Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Därför är millenniegenerationen så olycklig

30 mar, 2017
author Joel Linde
Joel Linde
Millenniegenerationen, millenials eller generation Y – personerna som föddes mellan 1980-2000 har många namn. De har också mer resurser och möjligheter än någon annan generation, ändå är de väldigt olyckliga. Varför?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Studier visar att allt fler unga människor lider av olycka och depression. Frågan är varför det är så. I en amerikansk artikel som delats över en miljon gånger lägger textförfattaren Tim Urban fram en teori som uppenbarligen tilltalar många.

Så här beskriver han livet för en tidstypisk person ur millenniegenerationen, även kallad generation Y. Vi kallar henne Anna.

Anna är del av generation Y, som alltså föddes mellan sent 70-tal och mitten av 90-talet. Anna är en så kallad yuppie, en ung, urban, karriärsdriven person som växte upp under en blommande högkonjunktur. Anna har ett ganska trevligt och bekymmersfritt liv, men ändå är hon olycklig.

En välkänd formel för vad lycka är lyder som följer:

Lycka är summan av verkligheten minus förväntningarna.

Med andra ord: Om en persons förväntningar på livet är lägre än vad som faktiskt sker blir personen lycklig, men om förväntningarna är högre än vad som faktiskt uppfylls blir personen olycklig.

Annons

Läs också: Hur vet man om man är olycklig? Här är svaret

Nu blir generationsfrågan en faktor.

Annas föräldrar föddes på 50-talet, under den så kallade babyboomen. Deras föräldrar, i sin tur, växte upp under den så kallade stora depressionen under 1930-talet, som började i USA men snabbt spred sig och påverkade Europa och Sverige avsevärt. Dessutom stred de under andra världskriget.

Det var tuffa tider för Annas mor-och farföräldrar. Så när de uppfostrade Annas föräldrar var de väldigt angelägna om att de skulle nå ekonomiskt trygghet. De ville ge dem grönare gräs än de själva haft.

Foto: www.fotoakuten.se

Lärdomen till Annas föräldrar var att allt som krävdes för att nå det gröna gräset var hårt arbete. Så när de var färdiga med hippieåren och 80-och 90-talen öppnade sig skulle det visa sig att Annas föräldrar faktiskt skulle få det ännu bättre än de förväntat sig. Högkonjunktionen var ett faktum och Annas föräldrars erfarenhet var att verkligheten till och med var bättre än deras förväntningar.

Annons

Denna optimism fanns med när de sedan skulle uppfostra Anna. De kände att ekonomisk trygghet var ett för lågt ställt mål och uppfostrade i stället Anna med mantrat att hon skulle kunna göra precis vad hon ville.

Läs också: Gifta ger upp för lätt – skiljer sig i onödan

Anna och de andra ur hennes generation Y växte alltså upp och kände att det inte fanns några hinder för vad de kunde uppnå – livets rikedomar var deras att skörda. På deras gröna gräs skulle det även finnas blommor.

Professorn och författaren Cal Newport, som själv är medlem av generation Y, undersökte förekomsten av olika fraser i tryckta verk på engelska över tid. Resultatet ger starkt stöd åt teorin att generation Y söker självförverkligande framför trygghet.

”En trygg karriär”

”En självförverkligande karriär”

”Följ din passion”

Anna och de andra i hennes generation vill alltså ha trygghet, men de vill också förverkliga sig själva på ett sätt som deras föräldrar inte tänkte lika mycket på.

Annons

Men det finns en annan aspekt som vi behöver veta om Anna.

Hon är vilseledd.

Utöver den allmänna uppfattningen i hennes generation om att alla kan göra vad de vill tänker varje individ att just hen är ännu lite mer speciell än de andra och kommer få det ännu lite bättre.

Millenials, alltså personer från generation Y (som jag själv också tillhör) är den mest narcissistiska generationen någonsin enligt flera studier. Det innebär bland annat att Anna (och jag) tror att vi är speciella. Men det tror alla, vilket gör att den stora majoriteten av oss – enligt definitionen av ordet speciell – inte är speciella.

Till och med nu, när en millenial läser detta, tänker den förmodligen ”Bra poäng… men just jag är faktiskt en av de få som är speciella” – vilket är själva problemet.

När Anna kommer ut i arbetslivet ser hon det som en självklarhet att hon kommer nå stor framgång, hon måste bara välja vad hon vill göra. Till skillnad från sina föräldrar och deras föräldrar har hon inte mycket tålamod och förväntar sig framgång och pengar fort, vilket för de allra flesta är ouppnåeligt.

Annons

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

En studie av bland andra professor Paul Harvey på universitetet i New Hampshire visar att generation Y tycker att de förtjänar mer än tidigare generationer.

”Många har orealistiska förväntningar och ett starkt motstånd till att acceptera negativ feedback. En stor källa för frustration för människor som känner stort självberättigande är ouppnådda förväntningar. De känner ofta att de förtjänar respekt och belöning på en nivå som inte överensstämmer med deras förmåga och ansträngning, vilket kan göra att de inte får den respekt eller belöning de känner att de förtjänar,” säger han.

Om detta stämmer, vilket mycket forskning tyder på att det gör, är detta ett problem för Anna. När hon upptäcker att drömlägenheten på drömadressen, som betalats för av drömlönen på drömjobbet ligger ganska långt bort efter några år av arbete, är verkligheten helt klart, i det läget, sämre än förväntningarna.

Annons

Men Anna blir också hånad!

För Annas föräldrar hände det då och då att de fick höra om någon gammal klasskamrat som det verkligen gått bra för, men utan internet var det långt ifrån på samma sätt som i dag. Anna kan inte undgå att se hur det gått.

Sociala medier gör att Anna ser en värld där alla är öppna och offentliga med allt de gör, där alla presenterar en förhöjd version av sina egna liv och där de som faktiskt har det helt fantastiskt tenderar att visa upp sina liv mycket mer än de som har det mindre bra.

Den bilden gör så klart att Anna känner sig frustrerad, kanske även olycklig, över sin egen upplevda otillräcklighet.

Här kan du läsa originalartikeln med författarens tre tips till alla millenials.

 

7 lögner vi intalar oss själva – och hur de förstör

Sluta ljuga för dig själv.

Läs också: 7 lögner vi intalar oss själva – och hur de förstör

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons