Ny studie: P-piller försämrar livskvaliteten – men ger inte depression
Länge har det spekulerats kring om hormonella preventivmedel skulle kunna öka risken för depression, ge minskad sexlust och orsaka viktuppgång. Men forskningen kring preventivmedlet är bristfällig.
– Trots att uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor i världen använder p-piller vet vi idag förvånansvärt lite om p-pillrets effekt på kvinnors hälsa, säger professor Angelica Lindén Hirschberg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
En ny studie har gjorts vid Karolinska institutet för att ta reda på mer om p-piller och påverkan på livskvaliteten för kvinnor. I undersökningen fick 340 kvinnor i åldrarna 18-35 äta piller i tre månader – antingen p-piller eller placebo, och inte ens studieledarna visste vem som åt vad under tiden.
– Det vetenskapliga underlaget är mycket begränsat vad gäller p-pillrets effekt på livskvalitet och depression och det finns ett stort behov av randomiserade studier där p-piller jämförs med placebo, säger Angelica Lindén Hirschberg.
P-pillret som testades var det som är vanligast i Sverige, nämligen kombinationspiller med etinylöstradiol och levonorgestrel. Det är den sort som anses ge minst risk för blodproppar – men vad gäller övriga bieffekter kan studien inte jämföras med andra sorters kombinerade p-piller.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Resultatet visar att de kvinnor som åt p-piller under studietiden upplevde en signifikant sämre livskvalitet, både generellt och mer specifikt när det kom till humör, välmående, självkontroll och energinivå. Däremot kunde man inte se någon påverkan kring depression.
Läs också: Var fjärde kvinna glömmer att ta sitt p-piller
Skillnaderna var relativt små och måste tolkas med försiktighet, menar forskarna. Däremot reagerar olika kvinnor på olika sätt på hormonerna, så resultaten kan ha stor betydelse för en del.
– Detta skulle i vissa fall kunna vara en bidragande orsak till låg följsamhet och oregelbunden användning av p-piller. Denna möjliga försämring av livskvalitet bör uppmärksammas och beaktas i samband med förskrivning av p-piller och vid val av preventivmetod, säger docent Niklas Zethraeus vid institutionen för lärande, informatik, management och etik på Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.
Källa: Karolinska Institutet
Foto: Thinkstock
P-piller för män kan snart bli verklighet
Läs också: P-piller för män kan snart bli verklighet