Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Charlie, 25, försökte ta sitt liv: "Det var ett rop på hjälp"

25 apr, 2017
AvHelena Sjögren
På ytan var Charlie den glada killen full med energi – men på insidan fanns ett mörker han inte ville prata om. Han har överlevt fem självmordsförsök – i dag driver han nätverket "Aldrig ensam". "Det var ett rop på hjälp", säger han i SVT-programmet "30 liv i veckan".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje år begår 1600 personer i Sverige sina liv – det blir 30 liv i veckan.

I programserien möter Anne Lundberg och Sofia Helin överlevare, anhöriga och experter för att bättre försöka förstå vad vi kan göra för att minska det psykiska lidandet och förebygga självmord.

Läs också: Anne Lundbergs & Sofia Helins tv-serie om självmord

Majoriteten av de som tar sitt liv är män – 70 procent. I programmet försöker Anne Lundberg och Sofia Helin ta reda på varför män i överrepresenterade i statistiken.

”Drog mig längre inåt”

Bland annat träffar de 25-åriga Charlie som överlevt flera självmordsförsök.

I programmet berättar han hur han hamnade i en nedåtgående spiral där han mådde allt sämre och sämre. Trots att han mådde dåligt kände han inte att han hade någon att prata med.

– Jag drog mig längre och längre inåt och målade in mig i ett hörn. Jag var på festen där det hände, i skolan, på alla föreläsningar, klarade tentor och var på gymmet. Jag var precis som vanligt. Den negativa resan skedde inom mig, och det kunde jag ju lätt dölja, genom att hålla uppe mitt utseende och min fasad, säger han i programmet.

Annons

En av Charlies vänner, som också är med i programmet, beskriver Charlie som någon som alltid verkade må så bra och vara full av energi. Han förstod aldrig hur dåligt Charlie mådde förrän i efterhand.

– Jag tror det ser ut så i de flesta grabbgäng. Man pratar inte om känslor, och andra saker som kan vara läskigt att prata om. Saker som bryter mönstret om att allt ska vara perfekt. Det ska vara framgångsrikt och framförallt roligt. Man ska ha kul hela tiden. Vi hade en kultur där vi lyfte varandra, men kanske hade vi lite orimliga krav. Med facit i hand kanske det hade varit sunt med lite nederlag också, säger Charlie i programmet.

Läs också: Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”

I dag driver han informationsprojekt ”Aldrig ensam” för att sprida kunskap och bryta tabun kring psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Bok om självmordsförsök

I programmet träffar Anne Lundberg också journalisten Niklas Ekdal som skrivit en bok, ”Hur jag dog”, om sitt eget självmordsförsök.

Annons

Efter en krock på en fotbollsplan drabbades Niklas Ekdal av en kraftig hjärnskakning. Efteråt blev han extremt ljud- och ljuskänslig och blev senare sjukskriven. Vad tiden led isolerade han sig allt mer och försökte till sist avsluta sitt liv.

– Man famlar efter en avstängningsknapp. Jag tror ingen som tar sitt liv förstår vad handlingen innebär. För man kan inte ställa sig vid sidan av och föreställa sig att man inte finns. Det är oftast ett desperat försök att sova, skulle jag säga, om man har en depression. Man vill stänga av, somna in, men man förstår inte konsekvenserna av det, säger han i programmet.

Läs också: Självmord – 4 vanliga och farliga myter

”30 liv i veckan” sänds på torsdagar klockan 21 på SVT1. Direkt efter programmet, klockan 22, kan du chatta med programmets experter på svt.se.

 

Fakta om självmord:

  • Antalet självmord i Sverige har sjunkit i alla åldersgrupper utan bland unga mellan 15 och 24 år sedan 1980. Självmordsrisken har även ökat bland äldre män över 80 år.
  • Under 2015 tog 1554 personer sina liv i Sverige. Det är cirka 30 liv varje veckan.
  • Av de som begår självmord är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor.
  • Bland män mellan 15 och 44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
  • Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Källor:  www.mind.se, www.1177.se, www.ki.se, WHO och NASP (Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa)

Här finns hjälp att få:

  • Psykiatriska akutmottagningen. Har du akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och inte får hjälp någon annanstans ska du inte tveka att åka till psykakuten. På telefon 1177 får du snabbt svar och råd om vart du kan vända dig inom vården. Behöver du akut hjälp ring 112.
  • Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Du som mår dåligt kan chatta eller ringa 901 01dygnet runt, samtalen är gratis. Här hittar du kontaktuppgifter till Mind.
  • SPES telefonjour har öppet 19–22 alla dagar, 08-34 58 73. För dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.
  • Svenska kyrkan har jourhavande präst som du kan tala med, alla dagar mellan kl 21 och 06. Ring 112 och be att bli kopplad.
  • Suicide Zero och Suicide Rescue är ideella organisationer som arbetar för att minska självmorden. På deras hemsidor hittar du råd, stöd, läsning och kontaktuppgifter.

 

Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

Läs också: Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons