Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Lisa Lemke bjuder på sina bästa tips i köket

05 sep, 2018
Lisa Lemke är aktuell i ett nytt program i SVT!
I höst ger Lisa Lemke sina bästa tips i nya tv-programmet "Timjan, tupp och tårta" - modern hemkunskap för vuxna. Men redan här berättar Lisa hur man får mysig stämning i köket, vilka som är hetaste mattrenderna och hur man kommer ifrån vardagsstressen och får barnen att äta grönsaker!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I höst får tv-tittarna följa med Lisa Lemke hem till hennes gård på västkusten. Tillsammans med Zeina Mourtada, Sandra Mastio, Jimmy Brorsson och Emma Lindquist bjuder hon svenska folket på en nytolkande, extremt spontan och modern version av hemkunskapen.

– Det är ett så sjukt viktigt ämne, vi har tappat mycket av grundkunskaperna i matlagningen nuförtiden. Många lägger tid på matlagningen på helgerna, men vardagsmaten består av så mycket quick fixes och vi lär inte våra barn att laga mat på samma sätt som vi och våra föräldrar gjorde när vi var små.

Lisa Lemke ger höstens bästa mattips!

Dessutom äter vi mat från världens alla hörn nu, det ville vi såklart spegla i ett sånt här program. Zeina Mourtada (hemkunskapslärare och prisbelönt bloggare med över 100 000 följare på Instagram) lär oss laga mat från olika kulturer och äta mer grönt.

Annons

Läs också: Massor av goda recept på MåBra

Det är inte avancerad ”fine cooking” utan sådant som vem som helst kan göra hemma. Det finns också en sådan uppsjö av prylar och produkter nuförtiden att man blir alldeles matt – behöver vi ens dem? Det tar vi reda på. Vi tipsar, har små skolor, gör blindtester och slår hål på myter.

Vanligaste felet folk gör i köket – och frågorna alla stället till en kock

Vad är de vanligaste frågorna folk frågar en kock? (Svaren får man i programmet, lovar Lisa)

– Några av de vanligaste frågorna i köket handlar om värme på olika sätt – hur är det bäst att tillreda, vilken temperatur ska man nå upp till, o.s.v. Därför lär Sandra Mastio (Sveriges mästerkock 2015) och hennes grill oss att hantera hetta och värme och elda, röka, grilla och flambera oavsett årstid. Andra saker man vill veta är: Hur länge håller saker egentligen? Kan jag förbereda det här? Går det exempelvis att göra några dagar i förväg och frysa in? Hur räddar jag en skuren sås? Eller hur man får tag på ovanliga ingredienser.

Annons

Vad ser du för mattrender framöver?

– Vi börjar äntligen bli medvetna om betydelsen av svenska råvaror och hur böndernas förutsättningar egentligen ser ut. Det har varit det positiva utfallet av den här extremsommaren och allt den fört med sig (förutom många bad och härliga kvällar såklart). Vi måste vara rädda om det vi har. En annan trend är såklart det gröna! Det är så härligt att se att det lagas mer och mer gröna alternativ.

Vad är det vanligaste felet folk gör i köket?

– Vi slänger alldeles för mycket mat. Se det som början på något annat istället!

Vad lagar du själv hemma i höst?

– Åh, en Shepherds pie med isterband inbäddat i gott mos! Det är perfekt höstig comfort food. Vi äter också mycket fisk så här års, när haven är kalla. En annan favorit är vad vi kallar sushitacos: Vi lägger upp små skålar med sushitillbehör och alla får plocka ihop sina egna små temaki-strutar. Barnen älskar det!

Annons

Tipsen som fixar skön stämning i köket – trots vardagsstressen (och får barnen att äta grönsaker!)

– Trivseln runt bordet är så viktig för matlusten! Singelhushållen ökar, många äter middag framför TV:n och i många familjer sitter man och fipplar med mobilerna eller har tv:n på i bakgrunden.

Vi vill hjälpa tittarna att hitta tillbaka till känslan i köket! Därför visar Emma Lindquist (som driver bloggen ”Att vara någons fru”) i programmet mer om hur man med enkla medel kan skapa en mysig och inspirerande stämning i köket. Förutsättningar för att prata till punkt runt bordet helt enkelt.

Men en bra början är att sätta på bra musik, tända mycket ljus, även till vardags, och fixa någonstans att hänga i köket medan du lagar mat. Det kan räcka med en stol – någonstans där man kan sitta och prata, rita, dricka vin… Och – ha alltid förrätt!

Läs också: Nå drömformen med goda middagar! 7 nyttiga recept

Det behöver inte vara avancerat: grönsaksstavar med hummus eller guacamole är ett bra sätt för både stora och små att äta mer grönt. Då kommer man också ifrån stressen att ”åh herregud, alla är så hungriga, dem måste vara klart nu!” Mina favoriter är vitkål i stavar som man dippar i guacamole. Eller fänkål! Det blir en så härlig skål av bladet, man får plats med massor av dip!

Annons

En unik produktion

Lisa utlovar ett spontant program med en hel massa skratt.

– Jimmy Brorsson (Dessertmästarna 2015) är en härlig energikick i programmet! Han har så skön humor och är grym på sötsaker! Och hela programmet är så extremt äkta. Inget är fejkat – vi har inte ens ett manus! Vi har såklart hållpunkter över vad programmet ska handla om, men i övrigt är det helt improviserat–- vi gör så många misstag och pinsamma saker! Det är så mycket kärlek och en så unik produktion. Se det, så att vi kan göra fler säsonger!

(Namnet ”Timjan, tupp och tårta” förresten? Det började som ett arbetsnamn, som fastnade. Och då fick det vara så, det var ju trivsamt, reflekterade programmet bra – och så finns det ju faktiskt en tupp på gården.)

Timjan, tupp och tårta-toppen – Lisas favoriter:

Lisas bästa tupp-tips: Coq au vin! Laga mer tupp – det har så mycket mer karaktär än kyckling!

Lisas bästa timjan-tips: Jag är svag för en klassisk moules mariniere! Så det bjuder jag självklart på i programmet.

Annons

Lisas bästa tårt-tips: Tårtornas tårta är prinsesstårtan! Eller i ärlighetens namn Operatårta, för jag vill ha hallon i min tårta. Inte som sylt, utan frysta hallon som bara får tina försiktigt innan de läggs på i nedersta lagret och blir en frisk och syrlig kontrast till allt det söta. Jimmy gör en sjukt bra prinsesstårta i programmet!

Läs mer: Timjan, tupp och tårta – hemkunskap för vuxna

Nytt matlagningsprogram av Lisa Lemke: Timjan, tupp och tårta

Timjan, tupp och tårta har premiär den 6 september klockan 20.00 på SVT 1.

Ps. Har du vägarna förbi Falkenberg, missa inte att göra ett stopp på Prostens Pizza, som Lisa driver hemma på sin gård.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons