Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Guide: Så gör du grönsakerna nyttigare!

10 jan, 2021
AvHanna Carlsson
Stekta grönsaker, morötter och rödlök bakade i ugn och en stor tallrik råa grönsaker.
Ett enkelt knep för den som vill äta mer hälsosamt är att fylla tallriken med grönsaker. Men hur ska man egentligen tillreda grönsakerna för att få dem så nyttiga som möjligt? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Det är viktigt att inkludera grönsaker i din kost. De är fullproppade av nyttiga näringsämnen som är viktiga för kroppen, oavsett hur du tillagar dem. Men om du vill ha några tips för att verkligen optimera intaget av det nyttiga innehållet så har vi, tillsammans med den norska sajten KK.no, samlat en guide på hur du ska tänka kring tillagningsmetoderna av grönsakerna för att få bästa resultat!

Grönsaker – en superkälla till vitaminer och mineraler

De flesta dieter förespråkar grönsaker och rekommenderar att en stor del av tallriken ska fyllas med det färgglada guldet. Heidi Ramfjord, som har arbetat med livsstil och näring i många år, driver Diet for Life och har en kandidatexamen i näring från University of Agder, säger till KK.no att grönsaker är en superkälla för att få i sig alla viktiga näringsämnen.

– Grönsaker, både de som växer över marken och de som växer under, är en superkälla till bra vitaminer och mineraler som kroppen behöver, säger Heidi Ramfjord.

Annons

Lise Marie Brandstadmoen, Klinisk nutritionist på BAMA, förklarar att grönsaker är komplexa paket med näringsämnen, där varje näringsämne reagerar olika på värmebehandling och beredning:

– Därför är det viktigaste allmänna rådet i detta sammanhang att vara bra på att variera mellan olika grönsaker och tillagningsmetoder. Då har du störst chans att få i dig av alla typer av växtämnen och näringsämnen.

Så reagerar grönsakerna på olika tillagningsmetoder

Grönsaker reagerar olika beroende på vilket sätt de tillagas. Experterna reder ut tillagningsmetoderna att satsa på.

Kokta grönsaker

Många gillar att laga morötter och broccoli till middag. Det är snabbt och enkelt, men visste du att när du lagar grönsaker i kokande vätten så försvinner en del vitaminer och andra växtämnen?

– Så om du till exempel inte ska använda vattnet till soppa eller sås, bör grönsakerna hellre ångas. Några minuters ånga är ofta bättre än att koka, förklarar Brandstadmoen.

Annons

Ångande grönsaker

Även Heidi Ramfjord förespråkar att ånga grönsakerna snarare än att koka dem.

– Om du ska bearbeta grönsaker är det bäst att ånga dem. Detta eftersom lite av näringsämnena i grönsakerna försvinner av att ligga i kokande vatten.

Stekta grönsaker

Vissa föredrar att steka grönsaker. Enligt Ramfjord finns det eventuellt ett litet bekymmer med den tillagningsmetoden.

– När du stekar i en stekpanna eller i ugnen, vill du ofta lägga till lite fett och därmed också kalorier, men då påverkas tyvärr absorptionen av vissa vitaminer. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K absorberas nämligen lättare i kroppen när fett är närvarande, förklarar Ramfjord.

Bakade grönsaker

Brandstadmoen berättar att ugnsbakade grönsaker kan vara en riktig vinnare ur näringssynpunkt.

– Att baka i ugnen är också ett utmärkt sätt att bevara näringsämnena i grönsakerna och med lite olja på tomaterna ökar du absorptionen av lykopen, säger Brandstadmoen.

Annons

Råa grönsaker

Att äta grönsakerna råa kan också vara bra, men inte nödvändigtvis det bästa, förklarar Brandstadmoen. Några av näringsämnena, såsom karotenoider och glukosinolater, blir mer tillgängliga för absorption i kroppen om du värmebehandlar dem.

Så lagar du mat på grönsakerna som blir över

Använder du ofta hälften av broccoli eller hälften av löken och glömmer resten i kylen – tills den måste kastas? De flesta av oss slänger alldeles för mycket mat. Ramfjord har några tips på vad man ska tänka på innan man kastar grönsaksrester.

– Kasta inte stammen på broccoli och blomkål. Jag tycker nästan att de är det bästa på hela grönsaken och gillar att äta den råa. Blomkålens löv bör också användas. Och varför inte prova blomkålris till middag? Roligt sätt att använda blomkålen – och mycket, mycket gott!

Hon förklarar också att grönsaker som stannar länge i kylen och blir slappa och krymper, förlorar en del av sina näringsämnen. Om du ofta måste slänga grönsaker kan du överväga att istället satsa på frysta grönsaker.

– Om du inte kan äta dina grönsaker tillräckligt snabbt är det bättre att köpa frysta grönsaker från frysdisken. Dessa är båda billiga och innehåller massor av hälsosamma näringsämnen.

Text: Amalie Solnørdal Nærø / KK

Källa: KK.no Foto: TT

Läs mer:

Årets bästa hälsomat 2021: Här är vinnarna i MåBra-valet

4 vanligaste och största misstagen vi gör när det gäller kost

10 saker du inte visste om järn – och järnbrist

Annons