Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Så bra är de nya svenska kostråden

03 dec, 2014
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Du känner säkert till att Livsmedelsverket publicerat nya kostråd för hur du ska hålla dig hälsosam. Men hur bra är de nya riktlinjerna? Kostgurun Ola Lauritzson kommenterar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Livsmedelsverket uppdaterade tidigare i år sina kostråd och gjorde en del förändringar. Här är en sammanfattning av de nya rekommendationerna:

• Ät lagom mycket.

• Rör på dig minst 30 min varje dag. Ta pauser i stillasittandet.

• Ät mycket grönsaker och frukt, minst 500 gram/dag. Välj gärna grova grönsaker, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök.

• Ät mindre rött kött och chark, högst 500 gram/vecka. Välj med omsorg om miljö och djurhälsa.

• Ät fisk 2-3 gånger/vecka, variera sorterna. Välj miljömärkt.

• Välj fullkorn i stället för vitt mjöl.

• Välj magra, osötade mejeriprodukter.

• Matfetter gjorda på nyttiga oljor, till exempel rapsolja, till matlagning och Nyckelhålsmärkta smörgåsfetter.

• Mindre socker, särskilt från söta drycker, godis, glass och bakverk.

• Minska på saltet, men använd joderat salt.

Kostgurun Ola Lauritzson har granskat de nya kostråden.

– Generellt skriver jag under på alla punkter. Det gläder mig att Livsmedelsverket äntligen tar frågor om socker och snabba kolhydrater på allvar, det är något jag förespråkat i över tio år. Det är bra att även frågan om salt tas upp – de flesta av oss äter mer än dubbelt så mycket salt som vi borde, något som bland annat påverkar blodtrycket, säger Ola.

Annons

Mest uppmärksamhet får kanske rådet att minska mängden rött kött, högst 500 gram/vecka.

– Det är bra att minska mängden rött kött, dels ur ett fysiologiskt perspektiv, men också ur ett samhällsperspektiv. Vi behöver inte sluta äta kött, men det ska varvas med mer fisk och fågel. Och framför allt grönsaker och rotfrukter, säger Ola Lauritzson.

Problemet med råden är dock att de är väldigt generella, menar Ola.

– Många behöver mer handfasta råd, menyer och guidning än att ”äta lagom mycket”. De flesta har svårt att relatera till mängden och många av oss äter för stora portioner, säger han.

För att komplettera råden ger Ola Lauritzson några ytterligare tips:

• Ett bra råd är faktiskt att servera maten på mindre tallrikar, använd exempelvis assietten. Det är bevisat att mindre tallrikar (glas) gör att vi både äter och dricker mindre.

• Testa att korttidsfasta under några veckor – det ger ett perspektiv på hur vi hanterar hungerkänslor och mängden mat. Vi behöver inte äta varje gång vi känner minsta förnimmelse av hunger, kroppen är inte skapt för det.

Annons

• Om du har ett stillasittande jobb och inte rör på dig i vardagen – då kan du minska kolhydratmängden till att motsvara ungefär 1/3 av dagsenergin. Det betyder mer grönsaker men också lite högre relativ andel protein (ägg, fisk, fågel).

 

Nyfiken på att lära dig mer om korttidsfasta eller GI-metoden? Testa MåBra:s vikttjänster på nätet!

LÄS MER:

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

fettbrannardieten-brann-fett

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

 

Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

flexitarian-700x431

Du behöver varken räkna kalorier, minska på portionerna eller undvika mat du gillar – ändå går du ner i vikt och förbättrar hälsan. Här är den nya succémetoden!

Läs mer: Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

 

Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

kaloritabell

Få koll på kalorierna med MåBra:s populära kaloritabell – ett superverktyg för dig som vill hålla formen och vikten! Nu med en ny uppdaterad funktion där du enkelt kan räkna ihop allt du äter.

Läs mer: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!


Allt du vill veta om träning & fettförbränning

träning

Visste du att fysisk aktivitet ökar förbränningen – även de dagar du inte tränar. Här hittar du våra samlade artiklar om fettförbränning och motion.

Läs mer: Allt du vill veta om träning & fettförbränning

Annons