Hejdå vårdepp - så hittar du energin igen!
Äntligen är ljuset tillbaka! Men alla mår inte bra när solen skiner och det börjar grönska. Så många som varannan svensk lider av vårblues.
Blir du allt tröttnare och sorgsnare ju längre dagarna blir? Känner du dig likgiltig inför jobbet och ointresserad av sex?
Om det är lika motigt varje vår eller höst så beror det sannolikt på årstidsväxlingarna.
Man räknar med att en av tjugo, eller cirka 400 000 svenskar, drabbas av årstidsbunden depression varje år. Och så många som varannan blir nedstämd.
– Vårdepression är ett totalt okänt begrepp kring ekvatorn, där dag och natt är lika långa året om, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor i beteendepsykologi vid Karolinska Institutet.
Men hos oss i Norden varierar solljuset med årstiderna.
– Vi vet inte varför vissa människor är känsligare för årstidsväxlingarna än andra. Men det är inte brist eller överskott på solljus, utan just de snabba förändringarna om hösten och våren, som den biologiska klockan har svårt att hänga med i.
Sömnen är viktig
Nedstämdheten håller oftast i sig mellan en och tre veckor. Och är du bara lite deppig klarar du troligtvis av att hantera det själv.
– Skapa gärna lugn och ro omkring dig, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog på mottagningen Psykologkompetens i Stockholm.
Sov tillräckligt, dra ner på vardagens krav och planera inte för några stora födelsedagskalas eller husrenoveringar den här tiden, fokusera på det som är positivt och hitta på trevliga ”belöningar”.
– Det kan också hjälpa att promenera ute i dagsljuset, men jag är tveksam till att rekommendera det generellt. Vissa upplever ljuset så plågsamt att det är svårt att ge en sådan rekommendation.
Drabbas man på hösten bör man däremot vistas så mycket som möjligt utomhus i dagsljus.
Många får stor hjälp av att följa regelbundna dagsrutiner. Stig upp samma tid varje morgon, ät mat på samma tider och lyssna på radionyheterna ett visst klockslag. På det sättet hjälper man kroppen att komma i balans igen.
Kosttillskott
Hur är det med johannesört som är ett registrerat naturmedel mot nedstämdhet?
– Man ska inte experimentera med självmedicinering, säger Jenny Klefbom, och tillägger:
– Men ett kosttillskott som Omega 3 kan man ta, det har visat vara bra för koncentrationsförmågan. Eller så får man i sig dessa fetter genom att äta mycket fisk.
Börjar du känna att du inte orkar må så här längre, eller att ditt liv påverkas – du kanske inte orkar göra nästan något alls och inget känns roligt längre – då ska du söka hjälp.
Vanliga tecken på depression är extrem trötthet, likgiltighet, inre stress, ökat sötsug, viktuppgång eller viktminskning, minskad sexlust, sömnsvårigheter, ångest och koncentrationssvårigheter.
Terapi eller medicin?
– Är man deprimerad ska man söka läkare, det är oerhört viktigt få en diagnos och rätt hjälp, betonar Jenny Klefbom.
Både antidepressiv medicin och kbt-terapi har visat sig ha god effekt mot vårdepression.
Går man i kbt-terapi är det vanligt att man får konkreta uppgifter att bocka av varje dag. Till exempel att laga en maträtt, ringa någon man känner eller titta på ett roligt tv-program. Det gäller att hitta sin egen grej, något som är socialt och ger lust och glädje.
Om man fått diagnosen vårdepression finns det också vissa saker man ska undvika.
– Alkohol ska man inte dricka alls, eftersom det förstärker sinnesstämningen man är i. Alkoholmissbruk startar ofta med en kris när man tröstat sig med alkohol.
Missa inte:
Läkarens tips: Så förebygger du vårdepressionen
AV: Yvonne Nenander
BILD: Thinkstock