Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Kay Pollack: "Jag är inte perfekt – behöver inte vara det"

06 okt, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Föreläsaren Kay Pollack är känd för sitt budskap om att välja glädje. Här förklarar han hur du ifrågasätter dina tankar och accepterar dig själv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Filmregissören och föreläsaren Kay Pollak är aktuell med sin nya film Så ock på jorden. Han är också känd för devisen ”välj glädje”. Men kritikerna menar att det är farligt att uppmana till ensidigt positiva tankar eftersom det bara leder till skam och olycka.

Är det verkligen så du menar, att vi kan välja att alltid tänka positivt?

– Nej, man ska inte förneka sina känslor, vilka de än är. Det händer svåra saker i livet. Och i vardagen kommer det ständigt upp situationer som vi reagerar blixtsnabbt på. Vad jag menar är att vi alla har lärt oss att tänka enligt olika mönster, från uppväxten, skolan och samhället. Många tar för givet att ”det är sådan här jag är, punkt slut”, även när vi har tankar som vi inte alls mår bra av, där vi till exempel trycker ner oss själva. Mitt budskap är att det finns alternativ. Att man kan börja ifrågasätta sina tankemönster och skapa nya, som man mår bättre av. När det gäller sorg måste den förstås få finnas och ha sin gång. Men det är viktigt att inte stelna i den på sikt.

Annons

Hur gör man?

– När man reagerar på något stannar man upp och frågar sig: Vad tänkte jag precis före känslan? Fungerar den tanken bra för mig? Vill jag tänka så här? Finns det andra sätt att tänka på, som funkar bättre för mig?

Har du mått dåligt av dina tankar?

– Ja, absolut. För 29 år sedan var jag på en kurs där vi skulle arbeta med våra trossatser. Och plötsligt insåg jag att min trossats var: ”Jag duger inte som jag är”. Det var en omvälvande insikt. Först då förstod jag hur mycket de där tankarna påverkade mig, utan att jag ens varit medveten om dem. Sedan dess har jag jobbat jättemycket med att ifrågasätta min självbild. Jag är långt ifrån perfekt, och behöver inte vara det heller. Så känner jag i dag.

Finns det en risk att man får svårt att dra gränser gentemot andra om man bara fokuserar på det positiva?

– Det finns egentligen ingen motsättning. Blir man illa behandlad ska man absolut sätta gränser. Och för att komma fram till hur man behöver agera i en specifik situation kan man uppmärksamma sina tankar: Hur tänker jag just nu? Vad vet jag? Kan det finnas alternativ? Ofta blir vi sårade av andras beteenden därför att vi lägger in våra negativa tankar om oss själva i det. De här frågorna hjälper till att se en helhet på ett annat sätt, och skapa viss distans till känslorna. Och då kan vi hitta antingen ett accepterande förhållningssätt, eller lugnt tala om att det inte är okej.

Annons

Kan du ta ett exempel?

– På ett föredrag jag höll satt en man längst fram som vickade på foten hela tiden. Hela hans kroppshållning utstrålade att han var kritisk. ”Vad arrogant!” tänkte jag. Mina egna tankar om honom gjorde att jag tappade energi och fick svårt att fokusera på föredraget. Jag gjorde mig själv rädd och utsatt. Men vad visste jag om honom, egentligen? Ingenting. Allt var bara mina egna tankar, som byggde på min egen rädsla att inte duga. Det hjälpte mig att dra en annan slutsats: att HAN säkert var rädd, och därför måste skydda sin sårbarhet genom att ta på sig en skeptisk mask. Och jag behövde ju inte bli sårad för att han var ur balans! Efter det kände jag mig mycket lugnare, upplevde mig inte hotad längre. Hade han kommit fram efteråt och skällt ut mig, hade jag förstås behövt sätta en gräns gentemot honom. Men min slutsats, att han är ur balans och att det inte har med mig att göra, skulle ändå stå fast.

Annons

 

Namn: Kay Pollak
Ålder: 77
Familj: Fru och 4 vuxna barn
Bor: Sundbyberg
Gör: Författare, föreläsare, filmregissör
Styrka: Är enveten, ger mig inte förrän jag fått varje filmscen så bra det bara går.
Svaghet: Blir lätt irriterad på mina medarbetare när jag tycker att de slarvar. Men jag brukar be om ursäkt direkt efteråt.
Äter helst: Till frukost bara frukt, mår jättebra av det.
Gör på helgen: Nu på sensommaren seglar jag och plockar svamp. Älskar att vara i skogen!

 

AV: Anna Carsall

BILD: Gunnar Landborn

 

LÄS MER:

Kay Pollack: ”Sann uppskattning är som tändvätska”

kay-pollack

INSPIRATIONSFILM: Författaren och föreläsaren Kay Pollack ger en kort och kärnfull videoföreläsning om varför vi behöver mer uppskattning i vardagen.

Kay Pollack: ”Sann uppskattning är som tändvätska”

 

GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

Du kan faktiskt bli sjuk av oro. Lär dig tyda och tackla varningssignalerna här!

Läs mer: GAD – när du blir sjuk av oro på riktigt!

 

Tankarna som förlänger livet

Tänk om, tänk rätt - och lev längre!

Tänk rätt – och lev längre. MåBra guidar dig till nya tankesätt som gynnar hälsan!

Läs mer: Tankarna som förlänger livet

Annons