Metoden som lär dig ta kontroll över sötsuget
Om man har det minsta sötsug i kroppen kan mataffären vara en prövning.
Där möts vi av hyllmeter efter hyllmeter av godis, glass, chips, choklad och läsk – och hos kassörskan ligger drivor av chokladbitar där du får tre för en tia.
En del är oberörda vid åsynen av sötsaker. För andra är kampen förlorad innan den ens har börjat.
Att vi människor reagerar så olika när vi ser chokladkakor, glass, chips och vitt bröd har inget med karaktär att göra. Det handlar om biokemi.
Vår medfödda biokemi gör att en del mår illa av två rutor choklad, medan andra inte klarar av att sluta äta förrän paketet är tomt.
– Vissa människor är födda med en känsligare hjärna. Vi är lika olika på insidan som på utsidan, säger Bitten Jonsson, sjuksköterska som arbetar med beroendesjukdomar sedan 28 år och som skrivit boken Sockerbomben – i din hjärna.
Läs mer: Sockerberoende? Så övervinner du sötsuget!
Hon delar upp oss i tre kategorier. Fundera över vilken kategori som stämmer in på dig och få specifika tips för din sockertyp längre ner.
Kategori 1: Personer med normalt bruk. Kan njuta av sötsaker men har inget sug.
Kategori 2: Personer med skadligt bruk. Kan tröstäta, men är inte beroende. Vissa i denna kategori äter fel av okunskap.
Kategori 3: Personer som är beroende. Får de i sig socker och mjöl vill de bara ha mer. Kan inte äta måttligt.
– Alla som tycker om socker är alltså inte sockerberoende. Däremot har många, upp till 75 procent av oss, en medfödd ärftlig känslighet för raffinerat socker. Det vill säga, vid intag av sockerhaltig föda svänger blodsockret kraftigt. En fjärdedel av dessa personer är extremt känsliga, säger Bitten Jonsson.
Är du sockerberoende? Testa dig själv genom att svara på de här frågorna.
Kategori 1: Personer med normalt bruk
Godsaker är inte känslomässigt laddade för personer i denna kategori. De kan äta en bakelse utan att få sug efter mer. Till skillnad från personer med beroende blir de inte personlighetsförändrade eller tankebesatta. De får heller inga humörsvängningar, och studier visar att de i 99 procent av fallen fortsätter ha ett normalt användande livet ut.
Expertens råd:
1. Sjukliggör inte det friska. Ibland träffar jag kvinnor som säger: ”Jag tror att jag är sockerberoende. Jag måste äta choklad före mensen”. ”Ät den då”, säger jag, och då tittar de på mig chockat. Alla har inte ett skadligt bruk. Var tacksam att du inte har den galna besattheten.
2. Unna dig något gott ibland. Socker och tillsatser i stora mängder inte är bra för någon. Om du ska leva frisk länge måste du ta ansvar för vad du stoppar i sig. Studier visar att personer som är friska upp i åldrarna är bra på att släppa taget om gårdagen och de skrattar mycket varje dag. Men bli inte en fanatiker.
Kategori 2: Personer med skadligt bruk
Personer i denna kategori äter för mycket av fel föda. De gillar bröd, godis, choklad och andra söta saker. De med skadligt bruk och de med beroende är olika varandra. Om personer med skadligt bruk är olyckligt kära kan de äta ett paket glass, men de fortsätter inte dagen efter. De får inte ökad tolerans, de smyger inte och är inte besatta av drogen. Det sker inga dramatiska förändringar i belöningscentrum. Ibland äter personer med skadligt bruk fel av okunskap. De tror att vaniljyoghurt med havrefras är nyttigt. De har noll koll och får hälsoproblem. De blir trötta och får näringsbrist. För många av dem funkar LCHF – de tar bort alla dåliga kolhydrater och slipper på så sätt sockersuget.
Expertens råd:
1. Inse att du inte är gjord för dagens högsötade kost. Den kan ge dig infektioner, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, inflammatoriska besvär, ledbesvär och trasig mage och tarm. Vi har grottmänniskogener och ska äta artegen föda. Gluten till exempel, som finns i vetemjöl, bröd och pasta, är vi inte genetiskt gjorda för att bryta ner. Det skapar inflammationer i kroppen. Lär dig vad som är nyttig mat och börja leva varsamt.
2. Byt till nyttiga alternativ. Att beröva sig godsaker är ingen framkomlig väg. Börja i stället byta ut de ohälsosamma livsmedlen mot hälsosamma. Vaniljyoghurt ger dig fem gånger mer socker än du behöver. Den är i klass med coca-cola. Byt ut den mot frömüsli med turkisk yoghurt.
3. Bli inspirerad av andra. Många äter fel av slentrian. De tar en kanelbulle till fikat. Jag uppmanar mina patienter att fråga andra vad de äter. Då får de tips som ”till mellanmål äter jag en avokadohalva med räkor och majonnäs i stället för bulle”.
4. Gör sådant som gör dig pigg. Det finns bättre strategier än att stoppa i sig godis när man är trött och less. Jag frågar mina patienter: Hur fyller du på med energi under dagen? Många gör ingenting. Mitt råd till dem är att ta promenader på lunchen och dricka vatten med havssalt. Det stöttar binjurarna. En matsked kokosfett i kaffet höjer energin på 15 minuter och är nyttigare än godis.
5. Kör inte över dina gränser. Lär dig hushålla med energi, annars är det lätt att bli trött och börja äta sötsaker. Om du till exempel vet att du ska jobba ett extra pass på kvällen tar du mikropauser under dagen. Du räcker hela loppet om du inte dränerar dig själv på energi.
6. Börja andas rätt. Få av oss är medvetna om att HUR vi andas påverkar varje del av vårt liv. Medveten andning sänker stressnivån, minskar oro och ångest och ger mer energi. Att tejpa för munnen när du sover har stora hälsovinster. Munandning ökar nämligen stresshormonerna.
Läs mer: ”Hur ska jag bli av med mitt galna sötsug?”
Kategori 3: Personer med beroendesjukdom
”Nu ska jag inte äta mer”, tänker personer i den här kategorin, men deras belöningscentrum är kapat av en terrorist så de fortsätter äta. Drogen har byggt om hjärnan så att de inte ser konsekvenserna. Mina patienter säger att det känns som om de kämpar mot ett monster. Sockerberoendet kan anfalla i vilken situation som helst. De har förlorat kontrollen. De är besatta av att äta mer och de ljuger, gömmer och smyger. Det skapar skuld och skam och en känsla av misslyckande. De döljer beteendet och därför är det så svårt att få hjälp. Kraftiga humörsvängningar hör till sjukdomsbilden – man blir aggressiv och gråtmild för inget, tappar meningen med livet, slarvar med räkningar och skäms och döljer ännu mer.
Om två personer med sockerberoende möts chockas de över likheterna i hur beroendet utvecklats. I den tidiga fasen, som kan pågå i många år, testar de allt – ändrar kosten, köper bantningspiller, skriver in sig på Viktväktarna, Itrim och Herbalife. Inget funkar. De utvecklar ökad tolerans. De behöver mer och mer av drogen för att känna samma effekt. I den fasen märks inte så svåra konsekvenser. Det finns en tidig fas, en mellanfas, en sen fas och en kronisk dödlig fas. Det är en beskrivbar kurva som alla patienter känner igen. De personer som väger 350 kilo är i den dödliga fasen och svårt sjuka.
Läs mer: Stor guide – slipp sötsuget för alltid
Expertens råd:
1. Be om hjälp. Sitt inte ensam med problemet. Ingen människa fixar sin egen ms, cancer eller sitt eget sockerberoende. Du behöver hjälp att kickstarta rätt tänk och du behöver stöd för beroende är ett allvarligt tillstånd. Ingen fixar att lyfta sig själv i håret hur gärna man än vill. Det finns grupper, 12-stegmöten och böcker. Du behöver inte vara fånge i detta helvete hela ditt liv. Certifierade beroendeexperter finns över hela landet.
2. Sök stöd och gemenskap. 10 procent av tillfrisknandet handlar om biokemisk reparation. Många har trasig mag-tarmflora och näringsbrist. 40 procent handlar om att ändra tanke, känsla, handling. Patienterna har förvrängd verklighetsuppfattning och måste lära sig känna igen risksignaler. Utan att få dem kartlagda så åker de dit om det till exempel blir kris på jobbet.
50 procent handlar om gemenskap med andra. Ett ordentligt nätverk förhindrar återfall. Patienter som är med i en stödgrupp har dubbelt så stor chans att lyckas som de som försöker köra racet själva, visar studier. Det bästa som finns är 12-stegsmöten med till exempel Anonyma Överätare. På Facebook finns grupper där medlemmarna peppar varandra och ger tips. Men första steget är att ta bort drogen. Giftet genererar falska tankar och känslor. Det kan inte ske ett tillfrisknande om du fortsätter med drogen för då är belöningscentrum fortfarande kapat.
3. Förstå att sockerberoende är en primärsjukdom. Det är inte orsakat av en taskig barndom eller känslomässiga störningar. Redan i 5-10 årsåldern börjar beroendepersoner manipulera för att få mer av sådant som belönar systemet. Det är en psykoaktiv drog och med den börjar den eviga kampen. Du blir inte botad mot denna kroniska sjukdom men du kan lära dig leva med den. Det är en sorgeprocess för du mister din bästa vän: drogen. Du kommer uppleva många försök och återfall innan du får ett stabilt liv. Allt är lektioner så att du kan tänka: Vad kunde jag ha gjort annorlunda?
LÄS MER:
Stoppa sötsuget – med rätt mat!
Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.
Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!
Pulvret som tar bort ditt sötsug
Kan ett grönsaksspulver hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt pulver mot sötsug, framtaget av svenska forskare.
Läs mer: Pulvret som tar bort ditt sötsug
Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget
Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.
Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget
AV: Erik Olkiewicz
BILD: Thinkstock