Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla
Självkänsla är komplext, det är inte bara att bestämma sig för att bygga upp den – och sedan lever man lycklig i alla sina dagar. Faktum är att det inte fungerar alls, enligt forskningen.
– Problemet är att vi tidigare utgått ifrån att bra självkänsla är en förutsättning för att må bra. Och då får vi svårt att stötta oss själva när vi verkligen behöver det, eftersom självkänslan automatiskt sjunker när vi krisar. I stället fastnar man lätt i självkritik och känslor av misslyckande, säger legitimerade psykologen Sofia Viotti som jobbar på en mottagning i Stockholm.
Ta hand om dig själv när du inte mår bra
Redan 2012 kom hon ut med den första svenska forskningsstudien på compassion, på Karolinska institutet. Och sedan dess har compassion-fokuserad terapi blivit etablerad som ett nytt, effektivt sätt att bygga upp äkta självkänsla på.
– Förenklat kan man översätta compassion med medkänsla och självmedkänsla. Det handlar dels om att känna med sitt eget och andras lidande med värme och förståelse, dels att aktivt vilja göra något åt det.
Man kan också beskriva det som att ta hand om sig själv när man inte mår bra. Att vara lyhörd för vad man tänker, känner och behöver. Och att uppleva samhörighet: vi är inte ensamma eller konstiga – alla har sina svårigheter av olika slag som de kämpar med.
– Att ge och kunna ta emot omsorg är oerhört viktigt för vårt välmående, eftersom det aktiverar trygghetssystemen i hjärnan.
Men ofta är det inte bara att intala sig att nu ska jag känna värme för mig själv. För är det inte förankrat känslomässigt blir det bara teoretiskt och tomt – man kan inte tro på det. Därför måste vi först förstå varför vi inte alltid klarar av att vara så snälla mot oss själva som vi innerst inne vill.
– Ofta är det skam och självkritik som lägger hinder i vägen för oss. Skam skapar en känsla av att vara bristfällig och annorlunda. Och självkritik är vårt sätt att försöka bli av med eller dölja våra ”brister”.
Egentligen är skamkänslor något helt normalt, vi människor hade aldrig överlevt genom historien om vi inte kunnat uppmärksamma hur andra uppfattar oss – och därmed kunna anpassa oss till gruppen. Men blir vi för uppmärksamma på vad andra tycker om oss är det inte särskilt hjälpsamt längre. I stället får vi problem med stress, oro och ångest.
– Vi kan känna att vi inte duger för att vi till exempel är för tjocka, för smala, för gamla, att vi är sjuka, ensamma och så vidare. Ett annat vanligt exempel är när vi hela tiden försöker pressa oss till att orka mer, och när vi säger åt oss att skärpa oss när vi mår dåligt.
Ofta är det här ett mönster vi har med oss från barndomen, från föräldrar och samhället i stort.
– Man kanske inte har blivit mottagen när man vill ha närhet, inte lyssnad på, bara fått känna vissa känslor, att nu ska vi vara glada. Får man inte den tröst och empati man behöver som barn, är det svårt att kunna ge det till sig själv som vuxen. Som barn har vi inte heller förmåga att inse vuxnas oförmåga, i stället utgår vi ifrån att det är oss det är fel på, och därför blir vi självkritiska.
Vanligtvis är vi inte ens medvetna om våra självkritiska tankar, eftersom vi haft dem så länge. Ofta dyker de bara upp som fragment: Om jag bara hade sagt så, om jag bara hade gjort bättre…
– Compassion är den första metoden som jobbar direkt mot att lösa upp självkritik och skam, som är några av de allra vanligaste orsakerna bakom psykisk ohälsa, säger Sofia Viotti.
Läs resten av artikeln här: Så gör du för att stärka din självkänsla – steg för steg!
AV: Anna Carsall
BILD: Thinkstock
Läs mer:
Testa din självkänsla
Tankefällorna som knäcker din självkänsla
Hemligheten bakom en bra självkänsla
Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!
Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)