Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

8 vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer – HSP

26 jun, 2017
AvNanna von Knorring
Det finns en del fördomar mot personer som är HSP. Här är några av de vanligaste.
Högkänslighet kan vara en fördel på många plan i livet. Trots det finns det flera som tror annat. Här är 8 vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer – och hur det egentligen ligger till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En person som är högkänslig har inte en diagnos, utan ett temperamentsdrag. Högkänslighet, även kallat HSP, innebär bland annat att upplevelser och intryck går rakt in och att HSP-personer därför kan känna sig utmattade och behöva mer tid för att ladda batterierna.

Vissa förknippar felaktigt högkänslighet med negativa och hämmande egenskaper, men det finns många fördelar med att vara en HSP-person. Här listar vi, med inspiration av Huffington Post, åtta vanliga missuppfattningar om högkänsliga personer.

Läs också: 7 fördelar med att vara en högkänslig person 

1. Att HSP-personer är svaga

I dagens samhälle ses skinn på näsan ofta som något bra, medan känslighet ses som en svaghet. Känslighet innebär dock inte per automatik svaghet och kan vara mer användbart än de flesta tror. Högkänsliga personer kan exempelvis ha lättare för att uppfatta andra människors känslor och se saker som andra inte ser, vilket är en annan typ av styrka.

Annons

2. Att HSP-personer är blyga

En av de vanligaste missuppfattningarna är att högkänsliga personer är blyga personer. Men det finns en tydlig skillnad mellan att vara blyg och att vara reserverad på grund av sin medfödda högkänslighet. ”Blyghet är rädslan för att bli utvärderad socialt och vi är inte födda med den rädslan”, säger Elaine N. Aron, forskare och psykolog, till Huffington Post.

3. Att högkänsliga är mer benägna att bli sjuka

Generellt sett är en högkänslig person inte mer utsatt för varken psykiska eller fysiska sjukdomar, utan som för alla andra människor är det såväl genetik som miljön som påverkar hälsan. Elaine N. Aron menar att det i en stabil miljö till och med kan vara en fördel att vara högkänslig och att HSP-personer kan vara friskare både psykiskt och fysiskt. Högkänslighet och autism är inte heller kopplade till varandra, trots att vissa felaktigt tror det.

Annons

4. Att alla HSP-personer är introverta

HSP kan ibland felaktigt användas som en synonym för en introvert person. En introvert och en HSP-person har flera liknande karaktärsdrag, men bland HSP-personer beräknas runt 30 procent vara extroverta. Många HSP-personer är även introverta, men de två dragen är separata och ska inte användas som synonymer.

Läs också: 7 tecken på att du är BÅDE introvert och extrovert

5. Att högkänslighet är ett förhinder i karriären

Vissa tror att högkänslighet kan vara en nackdel och förhindra en person från att göra karriär. Tvärtom, menar forskaren Elaine N. Aron. Högkänsliga kan använda sina egenskaper till sin fördel, bland annat genom att de observerar sin omgivning mer och på så vis vet hur de ska agera för att lyckas på sin arbetsplats.

6. Att alla som är högkänsliga är kvinnor

En del människor tror felaktigt att känslighet är ett kvinnligt karaktärsdrag, men enligt forskning finns det lika många kvinnor som män som högkänsliga. Din ålder, vikt, längd eller vad du jobbar med påverkar inte heller, eftersom högkänslighet är något du föds med.

Annons

7. Att det är lätt att se om någon är HSP

Trots att man har koll på karaktärsdragen så är det inte enkelt att peka ut en högkänslig person, eftersom de smälter in med resten av befolkningen. ”De (högkänsliga personer reds. anm.) är kreativa, insiktsfulla och empatiska. Människor tenderar att gilla dem”, säger forskaren Elaine N. Aron till Huffington Post.

8. Att högkänslighet är ovanligt

Runt 20 procent av världens befolkning beräknas vara högkänslig, vilket motsvarar var femte person i samhället. Det är med andra ord inget ovanligt och ni kan vara flera högkänsliga personer på samma arbetsplats eller i samma skolklass.

Läs också: 7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

Källa: Huffington Post, hsperson.se, HSP Föreningen
Foto: Shutterstock

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

 

 

Annons