ut och tärde på din hud (och går vi riktigt långt tillbaka i tiden var sminket direkt hälsovådligt). Där är vi, tack och lov, inte idag. Nu kan vi välja mellan allt från foundations som återfuktar och primers som stärker hudbarriären till mascaror som boostar fransarna.

– Nu behöver du inte välja mellan snyggt resultat eller bra produkt, du får bägge delar oavsett budget eller lyx, säger makeupartisten och hudterapeuten Dominika Newelska.

Annons

Vårdande ingredienser att hålla utkik efter

Vanliga hudvårdande ingredienser i makeup är fuktbindande hyaluronsyra, barriärstärkande niacinamide och lugnande centella asiatica (också kallad CICA).

Men vårdande egenskaper till trots ska man komma ihåg att tvätta av sig sitt smink på kvällen – det är inte gjort för att användas dygnet runt. En bra hudvårdsrutin är direkt kopplat till slutresultat när det kommer till makeup. Ha även koll på redskapen du använder och rengör dem regelbundet.

– En pensel där stråna redan är mättade med produkt och olja från huden, blir svår att använda och dessutom kan den bli full av bakterier. Ha för vana att rengöra dina penslar minst en gång i veckan, säger Dominika Newelska.

Glöm inte fukten

Hur bra sminkprodukter du än använder behöver du lägga en bra grund för att resultatet ska bli fint. Hemligheten stavas fukt (och det gäller oavsett hudtyp). Tecken på en fuktfattig hud kan vara att du är torr och fnasig, eller att makeupen inte sitter så bra under dagen.

Bäst i test: Vårdande smink

Under våren har MåBra-redaktionen testat närmare 50 olika sminkprodukter med vårdande egenskaper och här presenterar vi vinnarna i testet – våra 11 utvalda favoriter.

Annons

1. Dämpar rodnad: CC Red Correct, Erborian

CC Red Correct kan användas som dagcreme – eller som primer om du vill addera foundation för mer täckning. Gröna pigment neutraliserar rodnad och ger en jämn hudton. Innehåller också centella asiatcia som är lugnande och rik på antioxidanter.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Röda plitor eller rodnader dämpas omedelbart med denna gröna trollkonstnär. Det gröna pigmentet neutraliserar det röda och resultatet blir inte bara en jämnare hudton, du får också en fuktboost och härlig lyster. Extra pus för SPF 25.

Annons

2. Perfekt för torr hy: Pressed Hydra-Powder från By Terry

Ett transparent hudvårdande fixeringspuder, berikat med hyaluronsyra som binder fukt. Perfekt för torrisar! Finns även som löspuder i fem olika nyanser.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: En trollstav i puderform! Det vita pudret suddar ut ojämnheter på ett kick och minskar intrycket av stora porer. Ger en matt och sammetslen, men transparent finish utan pudrig känsla.

3. Trollar bort mörka ringar: Bye Bye Dark Spots Concealer, IT Cosmetics

Koffein, niacinamide och hyaluronsyra är aktiva ingredienser i denna concealer som också jobbar som serum. Har en medium täckningsgrad och finns i 13 nyanser.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Vilken storfavorit för alla oss som kämpar med mörka ringar under ögonen. Går lätt in i huden utan att lägga sig i linjerna, och ger ett naturligt uppiggat resultat.

4. Återfuktande grund: Hydro Grip Primer, Milk

En makeup-fixerande gelprimer som innehåller fuktbindande hyaluronsyra och återfuktande B-vitamin. Den har en silikon- och oljefri formula som fungerar för alla hudtyper.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Annons

Omdöme: Wow! Går snabbt in i huden och ger lyster, sminket sitter som ett smäck! Är enkel att applicera, det räcker med nåt pumptryck för att få rätt mängd produkt. Har en diskret doft.

5. Ger lyster: Invisible Illumination, Lumené

Serum och foundation i ett – med SPF30. Invisible Illumination har en hudvårdande formula med bland annat veganskt kollagen och fuktbevarande hyaluronsyra och alger.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Täcker bra för att vara både serum och foundation i en lätt formula. Den är nästan lika lätt att applicera som en dagcreme och ger fin lyster som sitter i hela dagen. Doftar fräscht, smälter in fint i huden och ger ett resultat som ser väldigt naturligt ut.

Annons

6. Mjukgörande för läpparna: Fortune Balm, Riutuals

Läppbalsam med sheasmör, aloe vera och E-vitamin som ger en lätt färg och glans till läpparna.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Läppbalsamet är skönt och återfuktande och passar den som vill ge läpparna en fin diskret färg. Doften är bärig och ger en flashback till barndomens läppbalsam. Snygg och hygienisk förpackning som öppnas med en liten tryckknapp.

7. Lätt att lyckas med: Solar Infusion Cream Bronzer, Rose Inc

Krämig bronzer som innehåller rosenolja och både C- och E-vitamin. Mineraler ger en utjämnande finish. Finns i fem nyanser.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Den krämiga konsistensen gör det superenkelt att jobba med den här bronzern som lätt går in i huden utan att lämna några skarpa kanter. Ger fint glow och ett resultat som ser naturligt fräscht ut.

8. Volymgivande mascara: Deep Matter, Mádara

En mascara berikad med ekologisk ricinolja som vårdar och förstärker ögonfransarna samtidigt som den ger volym. Innehåller rena naturpigment utan några syntetiska färgämnen.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Ger en härlig volym, förlänger ögonfransarna och ger intensiv blick! Känns snäll mot ögonen och mascaran sitter på plats hela dagen. Ett stort plus för borsten som är lätt att applicera med.

9. Budgetfynd: Matte Face Primer, Isadora

Utjämnande och tonande primer, berikad med hyaluronsyra och koffein, som ger en matt look.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Ett verkligt matt primer som håller hela dagen. Ganska tjock i konsistensen men absorberas lätt av huden. Känns återfuktande och ger en bra grund att lägga makeup på. Vi gillar!

Annons

10. Fuktgivande: Liquid Blush, Nars

Flytande rouge med fuktbinande egenskaper, berikad med natriumhyaluronat. Finns i sex olika nyanser.

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Här pratar vi om en lätt formula som gör det enkelt att få ett fint resultat som går in jämt och fint i huden och som ger riktigt fint glow!

11. Håller sminket på plats: Soft Silk Mineral Powder, Mádara

Mineralpuder som fixerar din makeup, dämpar glans och har en utjämnande effekt. Berikat med E-vitamin och vit lera.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här (reklamlänk)

Omdöme: Här har vi ett puder som alltid kommer finnas i necessären framöver. Det är som ett att applicera ett filter, huden ser så jämn och fin ut. Dämpar glans men tar inte bort ditt glow!

Foto: Pressbild, Shutterstock/TT

Annons