Därför känner du dig som en bluff – och så kommer du över det
Känner du att du fått ditt jobb för att du haft tur, eller lyckats lura cheferna att du är bättre än du är? Känner du att du när som helst kommer att bli avslöjad som en bedragare som inte alls kan allt du säger dig kunna?
Då lider du antagligen av bluffsyndrom, eller ”impostor syndrome” som är det ursprungliga namnet.
Läs också: 8 steg till bättre självkänsla – med Pippi power
Bluffsyndrom är något som framförallt högpresterande, intelligenta människor upplever. Och även om det finns hos båda könen finns det rapporter om att det framförallt drabbar kvinnor.
Begreppet ”impostor syndrome” myntades 1978 av Pauline R. Clance och Suzanne A. Imes, i en artikel där de beskrev hur högpresterande kvinnor tenderar att tro att de inte är intelligenta och att andra övervärderar dem.
Så vet du att du lider av impostor syndrome
Här är några tecken på att du lider av bluffsyndrom, enligt Epoch News:
- Du tänker saker som att ”om jag kan göra det, kan vem som helst göra det”.
- När du får uppskattning för någonting du gjort tänker du att det bara är en tidsfråga innan det framgår att det berodde på ren tur.
- Du ser kritik som en bekräftelse på hur värdelös och inkapabel du är.
- Du tänker alltid att din framgång beror på rätt timing, ren tur eller tillfälligheter.
Ju mer du presterar desto mer känner du dig falsk. När du jobbar hårt för att hålla fasaden uppe förstärker du bara känslan av att vara en bluff. Och när dina prestationer gör att du stiger i graderna och får mer ansvar känner du återigen att du tagit dig vatten över öronen och inte kommer att klara det – vilket du antagligen kommer att göra, förstås.
Läs också: Studie: Robotar kan göra mäns jobb – men inte kvinnors!
En viktig del i bluffsyndromet är rädslan för att misslyckas, att man tar kritik extremt hårt. Det finns något som heter Dunner-Kruger-effekten, som förenklat beskrivet går ut på att människor som är inkompetenta är för inkompetenta för att inse sin inkompetens. Samtidigt har människor med kompetens och erfarenhet antagligen felat (vilket alla gör någon gång) tillräckligt för att inse att man inte alltid gör rätt.
Alltså kan faktumet att du tror att du är en bluff vara en indikation på att du inte är det. Som den brittiske filosofen Bertrand Russel sa: ”Problemet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel.”
Så blir du av med impostor syndrome
Fokus på utvecklingen
Enligt en forskningsstudie kan personer med bluffsyndrom ofta lägga för mycket fokus på just prestationen. Om du istället fokuserar på din utveckling och hur du kan göra för att förbättras, så minskar stressen över ett perfekt resultat.
Läs också: 7 vanliga stressdrömmar om jobbet – så här tyder du dem
Prata om det
De som lider av bluffsyndrom håller sig gärna i sin trygghetszon, av rädsla för att bli ”avslöjade”. De kan dessutom ha svårt att be om hjälp när de behöver det, för då bevisar man ju att man faktiskt inte kan!
Men genom att aldrig kliva ur den trygga zonen sätter du även krokben för dig själv och får kanske aldrig chansen att visa hur kapabel och duktig du faktiskt är, skriver författaren Margie Warrell i sin bok ”Stop Playing Safe”. Prata istället med någon du tror kan förstå dig, våga öppna upp om dina rädslor, det kan ge dig lite perspektiv.
Sluta satsa på ”perfekt”
Valerie Young, författare till boken ”The Secret Thoughts of Sucessful Women: Why Capable People Suffer from the Impostor Syndroms and How to Thrive in Spite of it”, citerar Microsofts mjukvaruexpert, James Bash. Han säger att om Microsoft aldrig lanserade något innan det var perfekt skulle de aldrig bli klara. Istället siktar man på att mjukvaran ska vara tillräckligt bra, och lanserar den medvetna om att den kanske har några buggar.
Läs också: 13 saker vi gör vid stress – som stressar mer
Bluffsyndrom anses inte vara en mental störning eller ett personlighetsdrag, utan snarare en reaktion på vissa situationer och stimuli. Den som går runt och känner sig som en bedragare och som tvivlar på sin förmåga riskerar att utveckla oro, stress, dåligt självförtroende och depression – därför är det viktigt att våga prata om det.
Kom ihåg att det är en känsla och inte en sanning, och att den som lider av bluffsyndromet antagligen är minst lika kompetent som omgivningen tror – låt inte de negativa känslorna ta överhanden!
Foto: IBL
Testa din självkänsla – är den bra eller dålig?
Läs också: Testa din självkänsla – är den bra eller dålig?
Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!
Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)