Asocial eller introvert – vad är skillnaden?
De senaste åren har vårt behov av ensamtid och att då och då tacka nej till saker uppmärksammats allt mer. Inte så konstigt, omvärlden blir allt mer krävande och vi översköljs av intryck på alla fronter. Vi förväntas leverera och prestera, vara nåbara jämt, nätverka och hänga med. Syns du inte finns du inte.
Men i takt med att vi gått in i väggen av stress och överstimulans har vi också insett vikten av broms och balans, något som sedan förstärktes av pandemin.
I många fall är det alltså helt sunt att lyssna inåt och ibland välja att vara ensam. Men de bakomliggande orsakerna till vi ibland duckar sociala sammanhang kan också skilja sig åt ganska rejält.
Vad menas med att vara introvert?
Är du introvert tycker du om att vara runt andra människor då och då, och har oftast inga problem med att föra dig i sociala sammanhang. En vanlig missuppfattning är att introverta är blyga, men så behöver det inte alls vara.
Vad det egentligen handlar om är att de helst själva vill styra när och hur mycket social kontakt de har. De behöver inte andra runt sig för att trivas och framför allt behöver introverta personer en rejäl dos ensamtid för att ladda om batterierna efter socialt krävande sammanhang eller efter att ha varit i sällskap med någon annan allt för länge.
Vad innebär det att vara asocial (eller osocial)?
En osocial person å andra sidan undviker helst så mycket kontakt med andra som de kan. De vill helt enkelt helst vara ifred, och trivs ofta med det. Ibland kan detta göra att de uppfattas som blyga, ointresserade eller ohövliga, men det är oftast inte meningen. De vill helt enkelt bara vara för sig själva.
Vad menas med social ångest?
Social ångest (eller fobi) innebär däremot att den psykiska hälsan blir lidande i sociala situationer. En person med social fobi tycker att det är obehagligt att utsätta sig för vissa sociala kontexter. Det kan handla om en rädsla för att inte passa in eller göra bort sig, eller att bli utpekad och uppmärksammad, och ibland kan det leda till att man helt enkelt undviker sociala sammanhang.
Vad betyder att vara antisocial?
Det här begreppet sticker ut från de andra. Att vara antisocial är en personlighetsstörning och karaktäriseras av antisocialt beteende. Exempel på detta kan vara bristande respekt för andra, oförmåga att känna skuld, ångest och empati eller att inte bry sig om sociala normer. Psykopati är en grav variant av antisocial personlighetsstörning.