Hudvård Hårvård Nagelvård Shopping Träningskläder

Stor guide! Bioidentisk hudvård – allt du behöver veta

28 aug, 2023
Splitbild: En kvinna applicerar ansiktskräm, dermatologen Johanna Gillbro
Först kom bioidentiska hormoner. Nu är det dags för bioidentisk hudvård – konsten att ta hand om sin hud med ämnen som finns helt naturligt i den. Så här fungerar det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Din hud består naturlig av en hel del fetter och oljor, bland annat kolesterol, triglycerider och ceramider.

– Men där finns även sådant som vi äter och som tar sig ut till huden, till exempel zink, C-vitamin och A-vitamin och vitamin B12. Man kan alltså, till viss del, äta sig till bättre hud, säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi och grundare av hudvårdsföretaget Skinome.

Huden och klimakteriet – här är ingredienserna du behöverBrand logo
Huden och klimakteriet – här är ingredienserna du behöver

Hon berättar att hudens yttersta lager också består av immunceller, som kan reagera på, och försvara sig mot, okända ämnen. Det kan orsaka allergiska reaktioner.

– Det är fördelen med att använda hudidentiska ämnen, immuncellerna reagerar inte på dem eftersom de redan finns i huden.

Johanna Gillbro
Johanna Gillbro är doktor i experimentell dermatologi. Ett tips hon skickar med är att bara rengöra ansiktet på kvällen.

Ämnen som finns naturligt i huden ska inte förväxlas med ämnen som kommer från naturen.

– Det är fel att tro att ämnen som kommer från naturen är bra för huden. Tvärtom kan de orsaka allergiska reaktioner, eftersom huden inte känner igen dem. Eteriska oljor är ett exempel – de är en av de mest kända allergenerna. Ekologiska produkter innehåller också konserveringsmedel.

Annons

Ämnen att se upp för i hudvården

Johanna Gillbro pekar ut just konserveringsmedel som en riktig bov i hudvård. Detta eftersom de tar död på hudens mikrobiom, till exempel goda bakterier.

De bioidentiska, eller hudidentiska som de också kallas, ämnen som används i hudvård (se faktaruta) tillverkas oftast syntetiskt och ibland med hjälp av bakterier.

– Men eftersom de är kopior av de ämnen som finns i huden, känner huden igen dem och accepterar dem utan att försvara sig mot dem. För huden är ämnena helt naturliga trots att de är syntetiskt framställda, säger Johanna Gillbro.

Bioidentiska ämnen i huden – och i crèmen!

  • Kolesterol står för cirka 35 procent av lipiderna i yttersta hudlagret.

  • Glycerin räknas som en av hudens egna fuktbindare (se NMF, natural moisturizing factor).

  • Squalane är ett ämne som finns naturligt i huden. Squalene står för cirka tolv procent av hudens naturliga fett från talgkörtlarna.

  • Ceramider är hudegna lipider (fetter). Den naturliga ceramidhalten i huden ändras i takt med årstidsväxlingen och kan behöva tillföras via crèmer.

  • Vitaminer och mineraler som zink, kalcium, mangan, vitaminerna C och B12 och retinol (ett förstadium till vitamin A-syra) finns naturligt i huden, dit den hittar via kosten vi äter.

  • NMF (natural moisturizing factor) är hudens egna fuktgivande ämnen. I crèmer finns de i form av bland annat PCA och glycerol.

Källa: Skinome.

Annons

De bakterier som används för att framställa ingredienser till hudvård är framförallt mjölksyrabakterier.

– Nu tar man bland annat fram ­squalane med hjälp av bakterier. Tidigare utvanns det från olivolja. A-vitamin utvanns ur mjölk. Med tanke på miljön är det en fördel att kunna ta fram ingredienser syntetiskt. Det skulle exempelvis gå åt mycket stora mängder livsmedel, som till exempel mjölk och lever, för att ta fram A-vitamin – om man skulle förlita sig på den naturliga källan, säger Johanna Gillbro.

Välj rätt hudvård – så kan du tänka

Hon tycker att man ska välja hudvårdsprodukter som innehåller så många bioidentisk ingredienser som möjligt.

– De flesta klarar sig med en bra fuktcrème, solskydd på sommaren och en rengöring. Vill man jobba på rynkor kan man välja en produkt med retinol. Huden blir ofta tunnare med åren och retinol ger ett tjockare hudlager.

När det gäller rengöring rekommenderar hon att man bara tvättar ansiktet på kvällen.

– På natten tillverkar huden ämnen som vi inte bör tvätta bort. Låt huden vila och tvätta den på kvällen med en mild rengöring, gärna en för känslig hud, istället.

Det finns idag inte någon bioidentisk spf (solskyddsfaktor).

– Man får välja det minst onda. Jag föredrar ett fysikaliskt filter av zink eller titanium och de nyare, moderna varianterna av organiska filter. Det går inte in i huden, säger Johanna Gillbro.

Annons