Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Test: Är du beroende av socker? Så blir du av med sötsuget

16 nov, 2021
sockersug, sockerberoende
Tar suget över så att du helt enkelt inte kan låta bli att äta socker eller snabbmat? Kanske behöver du bryta med ditt sötsug en gång för alla? Börja med att svara på de här frågorna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

För alla som kämpat hårt med att försöka ta kontrollen över sitt sockersug vill Pia Lönnroth, som jobbar som sockerberoendeterapeut på Sockerakademin, säga att det inte handlar om dålig karaktär.

– Man vet ofta vad som är nyttigt och har bra koll men kan inte säga nej, det går inte. Kopplingarna i hjärnans belöningssystem är borta.

Det går att bli av med sitt sötsug om man lär om hjärnan

De goda nyheterna för den som känner igen sig i den här problematiken är att det går att lära sig, med hårt jobb, menar Pia som själv haft problem med sötsug större delen av livet.

– Förut kunde jag till exempel trösta mig med glass, godis eller kakor. Per automatik. Nu är det lika normalt för mig att belöna mig med en promenad.

Annons

För en del är det tufft att sluta med socker men det kan finnas många fördelar med att försöka. Många upplever att de får bättre fokus, sover bättre och får bättre livskvalitet. Dessutom får man i sig mer och bättre näring om man äter ersätter mindre bra mat med näringstätare måltider.

Hur vet man om man har ett sockerberoende?

Även om man i Sverige idag inte kan få diagnosen sockerberoende så är det många som upplever ett sötsug som de inte kan ta kontroll över. Addictionspecialist Bitten Jonsson har tagit fram några frågor som kan vara en vägledning.

Svarar du ja på minst två frågor kan det vara en indikation på att du har problem med sött, som här räknas som allt ifrån godis till kolhydrater som pasta, bröd, desserter, sockrade drycker, sötningsmedel, med mera ...

Testa dig själv: Har du ett sockerberoende?

  1. Har du senaste året ätit mer sött och/eller ägnat mer tid att tänka på och mer på sött än du tänkt dig?
  2. Har du försummat några av dina dagliga åtaganden på grund av överätande?
  3. Har du känt senaste året att du behöver dra ner på sött?
  4. Har någon haft invändningar mot hur mycket sött du äter?
  5. Har någonsin känt dig för upptagen av tankar på sött?
  6. Har du använt sött för att lindra obehagskänslor som trötthet, irritation, nedstämdhet, ilska, tristess ...?
sockersug

Så bryter du med sötsuget

Pia Lönnroth tipsar om fyra utmaningar du kan stöta på när du vill sluta med socker – och hur du hanterar dem.

Annons

1. Hantera sötsuget

I början kan någon som är van att äta mycket socker få känslan av att man klättrar på väggarna när man tvärt slutar med det. Humöret kan svänga och en del kan till och med känna sig lite sjuka, nästan som influensasymtom.

Det kommer att gå över, men sysselsätt dig med något annat de första dagarna – ta en promenad, lös korsord, ta ett bad ... Gör helt enkelt något som du mår bra av.

2. Ersätt maten med socker i

Hitta bra, näringsrika alternativ till det du har stoppat i sig tidigare. Bra kyckling utan sockerarter till exempel, eller något istället för chark och korv. Tänk att du ska äta bra, naturlig mat, istället för färdiga rätter eller halvfabrikat.

3. Byt ditt fokus när det gäller att unna sig

Skifta ditt fokus från att unna sig saker som inte är bra till det du faktiskt mår bra av. Det handlar om att läka hjärnan och lära om, så att den lär sig vad du mår bra av på riktigt.

Testa effektiva övningen innan du stoppar i dig något!

4. Se alla risksituationer

Identifiera alla risksituationer i vanliga livet och ha en plan för hur du ska han- tera dem. Tårta på kalas, gå och handla, svärmors dessert, restaurangbesök ...

Identifiera alla situationerna och gör en plan för hur du ska hantera var och en av dem på bästa sätt. Så att du kan fortsätta må gott och umgås med andra. Det får inte bli för tråkigt att sluta med socker.

Källa: Bittens addiction Foto: TT

Annons