Experten: 5 steg till varaktig förändring
Kees van der Graaf var uppslukad av sin karriär som högt uppsatt chef inom livsmedelskoncernen Unilever. Men när han son fick en allvarlig muskelsjukdom tvingades han omprioritera sin livssyn för att få balans mellan jobb, familj och personlig utveckling.
Kees är aktuell med boken Defining Moments, där han delar med sig av sin modell för livsbalans. Genom att se på livet som tre sammanknutna cirklar, där bra energi från ett område automatiskt sprider sig vidare, vill han hjälpa läsaren till nya insikter.
Boken fokuserar på ledarskap och personlig utveckling, men tipsen kan användas av alla som vill skapa förändring i sin vardag.
Här är fem av bokens steg till harmoni och balans i livet
1. Formulera och definiera din egen mening med livet
Mening med livet är mycket mer än att definiera dina personliga mål. Hur vill du bli ihågkommen? Försök konkretisera arvet du vill lämna efter dig.
Tankarna tar tid och svaret hittar du inte över en natt. Låt processen ta tid – grubbla, begrunda, tänk. Och tänk igen.
2. Vilka är dina personliga värderingar?
Fundera på vad som verkligen är viktigt för dig. Lever du upp till dina värderingar? Om inte, se till att ändra ditt beteende så det stämmer överens med din moral.
Det är bara då du kan uppfattas som tillförlitlig fullt ut.
3. Dina fem viktigaste prioriteringar
Plocka fram de fem viktigaste punkterna i ditt liv. Dessa blir grunden för den handlingsplan du sedan kan följa för att fullfölja din livsuppgift.
De fem prioriteringarna ska baseras på din livsmening och dina värderingar, låt dem vara så detaljerade som möjligt.
4. Kom i form och håll dig frisk
Regelbunden motion och en balanserad kost är a och o för ett fungerande liv. Skapa sunda rutiner, kanske med hjälp av en personlig tränare om det behövs. Och glöm inte din själsliga hälsa, vad får dig att slappna av?
5. Utvärdera
Vid ett tillfälle om året bör du ta en dag där du stämmer av ditt faktiska liv mot den handlingsplan du formulerat.
På de punkter du brustit kan du försöka se den bakomliggande orsaken, det gör det enklare att justera både beteende och målformuleringen.
Källor: Tidningen Chef/Defining moments av Kees van der Graaf
Svara gärna på MåBra:s snabba undersökning: Vad tycker våra läsare om att ”börja ett nytt liv” på hösten?
AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock