Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

21 sep, 2011
Överdriven perfektionism är ett av många tecken på låg självkänsla.
Här listar Lars Ström, psykolog och grundare av Livanda Internetkliniken, tre vanliga tecken på dålig självkänsla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kritiska tankar

De kan bestå av självkritik, självtvivel, fokusering på sina svagheter. Eller att man tror att man ska bli avslöjad som ”bluff” eller har negativa åsikter om sig själv i olika situationer.

De här tankarna kan man se som ett slags säkerhetsbeteende: Om man ska kunna skydda sig mot andras ogillande är det säkrast att själv först ha upptäckt alla sina svagheter – så att man är förberedd.

Känslor av oro, ilska eller skam

Låg självkänsla visar sig ofta som känslor av nedstämdhet, ångest eller oro. Man kan känna skuld, skam, överdriven ilska, aggression eller vara extremt kritikkänslig.

Känslan är en reaktion som är auotmatisk och samtidigt inlärd. Man kan vara känslig för olika händelser, och hur man sedan reagerar på dessa påverkar känsligheten ytterligare.

En reaktion som fungerade bra när du var liten, till exempel ett ilskeutbrott, fungerar sällan i kontorsmiljö. Men ofta är det så väl inlärt att det är svårt att bryta mönstret och få nya erfarenheter.

Annons

Överdrivna beteenden

Vanligt är att inte kunna lyssna, hela tiden försöka hävda sig, vara i centrum, påstridig och framfusig. Eller motsatsen: att man är blyg eller gör sig till en grå mus i bakgrunden.

Perfektionism och överdriven effektivitet är ännu ett sätt att hantera låg självkänsla. Många jobbar mycket hårt för att inte käna sig misslyckade eller odugliga. En viktigt orsak till beteenden är att slippa en obehagskänsla. För att slippa ångest eller skam kan perfektionism eller överdriven anpassning vara det beteende man tar till.

När det gäller ilskebeteenden kan de skapas omedvetet för att det helt enkelt känns mindre obehaglig att vara arg än att känna sig misslyckad.

AV: Lars Ström

Annons