Det okända men livsviktiga vitaminet – får du i dig tillräckligt?
Det är livsviktigt för minnet, inlärnings- och prestationsförmågan, omsättningen av fett och för att vi ska kunna ta upp kalcium. Och det är lika viktigt som folsyra för gravida och foster.
Trots det är det inte många som har hört talas om kolin, ett näringsämne som hör till gruppen B-vitaminer. Enligt en ny studie får hela 90 procent av amerikanerna i sig för lite kolin.
Tidigare har man trott att kroppen själv kan tillverka det kolin vi behöver. Men nya rön visar att det kanske inte stämmer – och därför behöver vi få i oss mer av det via maten. Bland annat har man sett att kroppens lager av kolin kan minska rejält under graviditet och efter klimakteriet.
Kolinbrist har även kopplats ihop med demenssjukdomar. Problemet är att många inte vet om att de kan behöva få i sig mer kolin via maten, än mindre vet man vilka livsmedel det finns i.
Det amerikanska livsmedelsverket FDA rekommenderar nu att kolin ska stå med i näringsdeklarationen på de livsmedel som innehåller det. Där rekommenderas ett dagligt intag av 550 milligram kolin per dag. I Sverige saknas rekommendationer.
Läs också: 5 oväntade tecken på att du har vitaminbrist
Här hittar du kolin:
Lever
Äggula
Limabönor
Solrosfrön
Brysselkål och broccoli
Jordnötter
Sjötunga men även annan fisk
Kött
Kyckling
PSST! Två ägg ger dig halva dagsbehovet av kolin, menar FDA.
Därför är kolin så viktigt:
Studier har visat att extra tillskott av kolin förbättrar minnet och reaktionsförmågan. Det höjer även prestationen hos idrottsmän. Kolin används också som behandling av demenssjukdom eftersom det är så viktigt för hjärnans funktioner. Det är även viktigt för utvecklingen av nervsystemet hos foster. Kolinbrist misstänks också hänga ihop med fettlever.
Källor: Journal of American College of Nutrition, Washington Post
Foto: Thinkstock
Vitaminet som hjälper dig tappa kilon
Läs också: Vitaminet som hjälper dig tappa kilon
Läs mer om vitaminer, mineraler och hälsa – prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!