Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Anders Hansen: "Det går inte att lita på någonting längre"

21 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild på Anders Hansen samt händer som håller telefon
Våra sociala medier peppras med AI-genererade bilder och filmer och telefonbedrägerier med förfalskade röster blir allt vanligare. Anders Hansen är en av dem som har drabbats av AI-bedrägerier.
– Någon gjorde en video där "jag" sålde testosterontillskott, säger han.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
Obehagliga saker din telefon vet om dig

"Det har kommit till min kännedom att det finns AI-genererade klipp där jag pratar om testosteron-tillskott, Alzheimer-medicin och gud vet vad. Det är bedrägerier där mitt ansikte och röst förfalskats", skrev psykiatrikern Anders Hansen nyligen i ett varnande inlägg på sin Instagram.

– En man frågade mig: "Jag trodde inte att du gjorde reklam?". Jag svarade att det gör jag inte heller och fick till svar att han hade sett en video där jag pratade om testosterontillskott. Jag har inte sett videon själv, men det gick tydligen inte att se att det inte var jag på riktigt. Jag har gjort en polisanmälan men det har inte hänt någonting.

Annons

Kan inte lita på foton eller videor

Sådana här bedrägerier är tyvärr någonting vi måste vänja oss vid, säger han.

– Det går inte att lita på någonting. Vi kan inte lita på varken foton eller videor. Det är nog den krassa verkligheten.

I SVT:s "Smartare än hjärnan" undersöker han just bedrägerier och deepfake, där bilder, video och ljud med hjälp av digital teknik har bearbetats så väl att de framstår som äkta.

– Det är jätteenkelt, verkligen jätteenkelt, att utföra sådana här bedrägerier.

I serien förvandlas Anders Hansen till en kattmördare med hjälp av en AI-expert och några röstklipp.

– En AI-konsult satte ihop en video där jag pratar om att jag gillar att slå ihjäl katter. Det gick varken att se eller höra att det inte var jag! Det är sanslöst och skrämmande. Utvecklingen går så himla snabbt också. Vi spelade in detta i december och konsulten sa att hade vi gjort videon i oktober så hade det inte alls blivit lika bra.

Annons

Telefonbedrägerier med AI

Något som förmodligen också kommer bli allt vanligare är bedrägerier över telefon. I serien möter Anders Hansen en kvinna som blivit utsatt för deepfake-bedrägeri. Det började med att hon fick ett sms av sin dotter som förklarade att hon hade blivit av med sin telefon och behövde köpa en ny: "Kan inte du swisha mig 10 000?". Hon skrev också några personliga detaljer som skulle få mamman att tro att det verkligen var dottern. Mamman kände dock på sig att någonting inte stod rätt till.

– Då ringer telefonen och det är dotterns röst. Återigen ber hon om pengar. Den här gången tror mamman på att det är hon – och swishar, säger Anders Hansen och fortsätter:

– Det går inte att värja sig mot det här. En eventuell följd är att personliga möten blir ännu mer värdefulla.

Måste lära oss vad som är fejk

Anders Hansen tipsar om att prata om den här typen av bedrägerier med sina familjemedlemmar och vänner.

Annons

– Jag och min bror har talat om för vår mamma att vi aldrig kommer att ringa henne och be om pengar. Kanske kan man också börja använda sig av kodord. Jag kanske säger "tjillevippen" och så svarar mamma "tjillevippen". Då kan vi vara säkrare på att vi faktiskt pratar med varandra.

Hur mycket påverkar ensamhet? – Anders Hansen förklararBrand logo
Hur mycket påverkar ensamhet? – Anders Hansen förklarar

Anders Hansen betonar att han inte vill skrämma upp folk, men att det här är viktigt att känna till.

– Jag tror att vi ska se på information som på mat. Vi förstår att vi inte ska stoppa i oss all mat vi kommer över, utan att vi måste äta lagom och undvika skräpmat. Likadant är det med information. Vi behöver tid att smälta informationen och måste lära oss vad som är skräp och fejk. Det handlar om att försöka göra sig själv så motståndskraftig som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Anders Hansen utforskar AI i ny serie: "AI kommer slita isär oss"

Foto: TT/Shutterstock

Annons