Bästa tipsen mot semesterångest
1: Det bara måste bli bra väder, annars blir jag galen!
Psykologens tips: Att låta saker som du inte har någon kontroll över, till exempel vädret, få avgöra hur du mår är som upplagt för besvikelser.
Acceptera att du bor i ett land där det regnar då och då, och ha en plan B för vad du kan hitta på om det inte blir strålande solsken. Eller åk utomlands till ett garanterat soligt land – men då finns ju alltid risken att det blir för varmt…
2: I sommar ska vi äntligen umgås hela familjen, alla ska vara glada och spela sällskapsspel.
Psykologens tips: I en familj är sällan alla glada hela tiden, och alla kanske inte vill göra samma saker jämt. Har man tonåringar kanske de inte ens vill följa med på semestern. Att då känna kravet på sig att mamma blir besviken om man inte gör som hon vill bäddar för underliggande konflikter. Så acceptera att alla har egna viljor, ha gärna familjeråd före semestern där alla får säga vad de vill göra och hitta en kompromiss. Tänk efter vad du själv vill göra också!
3: På semestern ska vi äntligen få fart på vårt uttorkade sexliv och få en fantastisk relation.
Psykologens tips: Idén är god, men förväntar du dig att allt ska fixa sig av sig självt och dessutom på kort tid är det som upplagt för spänningar och gräl. Börja med att verkligen prata med varandra, ta reda på hur ni vill att er relation ska se ut, vad som är bra, vad ni saknar. Utifrån det hittar ni en känslomässig närhet till varandra, som ju oftast är förutsättningen för den fysiska närheten.
4: Nu ska staketet målas, stugan renoveras och ogräset väck. Det är stressigt med semester!
Psykologens råd: Gör en prioriteringslista för vad du verkligen tycker är viktigt att hinna med, och vad du behöver för att må bra. Om du har perfekta rabatter, hinner du då sitta ner och njuta av dem? Eller är det själva arbetet med blommorna du mår bra av? Tänk efter om du verkligen måste göra allt. Det kanske räcker att måla staketet? Eller så kan man ju alltid riva ner det, så är problemet löst.
5: Nu ska sittfläsket bort! Jag ska springa på stranden varje dag i soluppgången och bara dricka algdrinkar.
Psykologens råd: Höga krav på radikala livsstilsförändringar misslyckas ofta, och så blir man missnöjd med sig själv. Sätt upp realistiska mål och ta en sak i taget. Börja t ex med en skön promenad varje dag. Utmana också dina tankar om dig själv! Prova att sola på stranden i bikini även om du inte känner dig bekväm. Begränsa inte ditt liv, utan jobba på att tycka om dig själv för den du är. Din självbild sitter i huvudet, inte i dallret på magen eller i groparna på låren.
6: Jag måste väl hälsa på mina gamla föräldrar. Åh, jag får aldrig göra det jag vill!
Psykologens råd: Det här är ditt liv, så tänk efter vad du innerst inne har för behov. Annars är risken stor att du till sist blir en martyr och känner dig utnyttjad. Kommer du fram till att det bara är jobbigt att hälsa på t ex dina föräldrar, så prata med dem och förklara att du just nu känner att du måste få vara hemma. Och att du kommer till hösten i stället. Troligen förstår de dig. Annars: Rusta dig mot skuldkänslor genom att i förväg tänka ut vilka argument de kommer att kontra med och hur du ska bemöta dem. Upprepa för dig själv att det faktiskt är du som har ansvar för lyckan i ditt eget liv. Precis som de har för sina liv.
7: Vi måste åka på en rolig resa. Vad ska barnen annars berätta om i skolan? Men oj vad dyrt allt är!
Psykologen råd: Barn har oftast inte samma förväntningar som vi, de kan uppskatta att vara hemma med kompisarna mycket mer än att åka på tjusig utlandssemester. Vill man ändå resa bort får man prioritera, och göra en kalkyl för vad resan skulle innebära i andra uppoffringar en tid framöver. Först då vet man om det är värt det. Det finns ett liv efter sommaren också, och ingen semester är värd att ta till exempel sms-lån för.
8: Tänk om jag blir alldeles ensam hela sommaren!
Psykologens råd: Gå inte och vänta på att andra ska ”ta hand” om dig. Har du barn eller goda vänner, så fråga i god tid om ni kan ses. Kan de inte det, eller om du saknar barn eller nära vänner, så försök vidga dina tankar. Finns det andra i din närhet som kanske vill hitta på något? Res själv om du vill ha lite miljöombyte. Njut av det lilla, som en kopp kaffe på uteserveringen. Bo på vandrarhem och upptäck att det är många som reser ensamma, och som gärna vill umgås med dig.
9: Alla ska hälsa på mig, och nu får jag som vanligt inte en enda dag för mig själv!
Psykologens råd: Tänk efter innan alla börjar fråga vilka du själv vill ska hälsa på. Bjud in dem, och säg nej till de andra. Skriv också upp i almanackan när du ska vara helt själv, då är du upptagen om någon frågar – upptagen med att vara med dig själv. Har du redan sagt ja till för många, ring upp i god tid och avboka. Då hinner alla göra upp nya planer och ingen blir sur.
10: Hur ska vi få ihop allt med mina barn och hans ungar? Hans ex är ju totalt samarbetsovillig. Åh, jag orkar inte!
Psykologens råd: Planera sommaren i god tid, ge hans ex möjlighet att välja tid med barnen, och håll sedan fast vid det, punkt slut. Lägg inte energi på att älta hur knäpp hon är, det går bara ut över ert förhållande och barnen. Acceptera att det är så här stökig verkligheten är just nu.
Av Anna Carsall