Från labb till tallrik: Odlat kött kan bli ett nyttigare alternativ
Du har säkert hört talas om odlat kött någon gång. Men vet du vad det är? Är du sugen på att prova? Odlat kött är helt enkelt riktigt animaliskt kött som produceras genom att man enkelt beskrivet odlar djurceller i en kontrollerad miljö, i stället för att föda upp och slakta djur. Det är biologiskt identiskt med traditionellt kött och kan användas på samma sätt i matlagning.
En ny studie från YouGov på uppdrag av Good Food Institute Europe visar att hela 55 procent av svenskarna är nyfikna på att testa odlat kött. Frågan är var? Kan jag hitta det i livsmedelsbutiken, eller kanske beställa på restaurang? Nej, så länge du befinner dig i Sverige eller övriga EU får du vänta ett tag.
– Globalt har odlat kött kommit långt. Singapore godkände försäljning redan 2020 och var först ut i världen. USA har nyligen gett klartecken för vissa produkter. I Sverige är utvecklingen fortfarande i ett tidigt skede, men det finns forskning och startups som aktivt arbetar med detta. Flera företag jobbar med att förbättra tekniken och sänka produktionskostnaderna, säger Karolina Lisslö Gylfe, generalsekreterare på WePlanet som bland annat arbetar för att påskynda övergången till ett mer hållbart matsystem genom att främja innovativa lösningar som odlat kött och andra alternativa proteiner.
Fördelar med odlat kött
Ett av de företag som arbetar med att utveckla själva tillverkningsprocessen är Remeat, vars vision är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött. Företaget startade för två år sedan och är Sveriges första inom odlat kött.
– En av anledningarna till att vi startade Remeat är att det finns en sådan otrolig klimatpotential i mat. Och vi är i det skedet nu att vi måste göra något radikalt för miljön. Men det är svårt att ändra livsmedelsvanor, inte bara hos konsumenten, det går hela vägen till politiken, säger Remeats vd Jacob Schaldemose Peterson.
Att odla kött kräver betydligt mindre mark, vatten och energi än traditionell köttproduktion, därför har det en låg klimatpåverkan. Men fördelarna med odlat kött handlar inte bara om klimatet, utan även om djurvälfärd och livsmedelssäkerhet menar Karolina Lisslö Gylfe. Djur behöver inte slaktas i processen för att bli mat, vilket tar bort det lidande som är förknippat med konventionell köttproduktion. Dessutom kan odlat kött produceras i sterila, kontrollerade miljöer, vilket minskar risken för bakterier som E. coli och salmonella.
Hur gör man odlat kött?
– Vår produktion utgår från hur ett bryggeri eller mejeri ser ut. Vi producerar i liten skala, vår grej är att designa själva teknologin som en matproducent sedan kan välja att köpa, säger Jacob Schaldemose Peterson.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Han berättar att man kan göra odlat kött på lite olika sätt. Det enklaste är att ta fram kyckling, men Remeat tar fram köttfärs av nöt.
– Det började med att vi tog en muskelbiopsi från en ko på en klimatcertiferad gård i Skåne. Den var stor som ett riskorn. Sedan handlar det om att få cellerna att tro att de är kvar i kons kropp, när de i stället är i ett system som imiterar förhållandena i kons kropp. I stället för en hel ko får vi rent kött.
Så smakar köttet
Oj, tänker säkert den skeptiske. Det där kan väl ändå inte smaka som kött när det är framtaget i något som mer liknar ett laboratorium än en bondgård? Men det är fel menar Jacob, enligt honom smakar det odlade köttet extremt mycket kött både med härliga umamismaker och alla andra smaker som kännetecknar nötkött.
– Vi har haft en av Sveriges toppkockar här. Han sa att människor som älskar kött kommer att älska detta. Han menade också att potentialen är enorm. Det går att använda färsen som just 100 procent köttfärs. Men man kan också göra olika hybrider – det finns redan nu produkter där man blandar ren köttfärs med till exempel ärtor. Det är en hybrid som sänker klimatpåverkan, säger Jacob.
Nackdelar med labbodlat kött
Det finns med andra ord en mängd fördelar med odlat kött. Men det finns också en del problem. Det som motståndarna ofta lyfter fram enligt Karolina Lisslö Gylfe är att tekniken är ny och obeprövad, vilket kan skapa oro kring säkerhet. Det kan också upplevas som onaturligt att odla kött i labbmiljö. En tredje faktor är att priset fortfarande är högt, vilket gör att det kan vara svårt att konkurrera med traditionellt kött.
Hur ser våra tallrikar ut om 15 år?
– Vi måste radikalt minska hur mycket kött vi äter. Den förändringen går väldigt trögt, men min förhoppning är att köttkonsumtionen då består av en tredjedel hållbart kött, en tredjedel växtbaserade produkter och en tredjedel odlat kött, säger Karolina Lisslö Gylfe.
Är odlat kött genmodifierat?
När odlat kött direkt från djurceller tas fram på det här viset handlar det inte om genetisk modifiering, men möjligtvis kommer genteknik att användas i det här sammanhanget i framtiden för att till exempel ta fram ett hälsosammare kött.
Källa: Gentekniknämnden
Hårda regleringar i EU
Till 2027 hoppas Jacob att de har kunnat visa hur produktionen av odlat kött blir kostnadseffektiv i stor skala, så att stora matbolag vågar bestämma sig för att satsa. Men det är fler faktorer som spelar in. Innan en odlad köttprodukt kan säljas inom EU måste den godkännas av de reglerande organen i en process som styrs av Novel Foods Regulation. Om EU godkänt en odlad köttprodukt kan den säljas i alla 27 EU-länder.
I augusti 2024 kom den första ansökan om att få tillverka odlat kött in till EU. Det är ett fransk bolag som vill få godkänt att sälja labbodlad ank- och gåslever, svaret väntas komma först i slutet av 2026.
– EU är en stor flaskhals för att få ut laboratorieodlat kött på marknaden. En av de främsta orsakerna är de strikta livsmedelsreglerna i EU. Eftersom laboratorieodlat kött klassas som "Novel Food" (nya livsmedel) enligt EU:s förordning, måste det genomgå omfattande säkerhetsbedömningar innan det får säljas. Det är en process med flera tester för att säkerställa att produkten är säker för konsumtion och har tydliga miljömässiga och näringsmässiga fördelar, säger Karolina Lissö Gylfe.
– Det är svårt att ge en exakt tidslinje, men inom 5–10 år är det sannolikt att vi kan se odlat kött tillgängligt i svenska livsmedelsbutiker eller på restauranger, beroende på reglering och konsumentacceptans. Men det är ett hett ämne som helt klart väcker känslor, säger Karolina.
Foto: Shutterstock/TT
Vinster med labbodlat kött
- Klimat: Odlat kött kräver betydligt mindre mark, vatten och energi än traditionell köttproduktion och har en mycket lägre klimatpåverkan.
- Djurvälfärd: Eftersom inga djur behöver födas upp eller slaktas, elimineras lidandet som är förknippat med konventionell köttproduktion.
- Livsmedelssäkerhet: Odlat kött kan produceras i sterila, kontrollerade miljöer, vilket minskar risken för bakterier som E. coli och salmonella.
- Hälsofördelar: Odlat kött kan anpassas för att innehålla mindre mättat fett och mer nyttiga fettsyror, som omega-3, jämfört med traditionellt kött. Dessutom är det fritt från antibiotika och tillväxthormoner, vilket är ett växande folkhälsoproblem i dagens köttproduktion.
Källa: Karolina Lisslö Gylfe