Många kvinnor i klimakteriet äter för lite: "Kroppen slår bakut"
– Många kvinnor i klimakteriet går upp i vikt och börjar dra ned på portionerna, men det kan leda till en stressrespons i kroppen, säger hon.
Kost- och näringsrådgivaren Nilla Gunnarsson, som driver Nilla's kitchen, ser ett tydligt mönster bland klienter hon möter – kvinnor som går igenom klimakteriet äter för lite.
– De äter för lite till huvudmåltiderna, för lite av rejäla komponenter och för lite protein, säger hon.
Hon beskriver viktuppgång i klimakteriet som en vanlig orsak till att många börjar begränsa sina portioner. Men det är inte rätt väg att gå, menar hon.
– Det kan leda till att du får i dig för lite näring och att kroppen slår båkut. Du kan bli tröttare, få större sötsug och alla möjliga symtom kan förvärras. När mina klienter får sin kostplan reagerar de flesta med "ska jag verkligen äta sådär mycket!?".
Ät rejäla måltider och regelbundet
För den som önskar gå ner i vikt är det viktigt att inte äta för lite, berättar Nilla Gunnarsson.
– Du ska ha en liten begränsning av kalorier men ett högt näringsintag. Se till att ha en bra balans på tallriken med kolhydrater, fett och mycket protein.
Trötthet, nedstämdhet och smärtproblematik är vanliga klimakteriebesvär – och något som kan trigga sötsug.
– Du blir mer sugen på sådant som är energigivande, som fett och kolhydrater, och så blir det en ond cirkel. Då är det bättre att fokusera på rejäla huvudmål för att balansera blodsockret och få i sig all näring du behöver. Satsa på att äta regelbundet och att följa dygnsrytmen. Periodisk fasta är till exempel inte optimalt för kvinnor som har mycket stress och trötthet och som går igenom en fysisk förändring. Der gäller att ha energi och näring som räcker till dagens alla aktiva timmar.
LÄS OCKSÅ: Bli av med sötsuget i 7 effektiva steg: Så här gör du!
Mycket protein i klimakteriet
Genom att äta tre balanserade huvudmål om dagen, med mycket grönsaker och tillräckligt med protein, kommer vi ganska långt, menar kostrådgivaren. Hon tipsar om att använda en kostregistreringsapp ett tag för att få koll på hur mycket protein vi får i oss. Ett bra riktmärke är att äta minst 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt.
– De flesta kommer bli förvånade över att de äter för lite. Min rekommendation är att äta lika mycket protein i klimakteriet som du ska göra om du tränar.
Är du väldigt trött, och kanske även har rikliga menstruationsblödningar, kan det också vara bra att kolla upp dina järnvärden, påminner Nilla.
– Järnbrist är ganska vanligt och ska du få i dig järn genom kosten så är det viktigt med hemjärn, vilket du får genom animalier. Du ska inte äta järntillskott om du inte behöver det, så testa din sköldkörtel, dina järnvärden och din generella näringsstatus om du är trött.
Kaffe, socker och alkohol
Hormonell obalans kan leda till ökad stresskänslighet, samtidigt som stress kan göra klimakteriesymtomen värre. Därför rekommenderar Nilla Gunnarsson att dra ned på livsmedel som triggar kortisol, kroppens stresshormon.
– Det är viktigt att dra ned på socker, kaffe och alkohol. Koffein kan trigga jättemycket och det kan göra stor skillnad att ta en kopp kaffe om dagen eller ingen. Hitta din egen nivå och testa var din toleransnivå ligger. Fundera på hur mycket det påverkar din sömn eller dina vallningar. Det är är rent erfarenhetsbaserat, mediciniskt finns det ingen anledning att ta bort två koppar kaffe per dag.
Så kan dagens måltider se ut – Nillas tips
Frukost
En bra frukost kan vara en fet och proteinrik naturell kvarg eller yoghurt med nötter och bär. Hon slår ett slag om äggbaserade frukostar eller hemmagjorda tonfisk-, lax- eller kycklingröror.
– Det gör jättestor skillnad för blodsockerbalansen, mättnaden och sötsuget att äta proteinrika frukostar i stället för mycket kolhydrater. Havregrynsgröt med banan innehåller mycket stärkelse och socker och kan ge trötthetsdippar senare under dagen, även om det är bra råvaror, säger Nilla Gunnarsson.
Lunch/middag
Strössla med fet fisk, kött, fågel, ägg, olivolja, avokado, nötter, kokos, kålväxter, bönor, linser och grönsaker av alla de slag. Stärkelserika fullkornsprodukter som råris, quinoa och havre kan vara ett bra komplement, berättar Nilla Gunnarsson.
– Kål och näringstäta bladgrönsaker är toppen att basera sina sallader på. Ät så färgrikt som möjligt så får du också i dig mycket antioxidanter och fytokemikalier som är viktiga för många processer i kroppen.
Mellanmål
Mellanmål är inget måste, tycker Nilla, men kan vara nödvändigt om du rör på dig mycket eller har ett fysiskt jobb.
– Det är bra att komma i kontakt med din fysiska hunger så att du inte bara går och småäter när du är sugen eller när blodsockret kraschar. Det kan också vara ett tecken på att du äter fel eller för lite till huvudmålen.
Bra mellanmål kan vara grönsaksstavar, frukt, nötter, overnight oats eller ett kokt ägg eller två.
Foto: TT/Shutterstock, Lo Varg