12 saker introverta önskar att deras chefer visste
En introvert person misstas ofta för att vara blyg och asocial, men så behöver det inte alltid vara. Introverta person är ofta lite bättre lyssnare och har dessutom en stor förmåga att känna in ett rum.
Det finns dock situationer där introverta stöter på problem, som extroverta knappt reflekterar över. Här är till exempel några situationer i vardagen som många introverta känner igen sig i. Arbetsplatsen är också ett bra exempel på där sådana situationer kan uppstå. Medan introverta föredrar att kommunicera i skrift och sitta ostört har extroverta inga problem med att förvandla mejlet till ett möte och kan till och med tycka att ett öppet kontorslandskap är att föredra.
Men vad behöver introverta personer för att trivas på en arbetsplats? Med inspiration av Huffington Post listar vi 12 saker introverta önskar att deras chefer förstod om deras personlighet och hur de arbetar.
12 saker introverta önskar att deras chefer visste
1. Flera möten på rad är dränerande
Oavsett om man har ett fysiskt eller digitalt möte kan en introvert behöva tid att landa mellan mötena. Att ha flera möten på rad kan därför lätt dränera en introvert person.
2. Att det inte är personligt när man skippar AW:n
En introvert trivs bra i sitt eget sällskap och blir lätt trött – både mentalt och fysiskt av att umgås med flera andra människor under en arbetsdag. Det är därför inte konstigt om en introvert väljer en lugn kväll hemma framför ytterligare några timmar i ett socialt sammanhang. Batterierna laddas på olika sätt och introverta föredrar oftast att göra det på hemmaplan.
3. Att man får mer gjort om man sitter själv
Även om ett kontorslandskap kan funka för de flesta störs en introvert oerhört av ljud och sorl runt omkring. Varje litet avbrott innebär dessutom stora ansträngningar för att starta upp allt igen.
4. Att man trivs av att jobba hemifrån
Pandemin har inneburit att allt fler arbetar hemifrån, något som verkligen passar introverta. Helt plötsligt försvinner pressen på att kallprata och fylla upp en tystnad. Att arbeta hemifrån kan dessutom göra en introvert mer produktiv.
5. Att man kan vara tyst på stora möten men ändå ha bra idéer
Bara för att det är jobbigare för introverta personer att tala på stora personalmöten betyder det inte att de inte har idéer. Tvärtom kan de bästa förslagen komma från introverta – de behöver bara lite längre tid att utveckla sina tankar och stora möten är inte de perfekta tillfällena för det.
Se också – enkla testet som visar om du är introvert.
6. Att man ibland behöver mer tid att förbereda sig
Det är upplagt för misslyckande att spontant sätta strålkastarljuset på en introvert och förvänta sig att denna ska "komma på en succé-idé snabbt". En introvert behöver tid att förbereda sig och har svårt att hantera saker som ska ske på studs.
6. Kallprata med okända kollegor kan vara en mardröm
Idén i sig kan vara rolig, man ska lära känna nya personer på företaget och utbyta erfarenheter. Men för en introvert kan dessa situationer skapa onödig stress och panik.
7. Att man behöver en moderator på möten för att inte försvinna
Vissa är bra på att ta plats i möten men för en reflekterande och analyserande introvert kan det vara svårt att få komma till tals i ett öppet möte. Personen som leder mötet måste därför vara uppmärksam på att alla får sina röster hörda – även de som inte per automatik tar mikrofonen själva.
10. Att beröm inte behöver framföras inför en grupp
Även om både introverta och extroverta uppskattar beröm kan det se lite olika ut hur man vill ha den presenterad. För en del introverta är beröm framför en grupp något som kan vara lite jobbigt, då strålkastarljuset riktas mot dem.
11. Att det tar lite tid att flytta från en uppgift till en annan
Snabba puckar kan vara lite av en utmaning för en introvert. Även om de såklart ställer upp och prioriterar om får man räkna med att det kan ta lite tid att flytta från en uppgift till en annan.
12. Ett mejl är bättre än ett telefonsamtal
Introverta föredrar i nio fall av tio ett mejl snarare en ett telefonsamtal. På det sättet hinner de i lugn och ro läsa igenom innehållet och komma på ett bra och passande svar. Kort och gott: ring inte i onödan!
Källa: Huffington Post Foto: TT