Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

4 tecken på att din relation är över – och att du stannat för länge

09 nov, 2024
author Tove Hiitti
Tove Hiitti
4 tecken på att din relation är över – och att du stannat för länge
PeopleImages.com - Yuri A
Har du svårt att lämna en relation trots att den gör dig olycklig? Kanske håller du fast vid den eftersom du inte vill "vaska" all tid och energi som du redan investerat?
Här är fyra tydliga tecken på att det kan vara dags att gå vidare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många känner nog igen sig i att hålla fast vid en relation, även om vi innerst inne vet att det vore bäst att lämna. Att stanna kan kännas tryggare än att erkänna att den inte längre gör oss lyckliga. Livet är inte alltid enkelt, och varje relation har sina utmaningar – så när vet vi om vi ska fortsätta kämpa eller släppa taget om något som förlorat sitt värde?

4 tecken på att du har fastnat i en relation som du borde lämna

Sexologen svarar: Hur ofta ska man ha sex?Brand logo
Sexologen svarar: Hur ofta ska man ha sex?

4 tecken på att du har fastnat i en relation som inte längre gynnar dig

1. Tanken av att vara ensam håller dig kvar

Människor är flockdjur och mår sällan bra av att vara ensamma för länge. Bara tanken på ensamhet kan vara skrämmande, och ibland stannar vi kvar i ett förhållande just av den anledningen – vi vill helt enkelt inte vara ensamma.

Annons

– Rädslan för ensamhet är ofta kopplad till en djup känsla av att förlora trygghet och stabilitet. Många ser sitt värde genom sina relationer, vilket gör ensamhet extra skrämmande. Det sociala och kulturella spelar också in, då normer ofta uppmuntrar till att vara i en relation, vilket förstärker känslan av att ensamhet bör undvikas, säger David Waskuri, legitimerad psykolog och VD för Sveapsykologerna.

LÄS OCKSÅ: 15 saker som avslöjar att din partner försöker trycka ner dig

I värsta fall gör rädslan för ensamhet att du medvetet blundar för det som är dåligt i relationen. För att komma vidare kan du behöva möta dina egna rädslor.

– Ett bra steg är att utforska vad ensamhet innebär för en själv. Det kan finnas underliggande osäkerheter eller tidigare erfarenheter som gör ensamhet svårare att hantera. Genom att stärka sitt självförtroende och skapa ett självständigt liv med egna mål, intressen och vänner kan man minska beroendet av relationen. Att utveckla andra delar av sitt liv ger en stabil grund att stå på, med vänner, träning och intressen som stöd, säger David Waskuri.

Annons

2. Du är den enda som kämpar i relationen

Om båda parter jobbar på att förbättra relationen är ni troligtvis i ett hälsosamt förhållande. Men om du är den enda som anstränger dig genom att planera dejter, föreslå lösningar, initiera terapi eller köpa presenter, kan det vara dags att reflektera över varför det är så.

– Det är ganska vanligt att en partner är mer drivande. Den största konsekvensen är ofta att den aktiva partnern kan känna sig utmattad, särskilt om balansen är ojämn. Olika personlighetsdrag, som att en partner är mer extrovert eller introvert, eller tidigare erfarenheter från relationer kan också påverka. Ofta kan man ha lärt sig att ta mer ansvar i relationer med vänner eller familj, vilket gör att man bär med sig den dynamiken, säger David Waskuri.

Vill man förändra en sån obalans är det viktigt att kommunicera på rätt sätt.

– Ett tips är att använda en öppen och ärlig kommunikationsstil där man fokuserar på sina egna behov utan att anklaga partnern. Att använda sig av "jag-budskap", där man uttrycker sig med "jag känner" snarare än "du gör aldrig" eller "du är så lat", kan vara ett bra sätt att få till en konstruktiv dialog, säger David Waskuri.

Annons
Experten varnar: Kraftfulla charmörer

3. Du lever på minnen av hur ni hade det förut

Tänker du ofta tillbaka på ert gemensamma förflutna och på de lyckliga stunder ni en gång delade? Det kan vara ett tecken på att nuet inte längre räcker till och att du befinner dig i en relation som är på väg att ta slut.

– Att leva på gamla minnen kan tyda på att relationen saknar känslomässig koppling i nuet. Ofta har parterna utvecklats åt olika håll eller tappat gemensamma mål och värderingar, och när nuvarande kontakt inte längre känns tillfredsställande kan man drömma tillbaka till de positiva minnena från förr, säger David Waskuri.

LÄS OCKSÅ: Min man och jag lever parallella liv – hur hittar vi tillbaka?

Vill du hitta en lösning på det hör problemet? Bryt mönstret och skapa nya minnen och upplevelser tillsammans. Försök att hitta gemensamma intressen och mål – det kan hjälpa relationen att kännas meningsfull igen.

4. Det känns som att du har investerat för mycket för att lämna

Känner du att du har investerat för mycket tid och energi för att ge upp, trots att relationen gör dig olycklig? På engelska kallas fenomenet ”sunk cost” och innebär att du inte vill göra slut för att det då känns som att du ”slösat bort” alla år, känslor och energi du lagt ner på förhållandet.

Annons

– Många försöker rättfärdiga sitt beslut att stanna genom att fokusera på den tid och energi de har investerat, snarare än att utvärdera kvaliteten på relationen. Det kan vara viktigt att försöka tänka på vad som är bäst nu, istället för att tänka på vad man redan investerat, säger David Waskuri.

Med det sagt, fokusera på vad du har lärt dig och de erfarenheter du fått, snarare än att se det som förlorad tid. Livet handlar om förändring och att gå vidare kan ge värdefull lärdom.

– Att bygga upp en stark känsla av egenvärde är viktigt. Man bör se en relation som ett komplement till livet, inte som något man måste ha för att känna sig komplett. Genom att utveckla sitt eget liv med egna intressen och mål kan man skapa en stabil grund, så att relationer blir ett plus i livet och inte ett krav, säger David Waskuri.

Annons