Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Test vegofärs: Dietisten listar de 5 bästa sorterna

18 dec, 2022
AvKarin Magnusson
En person som lagar bolognese
Vill du dra ner på köttätandet? Gör det enkelt. Prova färdiga färs-alternativ. Här är fem varianter dietist Karin Magnusson rekommenderar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En vanlig köttfärs är riktigt näringsrik. Per hundra gram innehåller den 20 gram fullvärdigt protein. Vi får i oss en bra mängd av alla de åtta livsnödvändiga aminosyrorna. Den innehåller dessutom hälften av ditt B12-behov, mycket zink och en del B-vitaminer, selen och järn.

Vilka näringsämnen du får i vegofärs beror på vilken färs du väljer. De olika färserna baseras på olika råvaror, men oavsett om vegofärsen är gjord på soja eller ärta så kan du vara säker på att du får i dig bra mängd protein plus en hel rad med näringsämnen, om ej inte exakt samma som finns i köttfärsen.

Se också: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa

5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råaBrand logo
5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa

Strukturen varierar

Strukturen är något annat som skiljer vanlig köttfärs från vego, den varierar också mellan vegofärserna. En del är smuliga, andra går lättare att forma. Vissa har större ”bitar” i sig.

Annons

Smaken då? Den skiljer sig åt beroende på vilken bas färsen är gjord på samt beroende på vilka övriga ingredienser som är tillsatta. Det finns vegofärser gjorda på enbart proteinbas, salt och rapsolja, andra som är helt utan smaksättning samt de med både socker, glukos, aromer, lökpulver och kryddor.

De formbara färserna innehåller ett stabiliseringsmedel, metylcellulosa. Men kom ihåg, zooma ut och se till helheten. Det är ingen fara med vare sig lite tillsatser eller socker så länge måltiden i sin helhet är hälsosam och framför allt, att du äter den i lugn och ro och njuter av den.

Bra för klimatet

Att välja vegofärs är bra för klimatet, men hur klimatvänliga de är skiljer sig även det mellan sorterna. Soja kan inte odlas i Sverige, men såklart är det mycket bättre att välja en färs där sojan är odlad i Europa än i regnskogsområden i Sydamerika. Det finns även sojafärs med soja från USA. Lång transportsträcka, men åtminstone är det ingen regnskog som fått sätta livet till. Kolla också så att sojan kommer från odlingar som är certifierade, det vill säga uppfyller vissa miljökrav.Vegofärs gjord på gula ärter har fördelen att ärterna är svenskodlade. Även quornfärs är ett klimatsmart alternativ. Men allra bäst ur klimatsynpunkt är den svenska baljväxtfärsen!

Annons

Baljväxtfärs och quorn

Att få till en färs av en vegetarisk proteinbas är inte helt lätt. Den som sticker ut rejält vad gäller tillverkning är just den svenskodlade baljväxtfärsen som görs på ett sätt som man i princip skulle kunna göra hemma: baljväxterna torkas, blötläggs, kokas och mals. Inget annat.

Quornfärs tillverkas av quorn, som är ett så kallat mykoprotein som utvinns från en mögelsvamp. Mykoproteinet jäser i en jästank till en ”deg” som sedan torkas och blandas med äggvita, kryddor och aromer och mals till färs. Färs på sojabönor och gula ärter kräver även de en hel del upphettning och bearbetning för att man ska kunna få fram slutprodukten. Man kan behöva prova och smaka sig fram för att hitta sin egen favorit. Men här har vi valt fem bra, vegetariska färs-alternativ!

Inte för att det är något fel på vanlig kokt potatis men …

5 bra vegetariska färs-alternativ!

Här är fem varianter dietist Karin Magnusson rekommenderar.

1. Vegme: Formbar färs original

Vegme formbar färs

En kyld färs som är färdig att formas till burgare, bullar, järpar eller biffar! Den håller ihop bra och får en fin gyllenbrun färg vid stekning. Smaken som är lite rökig/umamig är rätt ”köttlik” och kommer från att man tillsatt vatten som smaksatts av rök från svenska lövträd.

Annons

Bas: Sojabönor från certifierade odlingar i Europa.

Ingredienser: Sojaprotein 23 %, rapsolja, kallrökt vatten, vatten, sojabönor, lök, ättika, stabiliseringsmedel: metylcellulosa, salt, majsmjöl, äppelextrakt.

Proteinmängd: 14 procent.

2. Anamma: Formbar färs

Anamma formbar färs

Superlätt att forma till biffar, burgare och bollar. Inget bindemedel som ägg eller ströbröd behövs. Kom ihåg att tina färsen först bara (inte i micro utan i minst 30 min i rumstemperatur). Färsen är redan smaksatt så om du inte vill ha någon alldeles särskild smak behöver du inte lägga till någonting.

Bas: Sojabönor från certifierade odlingar i Europa och USA.

Ingredienser: Vatten, sojaprotein (23%), rapsolja, lök, salt, kryddor, naturliga aromer, karamelliserat socker, stabiliseringsmedel (metylcellulosa).

Proteinmängd: 15 procent.

3. Garant: Vegofärs

Garant Vego-färs

Den här frysta sojafärsen steks direkt från frysen och smakar milt av kryddor. Strukturen är tuggig och bitarna små. Ersätter vilken köttfärsrätt som helst.

Annons

Bas: Sojabönor från certifierade odlingar i USA.

Ingredienser: Vatten, sojaprotein 26%, solrosolja, kornmaltextrakt, naturlig arom, lökpulver, salt, vitlökspulver, örter och kryddor (paprika, vitpeppar, ingefära, muskot), svartpepparextrakt.

Proteinmängd: 18 procent.

4. GoGreen: Vegofärs

Go Green vego färs

En fryst färs som tillagas direkt från frysen. Stek den i några minuter i olja, tillsätt en god tomatsås och vips har du en färs som är väldigt lik en köttfärs. Bra första steg för den som vill äta mindre kött.

Bas: Svenskodlade gula ärter.

Ingredienser: Vatten, ärtprotein 25%, rapsolja, lökbitar, rostat lökpulver, naturliga aromer, socker, druvsocker, potatisstärkelse, salt, farinsocker (socker, rörmelass, rörsockersirap), arom.

Proteinmängd: 19 procent.

5. Svenska färsodlarna: Svenskodlad vegofärs

Färsodlarna svenskodlad färs

Den här kylda färsen har tillverkats varsamt och innehåller inga tillsatser. Bästa färsen för dig som gärna vill äta så naturligt som möjligt! Smaken skiljer sig åt från de andra vegofärserna. Den är lite mer ”vuxen”, man känner och ser att den är gjord på baljväxter. Supergod att smaksätta med det du gillar och äta både till tacos och som en vanlig färs till pasta. Om du tillsätter ägg eller aqua fabe (kikärtsspad) kan du forma den till burgare eller biffar.

Bas: Svenskodlad sötlupin, åkerböna och gråärt.

Ingredienser: Gråärt, åkerböna, lupinböna, rapsolja, salt.

Proteinmängd: 11 procent.

Foto: TT

Annons